Blog

Werkzaamheden in het Gaasperpark

clips 4269

Groengebied Amstelland heeft aangekondigd dat er in het Gaasperpark (lichte) uitdunningswerkzaamheden verricht zullen worden, ook het afzetten van bramen en het plaatselijk maaien van rietoevers. In verband met de essentaksterfte zullen essen gekapt worden. Voorlopig worden geen nieuwe vervangende bomen aangeplant. Oud en dood hout worden verwijderd. Onderbegroeiing wordt verwijderd. Er wordt gesnoeid en riet gemaaid. M.a.w. toch een grote ingreep in het park.

Oud en dood hout zijn van groot belang voor insecten. Onderbegroeiing is essentieel voor kleine dieren. Deze werkzaamheden zijn in feite weer een aantasting van de natuurwaarde van het Gaasperpark. Het park is ingericht als EHS-gebied waarin natuur en biodiversiteit behouden en versterkt zouden moeten worden. Door deze extra uitdunning (de uitdunning is al jaren aan de gang) zal de natuurwaarde nog verder achteruitgaan. Ik heb geprotesteerd tegen deze gang van zaken. Van ecologisch groenbeheer is dus nog steeds geen sprake. Juist terwijl de media het hebben over een grote verslechtering van onze natuur in heel het land, worden ook de EHS-gebieden als natuurgebied steeds verder afgewaardeerd. We leven in een waanzinnig gaaf land.

clips 4332

Update: de werkelijke situatie is nog erger dan op bovenstaande kaart is weergegeven. Ook in de rechterbovenhoek en ver daarachter is ook uitgedund.

Living planet report 2

clips 4268

Sovon: “Nederland heeft een unieke kans om de verloren deltanatuur in Zeeland en Zuid-Holland terug te brengen en tegelijkertijd het landschap te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Door natuur en water de ruimte te geven ontstaat een groene kustverdediging als alternatief voor hogere dijken, dammen en meer stortsteen. Een open verbinding tussen zee en rivier en herstel van zandplaten, kwelders en schelpdierbanken geeft ook trekvogels en -vissen een toekomst in de Nederlandse delta.

Natuur als bondgenoot
Kirsten Schuijt, directeur Wereld Natuur Fonds: “We staan voor een enorme opgave om de komende decennia droge voeten te houden. Laten we dat slim doen door de natuur te omarmen als bondgenoot tegen gevolgen van klimaatverandering. Nederland kan een voorbeeld worden van een drukbevolkte delta waar het veilig en mooi leven is en waar de natuur floreert.”

Such a thing as society

Margaret Thatcher: “There is no such thing as society.

George Monbiot: "There Is Such a Thing As Society.”

Feiten over RoundUp

clips 4266

Als je foto’s als deze ziet dan weet je dat het product waarmee deze gewassen bespoten worden gevaarlijk is.

FollowTheMoney: “Is al die ophef over RoundUp wel terecht?

Hoeveel RoundUp wordt er gespoten?
In het oosten van Nederland is het gebruikelijk om graslanden te ‘resetten’ Men verstaat daaronder het volledig doodspuiten van weilanden met RoundUp, de boel onderploegen, en vervolgens opnieuw inzaaien met de meest eiwitrijke gras-variant — dit om de melkproductie van koeien te maximaliseren. Wilde akkerplanten verdwijnen hierdoor bij bosjes. Het proces is uitvoerig gedocumenteerd door natuurvorser Henk van Halm, onder meer in een artikel in Trouw in 2001. Wat de akkerplanten ook niet helpt, is dat voorafgaand aan het planten van gewassen in de lente, in heel Nederland ‘onkruid’ gedood wordt met een RoundUp-spuitrondje.

Als we de verkoopgegevens van de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie (Nefyto) van 2012 en gebruikscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit datzelfde jaar naast elkaar leggen, blijkt dat er vijf keer zoveel RoundUp wordt gespoten in Nederland als het CBS meldt. Voor 2012 meldt het CBS dat er 150.000 kg aan glyfosaat-houdende producten gespoten is; volgens Nefyto werd in die periode echter meer dan driekwart miljoen kilo RoundUp verkocht: daar zit een factor vijf verschil tussen. In theorie kan daarvan een deel doorverkocht worden naar het buitenland, maar het volgende jaar werd bijna net zoveel verkocht, dus je kunt ervan uitgaan dat vrijwel al dat RoundUp gebruikt is — en grotendeels in Nederland.
De discrepantie heeft een aantal oorzaken: de eerste is dat het CBS gras niet als gewas ziet. Daarom wordt het met RoundUp ‘resetten’ van grasland niet in de statistieken opgenomen. De tweede is dat het CBS boeren per gewas enquêteert over bestrijdingsmiddelen. Omdat onkruid ook ‘geen gewas’ is, wordt het RoundUp-lentespuitrondje ook niet in de CBS-statistieken opgenomen.

Niet alleen Greenpeace en Nefyto constateren een verschil tussen de cijfers van het CBS en de realiteit. Drs. Jurgen Volz deed voor de Vereniging Van Rivierwaterbedrijven (RIWA) onderzoek naar het glyfosaat-gehalte van de Maas. Dat was in het verleden soms zo hoog, dat drinkwaterbedrijven stilgelegd moesten worden.

Effect op landbouw en natuur
Wikipedia omschrijft glyfosaat als een ‘niet-selectief systemisch totaalherbicide’. Met andere woorden: het doodt letterlijk alle snelgroeiende planten die het tegenkomt. De alomtegenwoordigheid van glyfosaat en AMPA in het milieu houdt daarom volgens zelfstandig toxicoloog Henk Tennekes, die ook de gevaren van neonicotinoïden bloot legde, indirect verband met het verdwijnen van driekwart van de insecten in de afgelopen dertig jaar.
In Drenthe heeft het jaarlijkse ‘resetten’ van het grasland al minstens één duidelijk zichtbaar effect: De hoeveelheid Weidevogels neemt sterk af. Omdat het dieet van deze vogels bestaat uit regenwormen en insecten, laat het zich raden wat met de populaties van deze dieren gebeurd is.

De onderzoekers die de enorme teruggang in insecten constateerden, zijn voorzichtig over de oorzaak. Volgens een van de coördinatoren van de studie, hoogleraar ecologie Hans de  Kroon van de Radboud Universiteit, ligt die in ieder geval niet bij veranderend klimaat of bij landschapsbeheer. Wat dan overblijft, is het gegeven dat onze natuurgebieden relatief klein zijn en midden in agrarisch landschap liggen. Met wat we nu weten over de eigenschappen en het gebruik van glyfosaat, is het aannemelijk dat RoundUp en zijn afbraakproducten diep in onze door landbouwgrond omringde postzegeltjes natuur doorgedrongen zijn. 

Je hoeft een organisme niet direct te doden, om het langzaam uit te roeien. Als je de planten waar het dier van leeft stelselmatig elimineert, werkt dat net zo goed.
Iedere ecoloog kan je vertellen hoe complex de natuur in elkaar zit. Het probleem van herbiciden en insecticiden is dat ze een delicate, miljoenen jaren oude symbiose van flora en fauna aantasten. Planten hebben insecten nodig voor de voortplanting; insecten hebben planten nodig als voedingsbron. Veelvuldig gebruik van glyfosaat, neonicotinoïden en andere pesticiden leidt tot een neerwaartse spiraal, die steeds meer planten en insecten laat verdwijnen.”

Egels

clips 4263

Vanmiddag ging ik na het vullen van mijn vogelvoedersilo’s in mijn tuin even kijken in het egelhuisje. Het was tot de nok toe gevuld met bladeren. Een klein deel daarvan had ik er een tijd geleden zelf ingestopt en de rest is aangevuld door de egels zelf. Ik vroeg me af of het niet tijd was om het huisje even schoon te maken en er nieuwe bladeren in te leggen. Ik haalde het dakje eraf en de bovenste laag bladeren eruit. Toen zag ik onderaan iets bewegen en inderdaad er zat een behoorlijk grote egel in, goed doorvoed, dus daar heb ik geen omkijken naar. Hij keek verbaasd omhoog. Mogelijk zaten er ook jonge egeltjes bij. Om ze verder niet te verstoren heb ik de bladeren er weer in gestopt en het dakje er opgelegd.

Aan De Toevlucht heb ik om advies gevraagd. Het beste was om ze zo te laten zitten, en in april het huisje - als ze weg zijn - schoon te maken. Nu ik weet dat het huisje nog steeds bezet is, zoals elk jaar trouwens, ga ik er af en toe nog een bakje met wat kattenvoer bij zetten. 

Code Rood voor Natuur

code-rood

Onderteken de petitie

LandschappenNL: "Wij roepen het kabinet en al onze volksvertegenwoordigers op de handen ineen te slaan om een einde te maken aan de dramatische daling van de biodiversiteit.

Petitie - insecten

Natuurmonumenten: "Onze insecten sterven massaal!

Het aantal insecten is de afgelopen 30 jaar met 75% afgenomen. Daar maken wij ons grote zorgen over. Gifstoffen en de toename van stikstof vernietigen het leefgebied van talloze planten- en diersoorten.
De intensieve landbouw speelt hierin een belangrijke rol. In geen ander Europees land is het gebruik van landbouwgif zo intensief als in Nederland. Dat kan en móet anders.
Help ons!
Roep de minister op tot actie en zet je handtekening. De insecten rekenen op onze hulp!"

Provincie kapittelt Amsterdam over evenementen

clips 4260

Parool: "Het provinciebestuur verzet zich ­tegen de aanleg van een evenemententerrein in het havengebied.

