Blog

De actie gaat verder

Protestactie inspraakavond Hoofdgroenstructuur
dinsdag 10 januari, 19:15  uur, Stopera
Kom ook en bescherm het Amsterdamse groen!

 Beste groene Amsterdammers, 

Onze vorige actie voor de Hoofdgroenstructuur was succesvol! De Telegraaf en het Parool schreven over de actie en de gemeenteraad besloot tot een inspraakavond op 10 januari. Voor deze avond organiseren we een nieuwe actie. Het streven is om 100 bewoners of meer in en buiten de raadszaal bijeen te brengen. We verzamelen 10 januari om 19:15 uur bij de Stopera op het plein aan de Amstel-kant. Kom je ook? 

Inspraakavond Hoofdgroenstructuur 

De stadsnatuur staat op losse schroeven door een nieuw beleidsstuk over de Hoofdgroenstructuur. Kom daarom op dinsdagavond 10 januari in actie! Kom naar de Stopera voor de inspraakavond over de Hoofdgroenstructuur. Laat je horen en zien, zodat we de gemeenteraad kunnen overtuigen hoe belangrijk de Amsterdamse stadsnatuur voor ons is. Stuur deze oproep ook vooral door en trommel andere groene Amsterdammers op! 

Wil je inspreken bij de gemeenteraad over de Hoofdgroenstructuur op 10 januari? Meld je uiterlijk 48 uur voor de vergadering aan via secretariaatRO@amsterdam.nl of via dit formulier

Wil je de groene stem van Amsterdam laten horen, maar niet inspreken? Kom dan in groene kleding naar de Stopera en demonstreer samen met ons binnen en buiten de raadszaal. Protestborden zijn in de raadszaal niet toegestaan, buiten wel. 

Hoofdgroenstructuur van Amsterdam onder druk 

De stadsnatuur en het natuurlandschap in Amsterdam worden bedreigd. Door wijzigingen in het Beleidskader Hoofdgroenstructuur zal de beschermende functie van de Hoofdgroenstructuur op steeds meer plekken in de stad niet langer gelden. Dit zijn de gebieden waar het nieuwe college grootse plannen voor woningbouw, sportaccommodaties en windturbines heeft en dit bouwen zal ten koste van de Amsterdamse stadsnatuur gaan. Bewoners, deelraden en raad komen daarbij buitenspel te staan en de natuur heeft geen stem. 

Wat zijn deze wijzigingen en wat zijn de bezwaren? 

• De wijzigingen in het beleidskader Hoofdgroenstructuur zijn ingrijpend en pas ingevoegd na de inspraakronde van februari 2022 en zijn dus niet democratisch getoetst.

• In het meest recente beleidsdocument Hoofdgroenstructuur zijn 85 bijzondere gebieden toegevoegd. Deze gebieden krijgen een aparte status, Het college kan hier plannen maken zonder deze voor te leggen aan bewoners en de gemeenteraad.

• In deze 85 gebieden wijzigt de taak van de Technische Advies Commissie. Deze kan geen negatief advies meer afgeven, maar slechts aanpassingen voorstellen. Waar bij een negatief advies de raad zich kon uitspreken, is dit in de concept Hoofdgroenstructuur geen optie meer omdat er geen negatieve adviezen meer mogelijk zijn.

Kom op voor de Amsterdamse natuur 

Wij geven onze stadsnatuur en hoofdgroenstructuur niet op! Dit kan alleen door de boel op stelten te zetten door onze inzet en massale aanwezigheid. Kom 10 januari om 19:15 uur naar de Stopera om onze groene stem te laten horen! 

Van groot belang is dat het NNN, NatuurNetwerk Nederland, op geen enkele manier geborgd is dit beleidskader. Het is bedoeld om het NNN voor eens en voor altijd af te schaffen en vrije teugel te geven aan ‘ontwikkeling’ van het groen.

© Natuurbescherming ZO 2015