In een brief aan de gemeente schrijft de commissaris van de Koning, Johan Remkes, dat zo'n festivalterrein niet past binnen de afspraken.
In de milieuverordening van de provincie Noord-Holland is Westpoort aangewezen als industrieterrein met een regionaal belang, benadrukt de commissaris. Dit is bedoeld voor ­zware industriële activiteiten met een grote milieubelasting.
'De geluidruimte die nodig zou ­kunnen zijn voor grootschalige ­evenementen beperkt het benutten van ­kavels voor deze industriële activiteiten,' waarschuwt Remkes in de brief.

Het provin­ciale belang

Volgens Remkes dreigt de gemeente Amsterdam met de ontwikkeling van het evenemententerrein in het ­Westelijk Havengebied het provin­ciale belang aan te tasten.
'Met alle partners in de regio is afgesproken ­bestaande industrieterreinen te intensiveren. Het is ons niet duidelijk hoe het evenementenbeleid in deze afspraken past.
Het provinciebestuur waarschuwt de gemeente ook voor de nadelige gevolgen van festivals op Ruigoord voor de omliggende bedrijven.
'Het belang van evenementen kan naar ons oordeel niet zo ver gaan dat dit andere economische belangen zoals de bedrijfsvoering van de haven en de bedrijven belemmert.'

Solis­tisch optreden

Remkes wijst er fijntjes op dat de provincie het bevoegd gezag is in dit deel van het havengebied, en dat ­Amsterdam daar rekening mee te houden heeft.
Ronduit knorrig wordt de toon van de brief als het gaat over het solis­tische optreden van Amsterdam bij het opzetten van het nieuwe evenementenbeleid. 'Helaas moeten wij constateren dat uw nieuwe beleid ­wederom niet met ons is afgestemd.'

Verrast

Ook het bestuur van het recreatie­gebied Spaarnwoude en de gemeente Haarlemmerliede reageerden verrast en verbolgen op de plannen voor het nieuwe evenemententerrein in hun achtertuin.
Amsterdam gaat intussen door met de ontwikkeling van Park N1, zoals het evenemententerrein is gedoopt. Het afgelopen weekeinde vond bij wijze van proef het Dockyard Daytime Festival er al plaats.
Dat leverde volgens een woordvoerder van de gemeente slechts twee klachten over geluidshinder op.
De ­gemeente gaat in de komende weken opnieuw in gesprek met omwon­enden over de mogelijkheden om de overlast te beperken. De gemeente Amsterdam heeft het terrein nodig om evenementen uit de drukke stad weg te halen.

Overigens begint de afkeer van mega-evenementen ook in de festivalscene vorm te krijgen in kleinschalige alternatieven.

ParoolIn Ruigoord worden geen grootschalige dancefeesten meer georganiseerd.

Festivals zijn mainstream geworden, terwijl Ruigoord dat nooit is geweest. 'Dus moeten we een andere kant op,' staat maandag in een persbericht van het kunstenaarsdorp.

Ruigoord wil nu, zoals het zelf zegt, een bres opwerpen tegen de festivalisering van Amsterdam. Concreet betekent dat voor komend jaar een programmering die zich richt op kleinschaligheid en 'vernieuwende hybride kunstvormen'.
De samenwerking met feestorganisator Chasing the Hihat is beëindigd. Dat bedrijf organiseerde de afgelopen vijf jaar met succes het festival Georgies Wundergarten op Ruigoord. Daar kwamen gemiddeld meer dan 5000 bezoekers op af. 

Landjuweel
Het vijfdaagse festival Landjuweel, georganiseerd door de gelijknamige stichting die de culturele programmering van Ruigoord verzorgt, blijft wel bestaan. Dat trok in 2016 duizenden mensen meer dan de verleende vergunning toestond. Mede naar aanleiding daarvan spraken Ruigoord en stadsdeel Nieuw-West af dat festivals op Ruigoord voortaan achter hekken plaats moeten vinden."

De economie gaat boven natuur

Niet alleen in Zuidoost worden natuur en biodiversiteit vertrapt en vernietigd, ook elders in het land is het hommeles. Wist u dat ‘hommeles’ ook de betekenis heeft van ‘een boom waar insecten ruzie om maken’?

DeMonitor: "Zeldzame zandhagedissen doodgereden op omstreden fietspad. Vale vleermuizen weggejaagd door hardcore muziekfestival? Hoe gaan we om met botsende belangen tussen economische ontwikkelingen en de bescherming van de natuur? Wordt er genoeg rekening gehouden met beschermde diersoorten? En kan economische ontwikkeling samen gaan met behoud van flora en fauna?

Sinds 1 januari 2017 is er de nieuwe Wet Natuurbescherming. In die wet staat onder meer welke dieren in Nederland worden beschermd. Wil je ergens een ‘ruimtelijke ingreep’ doen, bijvoorbeeld een fietspad aanleggen of een weg verbreden, dan moet je van tevoren laten onderzoeken wat voor flora en fauna er aanwezig is in het gebied waar je wilt bouwen. Dat wordt vaak gedaan door een ecologisch adviesbureau. Stel dat zo’n bureau een beschermd dier aantreft in het gebied, gaat de bouw dan niet door?

In onze eerste uitzending was te zien dat vrijwel alle bouwprojecten in Nederland gewoon doorgaan, zelfs als er een beschermd dier zoals de das is aangetroffen. Je moet dan een ontheffing van de Wet Natuurbescherming aanvragen, het leefgebied van de dieren compenseren en de dieren verplaatsen. Maar compensatiemaatregelen blijken lang niet altijd effectief.”

Dier en bouw: Bestuurders geven meer voorrang aan economie dan aan natuurbeheer

Ondertussen heeft stadsecoloog Geert Timmermans zijn mond vol over Amsterdam als natuurstad. Een artikel in de Echo (zie pagina 3) geeft zijn dubieuze propaganda weer. De stadsecoloog schijnt bijna alles te weten over de ecologische verbindingen (ja, die met zoveel knelpunten, 180 namelijk!) en de ecologische structuur van Amsterdam. Van de Ecologische Hoofdstructuur lijkt hij minder te weten.

stadsecoloog

‘Do ist der Bahnhof!'

DeEcho: “‘Overigens is Zuidoost het groenste en mooiste stadsdeel van Amsterdam’
Dus de natuur moet op peil worden gehouden en de gemeente heeft de taak om bijvoorbeeld het Nationaal Natuur Netwerk (NNN) [de EHS dus] in de gaten te blijven houden.
‘De gemeente Amsterdam zal er altijd voor blijven waken dat er genoeg groen en natuur over blijft en het behoud van de groene scheggen spelen daar een cruciale rol in.’”

Stadsdeel Zuidoost doet er alles aan om de EHS om zeep te helpen en er een evenemententerrein van te maken. En de stadsecologen worden ingezet om het volk koest te houden door hen te vertellen hoe goed het wel niet gaat, vooral in Zuidoost. Amsterdam heeft trouwens niets te zeggen over de groene scheggen, die zijn niet van Amsterdam. Dat zouden onze stadsecologen toch moeten weten. Die groene scheggen zijn landbouwgebied, dus hoofdzakelijk vergiftigde grond, waar vogels weinig nut van hebben, eerder het tegendeel. De belangrijkste groengebieden in de omgeving van Zuidoost zijn de EHS-gebieden, niet de ‘groene scheggen’, maar de EHS rond de Gaasperplas, de Ouderkerkerplas en het Diemerbos. En het zijn juist deze prachtige groene gebieden die steeds verder aangetast worden. Sommige stadsecologen maken het zo bont dat ze er geen been in  zien om bouwprojecten in het groen te promoten. Intussen wordt het steeds duidelijker dat ondanks de ondeugdelijke propaganda van de stadsecologen sommige overheden zich langzaamaan beginnen te realiseren dat het niet goed gaat met onze EHS en dat is te wijten aan de zeer schadelijke en luidruchtige festivals.
Als de stad door stadsecologen geprezen wordt als een zeer of zelfs de meest geschikte habitat voor dieren terwijl in onze voor natuur en biodiversiteit gereserveerde natuurgebieden de fauna verstoord en verjaagd mag worden, dan zijn ze van de ratten besnuffeld.

DiemerNieuws: "Staatsbosbeheer zoekt naar alternatieven voor festivals in het Diemerbos

Staatsbosbeheer stopt met de organisatie van festivals in de huidige vorm in het Diemerbos en gaat op zoek naar alternatieven.

Festivals in het Diemerbos, die jaarlijks veel tevreden bezoekers trekken, zorgen voor extra inklinking van de veenbodem. Om te voorkomen dat de bodem verder zakt, naast de natuurlijke daling van het gebied, gaan Staatsbosbeheer en zijn partners op zoek naar alternatieven voor de komende jaren.

Vunzige Deuntjes

De afgelopen jaren zijn er in het Diemerbos verschillende festivals gehouden, omdat dit gebied naast natuur ook een recreatieve functie heeft. De festivals zorgen ervoor dat vooral jongeren een fijne tijd beleven in het Diemerbos. Het tweedaagse festival 'Vunzige Deuntjes' wat in 2017 gehouden werd, was met haar 7000 bezoekers per dag wederom een geslaagd evenement. Naast bekendheid leveren de festivals inkomsten op die gebruikt worden voor het beheer en onderhoud van het Diemerbos.

3D Metingen

Dit jaar zijn er, in opdracht van Staatsbosbeheer, door een extern bureau voor en na de festivals 3D metingen van het terrein gemaakt om de bodemdaling vast te stellen. Het Diemerbos is gelegen op natte veengrond wat als eigenschap heeft dat het langzaam inklinkt, in de natuurlijke situatie zo'n halve centimeter per jaar. Uit de metingen is gebleken dat het terrein gemiddeld anderhalve centimeter gezakt is door de festivals. De natte veenbodem in combinatie met de piek in het aantal bezoekers lijkt hiervan de oorzaak te zijn.

Kleinschaliger

Omdat de festivals goed bezocht worden en veel gezelligheid opleveren voor de bezoekers zoekt Staatsbosbeheer samen met de betrokken partijen, waaronder organisator Chasing the Hiat, naar alternatieven. Toekomstige festivals zouden wellicht kleinschaliger kunnen zijn of elders in het bos kunnen plaatsvinden.

Een paar foutjes in dit artikel: het gaat niet om inklinking (dat is een natuurlijk proces) maar om verdichting (dat is een kunstmatige compressie van de bodem door belasting met name door evenementen). En met recreatieve functie bedoelt men blijkbaar enkel evenementen; dat is vreemd want recreatie wordt door evenementen steeds meer onmogelijk, dat wil zeggen wandelen, fietsen, zonnebaden, picknicken, dat is recreatie; festivals zijn amusementsindustrie.

De gekte van de festivals is inmiddels overgeslagen naar de hallen van het Rijksmuseum, waar nu zelfs de kunstschatten worden blootgesteld aan de zware dreunen van één meute, één beat, één dj.

Een lawine aan bezwaren

clips 4248

In het Parool verscheen op 18 oktober dit artikel met wat grafieken erbij.
Stadsdeel Zuidoost staat weer prominent op de kaart met maar 15% van bezwaren die afgehandeld werden binnen de gestelde tijd. Het ligt voor de hand om het ambtenarenbestand van Zuidoost eens grondig te onderzoeken op bekwaamheid en efficiëntie, en dan vooral de afdeling vergunningen en de juridische afdeling.
Het zou een grote besparing betekenen als besturen zich eens aan de wet en de regels zouden houden. Dan waren er niet zoveel juristen nodig.

clips 4247
clips 4246

Uitspraak rechtbank omgevingsvergunningen

Op 17 oktober 2017 heeft de bestuursrechtbank uitspraak gedaan over vier samengevoegde beroepen i.v.m. de verleende omgevingsvergunningen voor Amsterdam Open Air in het Gaasperpark. In de eerste plaats werd mijn direct beroep behandeld dat ik had ingesteld tegen het uitblijven van een besluit van het bestuur na ingediende bezwaren, waarvoor de rechter mij in eerste instantie al in januari 2016 gelijk had gegeven, maar dat door misleiding door het stadsdeelbestuur en een foute beoordeling door de rechter uitliep op een foute uitspraak (die ging over evenementenvergunningen en niet over omgevingsvergunningen!) zodat het bestuur in verzet kon gaan en de uitspraak vervallen  werd verklaard zodat de zaak overgedaan moest worden. Toen er dan uiteindelijk op 19 juli 2016 een besluit kwam van het bestuur over de bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor het festival dat had plaatsgevonden in juni 2015 kon ik hiertegen een beroep indienen.

Het bestuur hield vol dat ik niet ontvankelijk was omdat ik aan de zuidoever van de Gaasperplas woonde. Daardoor werd de uitbetaling van een dwangsom die het stadsdeelbestuur eigenlijk al in 2015 verbeurd had, zolang vertraagd. De dwangsom moet overigens nog uitbetaald worden. De rechtbank heeft mijn beroep over het niet-tijdig nemen van een besluit gegrond verklaard en het bestuur nu veroordeeld tot het uitbetalen van de dwangsom en het terugbetalen van de griffierechten. Van dit stadsdeelbestuur kan alles verwacht worden, dus ook dat het hiertegen nog in beroep zou kunnen gaan bij de Raad van State. Maar dat zou de betrokken ‘coalitiepartijen’ van Zuidoost, namelijk in de eerste plaats de PvdA, maar ook de VVD en GroenLinks heel wat stemmen kunnen kosten bij de komende verkiezingen. Het zo lang traineren van een besluit met als enige doel het saboteren van de gang naar de rechter valt onder onbehoorlijk bestuur. Het jarenlang niet uitbetalen van een dwangsom valt onder bewuste pesterij.

Tijdens de zitting bracht de jurist van Zuidoost een nieuw argument naar voren, namelijk dat ik mijn ingebrekestelling onredelijk laat zou hebben ingestuurd. Dat is wel bijzonder vreemd voor een bestuur dat er zelf onbehoorlijk lang over doet om met een besluit te komen. Overigens heeft het bestuur (lees: de jurist) dit argument nooit eerder aangehaald. In principe zouden rechters in dat geval dit argument niet eens mogen overwegen. Het argument is door de rechtbank wel behandeld maar ongegrond verklaard. Daarmee is wel aangetoond hoe verkrampt deze jurist van het stadsdeel juridische procedures probeert te ontwrichten. Zuidoost Nergens Anders!

Dan was er nog mijn beroep als particulier tegen de omgevingsvergunning van 2015, en het beroep van de Stichting Natuurbescherming ZO samen met dat van een groep bewoners van Nellestein tegen de omgevingsvergunning van 2016. Deze beroepen zijn jammer genoeg ongegrond verklaard. Er is door de rechtbank nogal selectief geshopt uit de aangeleverde documenten en argumenten. Jonge rechters die nog maar net hun studententijd ontgroeid zijn en mogelijk zelfs daarna nog festivals bezoeken hebben de neiging om af te gaan op hun ‘positieve’ ervaring van festivals. Daarbij komt nog het ‘sigarettenzaakeffect’, de kwestie van de feitelijke onmogelijkheid om schade aan te tonen voor de rechtbank, in de sigarettenkwestie van gezondheidsschade aan personen, in ons geval schade aan de natuur van het Gaasperpark. De rechters vonden dat er geen sprake was van onomkeerbare schade. Die schade kan enkel en alleen vastgesteld worden als het in feite al te laat is. En dan is het onomkeerbaar. Deskundigenapporten geven onomstotelijk aan dat er door belasting van de bodem schade ontstaat in de vorm van bodemverdichting waardoor wortels van bomen en planten geen zuurstof en voedsel meer krijgen en daardoor gaan rotten, met als uiteindelijk gevolg het afsterven van de bomen of het omwaaien ervan tijdens stormen. De gemeente heeft nagelaten om degelijke onderzoeken te laten verrichten. Maar van omwonenden wordt wel verwacht dat wij onze bezwaren met onderzoeken onderbouwen. 

Een klein voorbeeld van een foute redenering van de rechtbank hierover. Van een serie foto’s van bomen langs de aanvoerroute van Open Air in het park werd beweerd dat die niet aantonen dat daar schade is ontstaan. Maar het zijn niet de foto’s die dat moeten aantonen, maar de verdichtingsmetingen die daar zijn gedaan en die aangeven dat daar op de twee onderzochte plekken een verdichting is gemeten van 3,4 tot 4 MPa en 3,9 tot >5 Mpa. Dat betekent dat de bodem daar ongeschikt is voor bomen en dat alle bomen langs deze route gevaar lopen, wat is bevestigd door een boom- en bodemdeskundige. De rechters hebben dit gewoon naast zich neergelegd.

Verder werd verwezen naar de mogelijkheid om rechtszaken aan te spannen tegen falende handhaving van de voorwaarden en regels van omgevingsvergunningen. Tja, dan kun je wel tientallen zaken aanhangig maken, voor allerlei verschillende gebieden, de verkeerssituatie, de parkeersituatie, de falende mitigerende maatregelen voor natuur en omgeving, enz. enz. Dat is absurd. Bovendien wordt in Amsterdam sowieso niet gehandhaafd, niet handhaven is in feite de regel. Dus dat was een onzinnig voorstel. Wij moesten al diverse handhavingsverzoeken indienen om het stadsdeelbestuur zover te krijgen om met een besluit te komen over de ingediende bezwaren tegen de omgevingsvergunningen. Als dat ook al een normale zaak en verplichting voor burgers wordt om de overheid te dwingen om zich aan de regels te houden, dan is sprake van een absurde situatie. De overheid dient zich ten allen tijde aan de wet te houden en dat zonder aanmaning door burgers.

Wij gaan dus bij de Raad van State in beroep tegen de uitspraak over de omgevingsvergunningen. De rechtbank heeft jammer genoeg geen hogere dwangsom vastgesteld voor het nalatig gedrag van het bestuur en laat daarmee blijken het onbehoorlijk bestuur van het stadsdeelbestuur geen probleem te vinden. Gelukkig worden de bestuurscommissies van de stadsdelen opgeheven zodat de enige instantie die we in 2018 moeten aanspreken de gemeente is. Het bewust vertragen en bemoeilijken van juridische procedures zou daarmee tot een eind moeten komen. Tenminste, dat is te hopen.

Nederland wordt geregeerd met omgevingsvergunningen die grote uitzonderingen toestaan op bestemmingsplannen, met ontheffingen en vrijstellingen wat natuur betreft, en met meetcorrecties wat milieu en geluid betreft. Zo wordt onze wetgeving in feite geheel uitgehold en raken we steeds verder van een gezonde democratie verwijderd.

De Stichting zal binnenkort in beroep gaan bij de Raad van State. Dus uw steun en financiële bijdragen blijven nodig.

Bij de komende verkiezingen kunt u ook uw stem uitbrengen op partijen die het groen en de natuur een warm hart toedragen.

Insecten in gevaar

EIS-Nederland: Dramatische achteruitgang vliegende insecten

De afgelopen 25 jaar is drie-kwart van de vliegende insecten uit ons landschap verdwenen. Dat blijkt uit Duits-Nederlands onderzoek dat gisteren in PlosOne gepubliceerd is. Vliegende insecten zijn van groot belang voor ons ecosysteem: zij zijn de bestuivers van een groot deel van de inheemse wilde planten en vormen de voedselbron voor insectenetende vogels. Een zo sterke achteruitgang kan dan ook niet zonder gevolgen blijven.  

Het Nederlands-Duitse onderzoek baseert zich op insecten verzameld met vallen in Duitse natuurgebieden. Omdat de meeste van deze terreinen niet ver van onze grens liggen, mag verondersteld worden dat de achteruitgang in ons land vergelijkbaar is. Dat is in ieder geval wel de subjectieve indruk van veel entomologen. Objectieve data voor ons land ontbreken evenwel vooralsnog. EIS Kenniscentrum Insecten werkt momenteel aan het invullen van die kennislacune. Verder werken we samen met Naturalis aan het ontwikkelen van efficiënte technieken om veranderingen in biomassa van insecten te monitoren zoals de inzet van plakvallen en geautomatiseerde cameravallen.   

De oorzaken van de sterke achteruitgang van vliegende insecten zijn nog onbekend. De intensivering van de landbouw en het daarmee gepaard gaande gebruik van neonicotinoiden zijn bekende verdachten. Ook uit recent onderzoek van EIS Kenniscentrum Insecten blijkt dat onze traditionele landbouwgebieden grootschalige cultuursteppen geworden zijn waar slechts weinig insecten zich kunnen handhaven."

More than 75 percent decline over 27 years in total flying insect biomass in protected areas

grafiek-teruggang-insecten-nl

RadboudUniversiteit: "In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 de totale biomassa vliegende insecten met ruim 75 procent afgenomen. De teruggang werd al vermoed, maar blijkt veel groter dan gedacht. Samen met Duitse collega’s publiceerden ecologen van de Radboud Universiteit deze bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE op 18 oktober.

Afgelopen jaren werd al steeds duidelijker dat bepaalde insectensoorten, zoals bijen en vlinders, steeds minder voorkomen in West-Europa en Noord-Amerika. ‘Maar dat de aantallen van alle vliegende insectensoorten in zo'n hoge mate aan het afnemen zijn als we hier zien in zo'n wijdverspreid gebied, is een nog alarmerender bevinding’, zegt projectleider Hans de Kroon.

Maatregelen

De Kroon: 'Wat we op dit moment alleen kunnen doen is grote voorzichtigheid betrachten. Minderen met de dingen waarvan we weten dat ze een slechte invloed hebben, zoals het gebruik van pesticiden  en verdwijnen van bloemrijke akkerranden in de landbouw. En hard werken aan vergroting van onze natuurgebieden met naar verhouding minder randzones met de landbouwgebieden.’”

En wat ook zou helpen is het stoppen met evenementen in natuurgebieden, want daar worden al jaren op zeer grote schaal evenementen georganiseerd. Tijdens evenementen worden maaltijden bereid en dat gebeurt vaak met propaangas dat tijdens de verbranding CO2 in de lucht uitstoot. Bovendien worden tijdens festivals CO2 bellen en andere gaseffecten de lucht in geblazen. Hoe duurzaam festivals ook gemaakt worden ze blijven veel milieuvervuiling veroorzaken, in elk geval veel meer dan een park zonder festivals waar enkel het onderhoud met machines wat luchtverontreiniging veroorzaakt. In natuurgebieden zouden evenementen gewoon verboden moeten worden. Elke bezoeker van een groot festival belast de natuur met 6,2 kg CO2 per dag. Er is voor evenementen ook ontzettend veel vrachtverkeer nodig voor aan- en afvoer van zwaar materiaal en materieel.
In natuurgebieden waarin CO2 vervuiling in feite niet bestond wordt nu tijdens evenementen op grote schaal kunstmatig vervuiling veroorzaakt voor het amusement van tienduizenden bezoekers.

Het convenant van de gemeente Amsterdam met festivalorganisatoren biedt geen soelaas. In plaats van de natuur te steunen faciliteert de gemeente juist lucht- en andere vervuiling, schade aan natuur, fauna en flora en geluidsoverlast voor omwonenden door wat halfzachte en niet te handhaven en niet gehandhaafde criteria te suggeren. Dat noemt men verduurzamen, maar het is in feite het toestaan van vernieling van natuur en overlast voor omwonenden. Deze milieuvervuiling is eenvoudigweg te vermijden door het verbieden van evenementen in parken en natuurgebieden die bedoeld zijn voor natuur en biodiversiteit.

clips 4241

Milieubelasting van een gemiddelde festival
Festivals en evenementen

PLBSound: "Voor het ultieme knalmoment op elk evenement hebben wij een ruim assortiment aan confetti, kabuki, CO2, bellen, sneeuw en vlam effecten/vlammenwerpers.

CO2 effecten
Wanneer u naar iets zoekt dat werkelijk een grote indruk op uw bezoekers zal maken, dan kunt u een CO2 effect huren. Zoals bijvoorbeeld onze CO2 jets. Deze ‘schieten’ enorme rookpluimen van ijskoude CO2-damp tot wel acht meter de lucht in. De CO2 Jets produceren een hard sissend geluid wanneer de Jets worden afgevuurd, waardoor u kunt genieten van een zeer spectaculair ‘wow-effect’. De CO2 Jet is zeer veilig en betrouwbaar en aan te sturen door middel van het DMX protocol. Uiteraard hebben we ook de CO2-gun van MagicFX in de verhuur. Bij ons vindt u wat u zoekt!

clips 4242

Sovon: "Uit zojuist gepubliceerd, Duits-Nederlands onderzoek blijkt dat in Duitse natuurgebieden sinds 1989 de biomassa van vliegende insecten met zeker 75 procent is afgenomen. Deze alarmerende afname is waarschijnlijk ook van toepassing op Nederland, maar harde cijfers van ons land ontbreken. Daarom pleiten onderzoeksorganisaties Sovon, de Vlinderstichting en EIS Kenniscentrum Insecten voor het systematisch meten van de insectenstand. En voor meer onderzoek naar de mechanismen die verband houden met deze afname.

Metingen hard nodig

In Nederland ontbreekt onderzoek naar de biomassa van insecten zoals dat in Duitsland is gedaan. Slechts van een klein aandeel van alle insecten, de vlinders, weten we wel dat die sinds 1992 met circa 45% zijn afgenomen. Meer kennis over de ontwikkeling van de aantallen vliegende insecten is daarom hard nodig. Net zoals de aantallen vogels en vlinders al jaren worden gemonitord, moet een begin worden gemaakt met het systematisch meten van aantallen insecten. Dat kan met hulp van de grote aantallen natuurvrijwilligers die er zijn.

Gevolgen achteruitgang te weinig onderzocht

Als driekwart van de insecten in bijna dertig jaar verdwenen is, kan dat niet zonder gevolgen blijven voor onze leefomgeving. Insecten zijn bijvoorbeeld een cruciaal onderdeel in de voedselketen van vogels en zoogdieren. ‘Dit is verontrustend nieuws. Een dergelijke afname kan heel goed een verklaring zijn voor de enorme afname die we zien bij soorten van het boerenland, zoals veldleeuwerik en patrijs’, aldus hoogleraar geïntegreerde natuurbeschermingsbiologie Ruud Foppen.

Eerder onderzoek van Sovon en dezelfde wetenschappers van de Radboud Universiteit liet zien dat insectenetende zangvogels afnamen in gebieden met hoge concentraties van het insectenbestrijdingsmiddel imidacloprid. Over de gevolgen van het verdwijnen van insecten is te weinig bekend en onderzoek naar mechanismen die verband houden met deze afname is daarom hard nodig.

Dat in Nederlandse natuurgebieden bewust milieuvervuiling toegestaan wordt is een gotspe.
En als er minder insecten zijn dan zijn er bijgevolg ook minder vogels.

Vogelbescherming: "Sinds 1980 zijn alleen al in Noordwest-Europa 421.000.000 vogels verdwenen. 421 miljoen! Door wetenschappelijk onderzoek wordt steeds duidelijker waarom de vogels massaal verdwijnen.

Ook onze eigen leefomgeving

En mochten er mensen zijn die het verdwijnen van al deze prachtige vogels niet boeit. Dat kan. Bedenk dan dat de leefomgeving van onze vogels, ook onze eigen leefomgeving is. Een gezonde vogelstand, vlinderstand en insectenstand is een graadmeter voor de kwaliteit van die leefomgeving. Zijn de vogels ziek, zwak en misselijk doordat er een laag van giffen en stikstof over ons land ligt? Dan krijgen ook mensen vroeg of laat hun deel en zullen deze schadelijke stoffen onze gezondheid beïnvloeden.

Vogelbescherming Nederland roept het nieuwe kabinet op zo snel mogelijk maatregelen te nemen om de stikstofuitstoot en het gebruik van giffen en bestrijdingsmiddelen aan banden te leggen. Zet een omgevingsbeleid in dat onze landschappen weer diverser maakt. We willen onze bloemen, insecten, vogels en vlinders terug! Het wordt tijd dat de basiskwaliteit van ons landschap opgekrikt wordt. We hebben recht op een overheid die garant staat voor een gezonde leefomgeving. Rutte, doe iets!”

Achteruitgang insecten treft vogels keihard

Natuurmonumenten: "Natuurmonumenten ziet goede kansen in het regeerakkoord. De plannen bieden ruimte voor het versterken van natuur en landschap in Nederland. We hadden echter liever gezien dat het kabinet concrete doelen had gesteld voor de versterking van onze natuur. Die ontbreken."

GeenN1

AT5: “Bewoners van Haarlemmerliede zijn onaangenaam verrast door de plannen voor een evenemenetenterrein, vlakbij hun woningen.

De gemeente wil minder festivals in de stad, en heeft daarom het N1-park in Haarlemmerliede aangewezen als alternatieve locatie. Omwonenden protesteren, want, zeggen ze, met hen is helemaal niet overlegd.

Geen N1
Bewoners van Haarlemmerliede kregen via via te horen dat er bij wijze van 'proef' een festival georganiseerd werd in hun achtertuin. En als die proef slaagt, zullen er meer volgen.
Bewoonster Frances startte de actiegroep Geen N1, want het N1-terrein is helemaal niet geschikt voor festivals: 'We hebben hier, werkelijk vlakbij op honderd meter, woningen op het gemaal. Maximale geluidsbelasting, grootschalig, meer dan 50.000 bezoekers, gewoon mega groot.'

Geschreeuw
Ze is niet de enige bewoner die het festival niet ziet zitten: 'Van 11.00 uur 's ochtends tot 11.00 uur 's avonds, dat is twaalf uur achtereen. Ik word er inderdaad heel erg beroerd van.
 Volgens buurtbewoner Frits gaat het niet alleen om de geluidsoverlast tijdens het festival zelf: 'Het is ook het moment daarna. En dat is niet een kwestie van 00.00 uur afgelopen, "jongens we zijn klaar," nee dan begint het feest nog een keer. Men gaat naar huis, men loopt te tuimen, schreeuwen, noem het maar op.' 

'Zoek het maar uit
Bewoners zitten naar eigen zeggen al tot over hun oren in het geluid. Er zijn al heel veel festivals op het terrein, en het gebied ligt op een druk punt: 'Wat we hier aan geluid hebben is snelweg, trein, luchtverkeer en toenemende activiteiten vanuit de haven en vanuit SugarCity.
De groep Geen N1 vroeg de gemeente om een reactie en spande een kort geding aan: 'De gemeente heeft hetzelfde probleem als dat wij nu krijgen. Alleen ze verplaatsen het naar de grens en zeggen: "dat was hem dan en zoek het maar uit.”"

Eén meute, één beat, één dj

Eindelijk weer een heuse rel in medialand. Bernard Hulsman heeft in de NRC van 14 oktober het volgende geschreven:

clips 4212

Pittig. Zeker. Maar ‘lijken op’ is niet hetzelfde als dance events gelijkstellen aan nazi-bijeenkomsten. Dance event bezoekers zijn geen nazi’s. Maar het medium dat gebruikt werd toen en dat van tegenwoordig komt unheimisch erg overeen. De hand gaat omhoog als symbool van eensgezindheid, men zoekt naar een idylle, een vorm van saamhorigheid en die wordt geponeerd met veel kabaal wat ook een vorm is van agressie tegenover de hele omgeving, zowel fauna als omwonenden. Daar valt niets op af te dingen. De middelen om tot massahysterie te komen gelijken wel erg sterk op elkaar nu en toen. Want het is en blijft een leugen, de leugen van saamhorigheid, eenheid, en de rest van de wereld een poepie laten ruiken. Dat poepie is voor festivalbezoekers de geluidsoverlast en het vertrappen van parken en natuurgebieden maar voor nazi’s ging dat heel wat verder.

Het NRC-artikel is intussen teruggetrokken. Maar is natuurlijk dank zij internet nog steeds te vinden (update: jammer genoeg nu ook niet meer beschikbaar). Het kan natuurlijk niet en in dit geval zeker niet zo zijn dat onwelvallige kritiek in de kiem gesmoord wordt. Dat zou dan weer een nieuwe overeenkomst kunnen opleveren. De NRC heeft gelukkig later een commentaar gepubliceerd met een afdruk van het artikel. Even een korte passage, zodat u zelf kunt oordelen:
"Techno is de marsmuziek van het digitale tijdperk. Dat is niet alleen te horen aan de muziek die een eeuwig voortdenderende, hypnotiserende beat als basis heeft, maar ook te zien aan de vormgeving van technoraves. Standaard onderdeel van dancefestijnen, zoals die volgende week tijdens het Amsterdam Dance Event weer op veel plekken in de hoofdstad zullen plaatsvinden, is een lichtshow met tientallen laserstralen. De lichtstralen die de duisternis boven de dansende meutes doorklieven doen denken aan de 130 lichtbundels die in de jaren dertig de soms 300.000 (para)militairen en andere aanwezigen omringden op het Zeppelinfeld in Neurenberg tijdens de Reichsparteitage van de NSDAP.”
Jan Katsma heeft er meteen een nog gechargeerder satire (die wel wat dubieus overkomt) op gemaakt.

Inderdaad, er zijn meer mensen die dat al opgevallen is. Maar daarmee zijn dance freaks nog geen nazi’s. De parafernalia lijken op mekaar. En dat zou een reden moeten zijn om hierover goed na te denken. Dance events in open lucht zijn een vorm van agressie tegenover de omgeving. Dat is gewoon zo. Dance events creëren een kunstmatig gevoel van eenheid, van simplistische idylle die lak heeft aan de normale omgangsvormen van respect voor andersdenkenden. Festivals zijn massabijeenkomsten die iets luidruchtig willen vieren of verkondigen. Massa’s zijn macht. En dat zullen ze laten horen ook. En laten we eerlijk zijn we weten nu allemaal dat grote festivals onze parken en zelfs natuurgebieden vernielen. Het zijn dus niet de gedoodverfde idyllen. Het is het opleggen van de wil van de jongeren die hun dreunen kilometers ver willen laten horen. Massa’s leggen tijdens festivals hun wil op aan de omgeving en vertrappen de reëel bestaande idylle van de natuurgebieden waarin ze 'raven’. Het nadeel van festivals is dat ze steeds verder willen groeien.

clips 4213

Elias Canetti geeft in zijn Masse und Macht vier kenmerken van massa’s:
1. De massa wil steeds groeien
2. In de massa heerst gelijkheid
3. De massa houdt van densiteit
4. De massa zoekt een doel.
"Wenn sich Menschen zu einer Masse zusammenscharen, vollziehen sie damit nicht einfach eine politische, gesellschaftliche Bewegung, sondern sie ahmen einander nach."

Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de massa’s van festivals en die van nazi-bijeenkomsten. Volgens Canetti zijn er ook verschillende soorten massa’s. Beide soorten massa’s worden misbruikt; de ene voor een foute ideologie, de andere, gecreëerd door de festivalorganisatoren (die zelf gaan voor de winst) leidt het domme volk naar consumptie en verdoving.

Het wordt wel tijd om dit aspect van dance events, die totaal anders zijn dan nazi-bijeenkomsten, maar wel met hetzelfde instrumentarium werken, eens grondig maatschappijkritisch te onderzoeken. Met welk soort ‘massa’ hebben we bij festivals te maken? In alle gevallen worden massa’s geleid of misleid, en de vraag is waarheen. In elke massa schrompelt het individu als zelfstandig denkend mens ineen.

Laten we even lezen wat GeenStijl hierover schrijft: "Nee, de indringende behoefte tot in een groep achter een droomwereld aanrennen is helemaal niet verdwenen sinds de zoveelste tijdelijke indamming van de Duitse Wille zur Macht. Het verschil is dat de polletieke component er nu wel een beetje uit is: het verlangen trekt zich nu alleen nog maar terug op het persoonlijke vlak. Wat over is, is een hol pseudoboeddhistisch verlangen naar een trance-achtige staat waarin ouderdom, gebrek en ellende niet meer bestaan. Het heeft geleid tot een narcistische cultuur van instagram-lebensbornertjes die allemaal jong, knap en onsterfelijk zijn.
De apenbreintjes die ook nog eens erg gelukkig worden als een aap met leiderschapskwaliteiten plaatsneemt op een podium om wat te doen met draaitafels of rechterarmen: de cultus rond de DJ is niets anders dan een muzikale incarnatie van het Führerprinzip.”

De knuppel is in het hoenderhok gegooid. Ik ben benieuwd of onze intelligentsia nog in staat is om daar iets zinnigs over te zeggen. Met het intrekken van een artikel komen we echt niet verder.

AT5: "Voor de Amsterdamse dj en producer Mees Dierdorp is ADE juist een plek waar alle vrienden samenkomen. 
De laatste tijd heeft hij zelf niet meer veel tijd over om te dansen, vanwege zijn werk. Maar met ADE zorgt Mees er in ieder geval voor dat hij in Amsterdam is. 'ADE sijpelt door tot in elke steeg. Het is niet één groot plat stuk land met een enorme tent er op met 300.000 man, het is echt ín de stad.’”

Tja, dat is nou juist het probleem, het sijpelt door tot in elke steeg. En dat betekent overlast, overal. Kennelijk is het veroorzaken van overlast het aantrekkelijke ervan. We hebben dus te maken met bezoekers die geen respect hebben voor bewoners die rust willen. Het zijn zogezegd allemaal ‘vrienden’; Amsterdam Open Air noemt zichzelf ‘a collaboration of friends’; bezoekers zijn ‘friends’, maar die ‘friends’ kunnen door het geluidsvolume elkaar niet eens verstaan. Communicatie is ook niet gewenst voor een festivalbreed gevoel van saamhorigheid en het genieten van de 5 d’s.

Herstel Nelson MandelaPark

Het Nelson MandelaPark wordt nu hersteld. Dat was al aangekondigd. Zie ook hier. In 2011 is het Bijlmerpark ‘gerenoveerd’. Er werden meer dan 10.000 bomen gekapt en daarmee werd ook zijn functie voor waterberging grondig aangetast. Het zomerfestival Kwakoe werd daar al veel eerder gehouden. Dat had ook tot gevolg dat de verdichting in het park toenam en het terrein lange tijd grotendeels onder water stond. 

Vanaf dinsdag 12 september 2017 is dit gedeelte van het Nelson Mandelapark al afgezet. Het veld gaat in april 2018 weer open. Er wordt een nieuw drainagesysteem aangelegd en er wordt een fundering in de ondergrond aangebracht. Deze herstelwerkzaamheden worden voor een deel betaald uit de groengelden en voor een deel uit het regulier onderhoudsbudget van het stadsdeel. De werkzaamheden worden uitgevoerd op het hoofdveld, het grote grasveld in het noordelijk deel van het park.

E-Grass-systeem

De fundering die aangebracht wordt bestaat uit een voedingsrijke stabilisatielaag onder de toplaag van gras, zoals er al een ligt in het Euromastpark in Rotterdam. Dat heet E-Grass. Deze laag E-Grass is tussen de 25 en 30 cm dik. Hierop zal nog rond de 5 cm grond worden aangebracht waar het gras op groeit. De funderingslaag ligt dus 5 cm onder het maaiveld.

Momenteel liggen er in het veld 4 drainagebuizen, en dat is te weinig voor dit terrein. Bij het nieuwe systeem wordt om de 4 meter een buis aangebracht op een diepte van 1,45 meter. Rondom en boven de buis zal speciaal drainagezand worden aangebracht voor de afvoer van het water. Het huidige systeem ligt in een verdichte ondergrond, hierdoor raakte de buis verstopt en kon die geen water meer afvoeren. Bovendien bestaat het huidige systeem uit te weinig buizen. Het veld wordt ook 10 tot 15 cm opgehoogd om drassigheid te vermijden. Om de boomwortels niet te beschadigen worden in een ruimte van vier tot vijf meter rond de aanwezige bomen geen graafwerkzaamheden uitgevoerd.

En nu maar hopen dat dit het bestaande probleem zal oplossen. Het E-Grass is geen vruchtbare bodemlaag voor flora; er kan enkel gras op groeien, dus in de bovenste grondlaag van 5 cm dik. Bomen kunnen er niet in wortelen. Als men er in plaats van echt gras kunstgras op aanlegt dan zou het park niet meer stuk kunnen. Geintje! Maar dan is het volgens mij ook geen park meer.

Een mooie zomerdag in oktober

Vandaag was een bijzonder warme dag. Maar dat is te danken of te wijten aan de orkaan die nu op Ierland afstevent en die warme lucht naar onze streken trekt.

clips 4208
clips 4209
clips 4206
clips 4207
clips 4203
clips 4210
clips 4204

Geen helikoptervluchten vanuit Gein

SpaarHetGein: "Spaar het Gein vindt het Geingebied ongeschikt voor dit soort rustverstorende activiteiten en probeert op twee fronten steun te krijgen voor haar bezwaren tegen deze vluchten:

- bij de rechtbank Midden Nederland in beroep tegen de door de provincie op grond van de provinciale Beleidsregels verleende ontheffingen, en
- bij de gemeente De Ronde Venen, die een eigen verantwoordelijkheid heeft in het kader van handhaving van het bestemmingsplan.

Op dat tweede front was vandaag sprake van een doorbraak, toen de gemeente bekend maakte dat het na afweging van de betrokken belangen heeft besloten geen toestemming aan de helikopteronderneming te verlenen om vanuit de aangevraagde locatie aan Gein Zuid vluchten te verzorgen. De locatie heeft de bestemming “Agrarisch”. Voor afwijkend gebruik mag alleen toestemming worden gegeven na een belangenafweging. Die afweging heeft de gemeente nu ten nadele van de helikopteronderneming laten uitpakken. Spaar het Gein is verheugd over deze stoere beslissing van de gemeente. De resterende vluchten op 21 oktober en 16 december 2017 gaan dus niet door!

Verwacht mag worden dat de gemeente niet alleen deze ene locatie aan Gein Zuid, maar het hele Geingebied ongeschikt acht voor dit soort vluchten. Spaar het Gein realiseert zich dat het hiermee niet de rondvluchten zelf kan verbieden. Niet boven het dorp en niet boven het Geingebied. Dit succes heeft alleen betrekking op de start-/landingslocatie. Maar het begin is er!"

Ecologische boerderij

Petitie: “Wij, een groep verontruste burgers die begaan zijn met het lot van ecologische zorgboerderij De Boterbloem aan de rand van Amsterdam Osdorp,

constateren dat Schiphol Area Development Company in samenwerking met het Stadsdeel Nieuw West en het College van B&W van plan is om op het terrein van De Boterbloem in de Lutkemeerpolder een bedrijventerrein te vestigen. De zorgboerderij, waar dagbesteding wordt geboden aan psychiatrische patiënten en waar ecologische producten verbouwd worden, zou weg moeten.

en verzoeken de plannen te heroverwegen, omdat in Amsterdam en omstreken de komende jaren nog voldoende keuze is op andere bedrijventerreinen en ontwikkellokaties. De monitor van Plabeka spreekt van een overschot van 3,4 tot 5,1 miljoen m2 tot 2030!

De Boterbloem moet blijven, en het plan moet zodanig gewijzigd worden dat het terrein van De Boterbloem niet bebouwd kan worden, zodat de unieke boerderij behouden kan blijven voor de burgers van de stad.

Zie ook hier.

Toekomst van recreatiegebieden

clips 4199

Tauw: "Hoe zorg je voor een goede balans tussen natuur en recreatie, nu en in de toekomst? Die vraag stond centraal tijdens de Raden- en Statenconferentie ‘Recreëren in 2050’ die onlangs werd georganiseerd door provincie Noord-Holland in het kader Landschapstriënnale 2017. Tauw verzorgde een presentatie voor alle Raads- en Statenleden over de ‘Ecologische verkenning van vijf recreatiegebieden in Noord-Holland, die we in opdracht van de provincie hebben uitgevoerd.

Zoektocht naar een goede balans tussen natuur en recreatie
Een bijzondere en inspirerende middag en avond, die volledig in het teken stond van de zoektocht naar een goede balans tussen natuur en recreatie, nu en in de toekomst. Met onderwerpen als:

  • Hoe krijgen we zicht op de aanwezige natuurwaarden in de recreatiegebieden?
  • Hoe zorgen we voor behoud en ontwikkeling van deze natuurwaarden? En welke ontwikkelruimte is er daarbij voor recreatie?
  • Hoe kan deze afstemming tussen natuur en recreatie bestuurlijk en juridisch worden georganiseerd en gewaarborgd?”

UniversiteitUtrecht: "Ineenstorting van ecosystemen kan soms zeer lang duren

Complexe ecosystemen kunnen door een kleine verandering in bijvoorbeeld de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer of toenemende droogte volledig instorten. Wanneer deze verandering vrijwel niet meer terug te draaien is, spreekt men van een catastrofe. Uit Utrechts onderzoek blijkt dat zo’n ineenstorting – anders dan tot op heden vaak gedacht is – soms decennia of zelfs eeuwen kan duren.

"Ons onderzoek focust zich vooral op woestijnvorming in bijvoorbeeld Spanje of de Sahel", zegt fysisch geograaf en eerste auteur Derek Karssenberg van de Universiteit Utrecht. "Daar zie je dat bijvoorbeeld de vegetatie zich razendsnel aanpast aan verdroging of toenemende begrazing. In ons onderzoek tonen we aan dat de ineenstorting van dit ecosysteem toch eeuwen kan duren als zulke ‘snelle’ processen afhankelijk zijn van veel tragere processen, zoals bodemvorming en erosie."

In het onderzoek onder leiding van Karssenberg werden verschillende nieuwe computermodellen gebruikt. "De studie richtte zich vooral op droge vegetatiesystemen, maar catastrofale veranderingen treden overal op, bijvoorbeeld in het klimaat", aldus Karssenberg. "Indien hierbij ook sprake is van een koppeling tussen snelle en trage componenten verwacht ik dat ook daar een splitsing bestaat in zeer snelle en zeer trage catastrofale veranderingen. En dat kan goed nieuws zijn, want hoe trager een catastrofe verloopt, hoe meer tijd er is om in te grijpen voordat het onomkeerbaar wordt.”

Dat kan ook slecht nieuws zijn, vooral als overheden nu bij pakken neer gaan zitten en denken dat het wel los zal lopen en dat er over een paar jaar toch een oplossing gevonden zal worden. En dan kan het te laat zijn, dan kan al sprake zijn van onomkeerbare schade. Want om de natuur landelijk te herstellen zou heel veel geld nodig zijn, en dat zal waarschijnlijk steeds minder beschikbaar zijn. De Verenigde Staten ondergaat nu de klimatologische gevolgen van verwaarlozing van zijn natuur. Verdroging en industrialisering, met name fracking, hebben het landschap en de bodem grondig vernietigd. Maar de VS kan natuurlijk nog decennia doormodderen. Steeds grotere groepen Amerikanen zullen het intussen steeds moeilijker krijgen. En de afgang kan natuurlijk ook heel snel gaan. Veel is nog onzeker. Dus we kunnen ons er beter goed op voorbereiden en alvast maatregelen nemen.

Opmerkelijk is dat in Nederland instanties en organisaties heel vaak een ontsnappingsmogelijkheid open houden. In dit geval de mogelijkheid dat een catastrofale verandering heel traag kan verlopen, terwijl de onderzoeken juist met klem wijzen op de mogelijkheid dat het heel snel verloopt en daarvoor waarschuwen. Hetzelfde geldt ook voor de ecologische verkenningen van Tauw waarin bij de conclusies altijd de opdrachtgever, in dit geval de provincie, tegemoet gekomen wordt met uitspraken dat het wel meevalt als er mitigerende maatregelen genomen worden. Het probleem is dat er nauwelijks of geen mitigerende maatregelen mogelijk zijn als in een EHS-gebied een festival plaatsvindt met 20.000 bezoekers per dag en een geluidsvolume van meer dan 100 dB, terwijl de op- en afbouw nog eens twee weken duurt en ook de voorbereidende en herstelwerkzaamheden (vertidraineren) die ook schadelijk zijn voor flora en fauna weken duren (mollen worden door het vertidraineren gedood). Wat dat betreft dreigt Nederland de kant op te gaan van een onverantwoordelijke Trump-administratie.

Catastrophic Shifts in Semiarid Vegetation-Soil Systems May Unfold Rapidly or Slowly

SCOnline: "Het nieuwe kabinet komt met een wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen. De besluitvorming in deze samenwerkingsverbanden moet transparanter. Ook gaat het kabinet door met de benoemingswijze van de burgemeester en met de Wet open overheid. Daarmee haalt D66 belangrijke punten binnen.

Gemeenten kunnen in een gemeenschappelijke regeling samenwerken bij het uitvoeren van hun taken. Het kan bijvoorbeeld gaan om een gezamenlijke sociale dienst. Maar veel gemeenteraden hebben moeilijk grip op deze constructies, waarbij de democratische controle op afstand staat.

Het aankomende kabinet wil daarom de wet aanpassen. De besluitvorming moet transparanter, en ‘betrokken gemeenteraden moeten hun controlerende rol beter kunnen uitvoeren en zo nodig kunnen ingrijpen’, schrijven de vier partijen in het regeerakkoord. Met de democratisering van de gemeenschappelijke regelingen komen VVD, CDA en ChristenUnie tegemoet aan D66. Die partij diende in 2015 al een initiatiefwetsvoorstel in om de regelingen aan te pakken. Dat voorstel ligt nog altijd bij de Tweede Kamer.

Het kabinet wil ook dat kleine gemeenten die voor de uitvoering van hun taken ‘in hoge mate afhankelijk’ zijn van gemeenschappelijke regelingen, gaan fuseren tot grotere gemeenten. Provincies krijgen de taak daarvoor herindelingsprocedures te starten wanneer gemeenten niet uit eigen beweging ‘van onderaf’ tot een samengaan komen.

De partijen gaan ook door met de grondwetswijziging om de benoemingswijze van de burgemeester en de commissaris van de Koning uit de Grondwet te halen. Dat moet het makkelijker maken om op een later tijdstip over te stappen op een stelsel met een gekozen burgemeester. Bij de Tweede Kamer ligt momenteel een wetsvoorstel daarvoor. Ook dat is een initiatief van D66. Of die gekozen burgemeester er gaat komen en in welke vorm, daarover zijn geen afspraken gemaakt.

Ook wil het kabinet door met de Wet open overheid. Dat is een initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks, waarmee overheid opener en transparanter moet gaan werken. Uit een advies van topambtenaren zou blijken dat de wet leidt tot veel hogere kosten voor gemeenten en andere overheidsinstanties. Het kabinet wil nu onderzoeken ‘hoe de verruiming van openheid gestalte kan krijgen zonder hoge kosten voor de organisatie en uitvoering’."

UN org:
Franklin Roosevelt: "A nation that destroys its soil, destroys itself."

Grote gele kwikstaart

Vanmiddag gezien (en gefotografeerd) in mijn tuin en badderend in het water op het schuurtje van de buren, een Grote gele kwikstaart.
Hij mist een voetje maar kan nog goed uit de voeten; hij heeft geen probleem met badderen en huppelen.

gele kwikstaart
clips 4188

Natuur voor de jeugd

GroenKennisNet: "Draagvlak voor de natuur krijg je door kinderen actief te betrekken bij natuur. Mensenrechtenjurist Annelies Henstra zet zich daarom in voor het recht van ieder kind op natuur. Dat recht zou in het VN Kinderrechtenverdrag moeten worden opgenomen, stelt zij.

Natuurtekortstoornis

Henstra verwijst in haar betoog naar Richard Louv, auteur van het in 2005 verschenen boek 'Het laatste kind in het bos'. Louv koppelt de stijging van obesitas, aandachtstoornissen en depressie aan de afwezigheid van de natuur in het leven van de kinderen. Hij noemt dit de 'natuurtekortstoornis'. In het VN Kinderrechtenverdrag staat dat het onderwijs aan kinderen gericht moet zijn op het bijbrengen van eerbied voor de natuurlijke omgeving. Henstra denkt dat het daarbij essentieel is dat een kind zelf de natuur beleeft en ervaart.

Ze vindt het  uitsterven van kind-ervaringen met de natuur een neerwaartse spiraal is. Het gebrek aan interactie met natuur leidt tot gebrek aan zorg voor de bescherming van de natuur. Het lot van de natuur en het lot van onze kinderen is onlosmakelijk met elkaar verbonden, aldus Henstra.”

Het is aandoenlijk als je op de aanvoerroute naar Amsterdam Open Air in het Gaasperpark een meisje van net over de achttien bij het zien van een paard van de bereden politie op en neer staat te huppelen en uitroept ‘een paard, een paard’. Naar demonstraties in de stad is zij dus ook nooit geweest. Onze eigen jeugd en kinderen hier in de buurt (met name Abcoude en Driemond) zijn wel meer vertrouwd met paarden en natuur. Jammer genoeg hebben we in Zuidoost bestuurders die een hekel aan natuur lijken te hebben.

De vlindercorridor van de Hollandse Kade tot aan de metro wordt opgeheven. Er zouden teveel brandnetels in staan en dat zou een gevaar opleveren als automobilisten het Jan Schaeferpad oversteken. Dat ligt dan wel hoofdzakelijk aan de automobilisten die te hard rijden, zelfs over verkeersdrempels. Er zijn altijd bewoners die alles ‘netjes’ willen hebben en daar passen geen brandnetels in. Hun kinderen zouden wel eens invalide kunnen worden van de netels, en automobilisten zouden door de metershoge netels de fietsers niet meer kunnen zien. Onzin natuurlijk. De ambtenaren van Zuidoost hadden het in hun bekendmaking over een vlindercorridor langs het Jelle Posthumapad. Foutje! Daar is geen vlindercorridor.

Ze wisten donders goed dat ik meegewerkt had aan het inrichten van de vlindercorridor langs het Jan Schaeferpad en daarom hebben ze het maar Jelle Posthumapad genoemd in de hoop dat ik dat niet door zou hebben. Ik heb geprotesteerd, maar vanzelfsprekend kwamen de ambtenaren nu met de genoemde drogredenen. Sommige bewoners van Zuidoost zijn verwende spitsburgers. Hoe gevaarlijk is het niet in de binnenstad met al die auto’s en daar hoor je niemand over. Er wonen hier dus ook mensen die een hekel hebben aan natuur. Die moeten dan maar verhuizen naar de binnenstad. Wij willen graag mensen uit de binnenstad verwelkomen die wel van natuur houden. Even aan woningruil doen, mensen.

Op deze facebookpagina staat meer over deze affaire. Lees vooral de commentaren. Er zijn meer bewoners die de vlindercorridor willen behouden.

Er zijn ook mensen in Zuidoost die zelfs de koeien in de Gaasperzoom een gevaar vinden. Ze zouden door de koeien achterna gezeten en aangevallen zijn. Hopeloos! De Ruige Hof doet goed zijn best om kinderen vertrouwd te maken met de natuur in onze mooi omgeving.

Wat Amsterdam Open Air betreft, de festivalbezoekers hebben geen benul van de ravage die ze hebben aangericht. Open Air etaleert zich als een idylle, maar het tegendeel is waar. De fauna wordt uit het Gaasperpark verjaagd en het park wordt ongeschikt voor recreatie en als habitat voor fauna en flora. Festivalorganisatoren vernielen op grote schaal onze natuur en creëren een zogezegd idyllisch gebeuren, met veel decibels, drank, dance, drugs en een doppie natuurlijk, want anders is er volgens hen niets te beleven in de natuur. Het is een trieste ontwikkeling. Het gaat hen enkel om het maken van heel veel winst ten koste van natuur, recreatie en milieu. 

Waterkwaliteit in Amsterdam

clips 4185

Kaart met meetpunten (van amateurcontroleurs)

Deltares: "Voor het eerst hebben burgerwetenschappers deze zomer de waterkwaliteit in Amsterdam gemeten. Zonder hen was het niet mogelijk geweest om zó een fijnmazig en gedetailleerd beeld te krijgen van de waterkwaliteit in Amsterdam.

De Gaasperplas is als beste beoordeeld: het water ziet er schoon uit, ruikt lekker, er zijn veel planten en dieren gevonden en weinig E.coli bacteriën. Deze en vele andere resultaten worden vrijdagavond 6 oktober gepresenteerd op het hoofdkantoor van Waternet tijdens de slotbijeenkomst van Het Schone Waterexperiment.

Enkele belangrijke en opmerkelijke resultaten

– het water is het meest schoon in de Gaasperplas

– de hoogste E.coliwaarde is gemeten in het Erasmuspark. Eendenpoep is waarschijnlijk de oorzaak of een foute meting. Dat wordt nog uitgezocht

– de temperatuur van het water in juli was zo hoog (bijna 23 graden) dat sommige deelnemers dachten dat de thermometer stuk was

– er zijn 14 ijsvogels gespot, een aantal jaar geleden waren ijsvogels nog weinig te zien

– de helft van het water is volgens Amsterdammers geschikt om in te zwemmen

– er zijn 1000 metingen gedaan

– gemiddeld is het doorzicht van het water 83 centimeter, maar in het IJ, de Entrepothaven en de Gaasperplas is het wel een paar meter.

– na het meten geven Amsterdammers het water een hoger cijfer dan ervoor

– driekwart van de Amsterdammers voelt zich door het meten meer met het water verbonden

– het water smaakt in sommige delen van de stad vaak zoutig, vaak naar niks, soms naar ijsthee of klei en de geur is ‘bosachtig’.

Onderzoeksrapport volgt.

De resultaten worden de komende maanden geanalyseerd en verwerkt in een onderzoeksrapport. Vrijdag 6 oktober is de afsluiting van het experiment. De voorlopige resultaten worden op deze avond gepresenteerd. Alle geïnteresseerden zijn welkom.

Maar eerlijk gezegd is de kwaliteit van het water in Nederland zeer verontrustend. Zie kaart.

clips 4184

Burgemeester van der Laan overleden

Amsterdam: “Burgemeester Van der Laan is gisteravond in Amsterdam overleden.”

Als eerbetoon dit filmpje waarin hij deelneemt aan de viering van het 150-jarig bestaan van het Vondelpark. Toen is hem nog een dvd overhandigd met filmpjes van de natuurgebieden van stadsdeel Zuidoost. Wij zullen hem node missen.

De uitgangspunten voor een nieuw evenementenbeleid zijn een initiatief van hem. Ik hoop dat die in heel Amsterdam uitgevoerd zullen worden.

Voor als ADE uitbreekt

ade

DeSpeld: "Amsterdammers krijgen xtc-pil opgestuurd voor het geval er een ADE uitbreekt
‘Je kunt er maar beter op voorbereid zijn’

Aan honderdduizenden Amsterdammers die in een straal van twintig kilometer rond de Melkweg wonen, wordt de komende weken een xtc-pilletje verstrekt. Het gaat om een voorzorgsmaatregel voor het geval er in de nabije toekomst een ADE uitbreekt in de hoofdstad.

De ontvangers wordt aangeraden om bij een ADE zo snel mogelijk een deel van het pilletje in te nemen om de kans op een kutavond te beperken. In de bijsluiter van het zipzakje wordt voorgeschreven om een kwart van het pilletje bij voorkeur een half uur voor het uitbreken van een mogelijk ADE te slikken.

Bijslikken van de overige kwartjes wordt sterk aangeraden wanneer de ramp langer aanhoudt dan vooraf gedacht. Rikkert de Zwaan, woordvoerder van de gemeente: “Je moet er niet aan denken dat er een ADE uitbreekt, maar je kunt er maar beter op voorbereid zijn.”"

Sigaretten en lollipops op festivals

Trouw: "Tabaksfabrikanten bedingen exclusieve verkoop tijdens popfestivals. Dat zegt de Onderzoeksredactie Tabak. Voedselwaakhond NVWA onderzoekt de contracten.

Volgens onderzoek van Onderzoeksredactie Tabak betaalt tabaksfabrikant Philip Morris aan de organisatoren van popfestivals voor de exclusieve verkoop van de eigen merken sigaretten. In de tabakswet is het verboden om exclusiviteit te eisen bij horecagelegenheden, ook op festivals.
De fabrikant ontkent.

Exclusieve verkoop

Philip Morris betaalde de afgelopen jaren Pinkpop een bedrag dat varieert tussen de 5.000 en 50.000 euro, volgens Keyzer, die navraag deed bij de festivalorganisatie. Ook Evenementenbureau Extrema, organisator van onder meer Extrema Outdoors en Solar Weekend, werkt volgens het onderzoek van Keyzer al tien jaar samen met Philip Morris voor exclusieve verkoop.

Volgens Keyzer is een festival een ‘perfecte mogelijkheid’ voor tabaksproducenten die, nu ze sinds 2002 geen reclame meer mogen maken, op deze manier klanten kunnen trekken. “De bezoekers zijn veelal jongvolwassenen, die gevoelig zijn voor groepsdruk.”

Een woordvoerder van Mojo Concerts, dat de contracten voor Pinkpop afsluit, stelt dat de afspraken met Philip Morris ‘geheel volgens de regels’ zijn. “Dat exclusiviteit niet mag volgens de wet, is bij ons niet bekend.”

De afgelopen jaren controleerde de NVWA festivals op andere punten, zoals de leeftijdsgrens voor tabaksverkoop. Inmiddels lopen er volgens een woordvoerder ‘een paar’ onderzoeken naar exclusiviteitsafspraken. “Er zijn 900 festivals, wij hebben niet de capaciteit om ze allemaal te onderzoeken. We moeten afgaan op signalen die we krijgen.””

clips 4114
clips 4170

Onderzoeksredactie Tabak: "In 2016 telde ons land volgens de Festival Monitor 934 festivals met 26,7 miljoen bezoekers. Op deze enorme afzetmarkt is Philip Morris marktleider. JTI en BAT moeten het doen met kleinere namen.”

Handhaving: "Dat de industrie bereid is veel geld op tafel te leggen voor exclusieve verkoop op evenementen, heeft te maken met de sterk gereguleerde reclamewetgeving waaraan de tabaksproducten gebonden zijn. Sinds 2002 zijn advertenties, reclamespotjes en sponsoring niet meer toegestaan. Exclusieve verkoop in de horeca en op evenementen is sindsdien extra aantrekkelijk. De bezoekers zijn veelal jongvolwassenen, die gevoelig zijn voor groepsdruk. De festivals vormen een perfecte mogelijkheid voor fabrikanten om bezoekers kennis te laten maken het hun merk.

Ook de snoepverkoop, lollipops en andere lekstokken, doet het goed op festivals. Terug naar de puberteit en de kindertijd. De infantilisering van de jonge volwassenen en de oudere jongeren neemt toe dank zij de festivals. Dus er komen nog twee nieuwe gevaren naast de vijf d's bij: suiker en sigaretten. In feite zijn deze lieve jonge mensen gewoon gewillige consumenten opgetrommeld voor producten die elders niet meer getolereerd worden. Ze zijn zeer kwetsbaar en worden tijdens festivals nog kwetsbaarder. Even later komt de festivalkater.

clips 4167
clips 4089
clips 4166

Een koude kermis

Grote evenementen en vooral dan de luidruchtige dance events overheersen nog steeds de stad. Je zou kunnen spreken van trance events, want het is geen kwestie van dansen maar van in een trance komen, door een van de vijf d’s: dance (lees ‘trance’ - verdwaasd dezelfde bewegingen maken die lijken op psychotische bewegingen), decibels, drank, drugs en een doppie.

Daar ondervinden omwonenden veel last van. De nationale ombudsman heeft een rapport opgesteld met als onderwerp "Wat mogen omwonenden van hun gemeente verwachten bij evenementen?” Er is ook een samenvatting.

ombudsman.

"Omwonenden zijn volwaardig gesprekspartner
Uit klachten en signalen van omwonenden blijkt dat zij zich niet gehoord en betrokken voelen door hun gemeente als er evenementen voor hun deur plaatsvinden. Ook als het gaat om de ontwikkeling van beleid over evenementen en de verlening van evenementenvergunningen kunnen burgers in veel gevallen niet meepraten.”

Eigenlijk zou er moeten staan “Omwonenden moeten als volwaardig gesprekspartner gezien worden” en “Als het gaat om de ontwikkeling van beleid over evenementen en de verlening van evenementenvergunningen mogen burgers in veel gevallen niet meepraten.”

Dat is zeker het geval in Amsterdam Zuidoost waar kritiek gesaboteerd wordt en waar juridische procedures jarenlang vertraagd en bemoeilijkt worden. Nu lijkt het bestuur van Zuidoost bezig met het liquideren van de Bewonersvereniging Nellestein, en het vervangen daarvan door een Bewonersplatform dat geleid wordt door een gebiedsmakelaar. Dat is een kwestie van inkapselen en monddoodmaken van bewoners. Dit bestuur is volgens mij niet van plan om op te houden met het doordrammen en doordrukken van een onhoudbaar evenementenbeleid. Jarenlang is beweerd in de stadsdeelraad dat het Gaasperpark niet tot de EHS behoorde, terwijl dat al sinds 1990 het geval was. Al een paar jaar krijgen de gemeentelijke en de nationale ombudsman berichten van de Stichting Natuurbescherming ZO waarin werd gewezen op dit probleem. Het bestaat in heel Nederland overigens. Ombudsmannen kunnen enkel ingrijpen als het gaat om een specifieke fout van een bestuur of overheid. Maar meestal gaan burgers dan toch over tot het indienen van een beroep bij de bestuursrechter. Dan is het geen zaak meer van de ombudsman. Maar in elk geval is het probleem nu openbaar.

Er is ook een rapport uit over de Fysiologische en medische aspecten van geluidhinder bij evenementen, van de Stichting Groene Ster Duurzaam!

"De afgelopen jaren stond een belangrijk deel van de Groene Ster in het teken van intensief (en soms excessief) gebruik door o.a. meerdaagse en jaarlijks terugkerende (muziek)evenementen. Een dergelijk gebruik blijkt niet alleen een grote overlast te zijn voor omwonenden, maar beperkt ook maandenlang de toegankelijkheid van deze openbare (recreatie-)ruimte voor recreanten. Daarnaast zijn dergelijke evenementen in meer of mindere mate een aanslag op de natuur. Soms dermate desastreus dat sporen van aangerichte schade maanden na het evenement nog overduidelijk zichtbaar zijn. Herstel van de natuur komt daarbij maar moeizaam tot stand.”

© Natuurbescherming ZO 2015