Provincie kapittelt Amsterdam over evenementen

clips 4260

Parool: "Het provinciebestuur verzet zich ­tegen de aanleg van een evenemententerrein in het havengebied.

In een brief aan de gemeente schrijft de commissaris van de Koning, Johan Remkes, dat zo'n festivalterrein niet past binnen de afspraken.
In de milieuverordening van de provincie Noord-Holland is Westpoort aangewezen als industrieterrein met een regionaal belang, benadrukt de commissaris. Dit is bedoeld voor ­zware industriële activiteiten met een grote milieubelasting.
'De geluidruimte die nodig zou ­kunnen zijn voor grootschalige ­evenementen beperkt het benutten van ­kavels voor deze industriële activiteiten,' waarschuwt Remkes in de brief.

Het provin­ciale belang

Volgens Remkes dreigt de gemeente Amsterdam met de ontwikkeling van het evenemententerrein in het ­Westelijk Havengebied het provin­ciale belang aan te tasten.
'Met alle partners in de regio is afgesproken ­bestaande industrieterreinen te intensiveren. Het is ons niet duidelijk hoe het evenementenbeleid in deze afspraken past.
Het provinciebestuur waarschuwt de gemeente ook voor de nadelige gevolgen van festivals op Ruigoord voor de omliggende bedrijven.
'Het belang van evenementen kan naar ons oordeel niet zo ver gaan dat dit andere economische belangen zoals de bedrijfsvoering van de haven en de bedrijven belemmert.'

Solis­tisch optreden

Remkes wijst er fijntjes op dat de provincie het bevoegd gezag is in dit deel van het havengebied, en dat ­Amsterdam daar rekening mee te houden heeft.
Ronduit knorrig wordt de toon van de brief als het gaat over het solis­tische optreden van Amsterdam bij het opzetten van het nieuwe evenementenbeleid. 'Helaas moeten wij constateren dat uw nieuwe beleid ­wederom niet met ons is afgestemd.'

Verrast

Ook het bestuur van het recreatie­gebied Spaarnwoude en de gemeente Haarlemmerliede reageerden verrast en verbolgen op de plannen voor het nieuwe evenemententerrein in hun achtertuin.
Amsterdam gaat intussen door met de ontwikkeling van Park N1, zoals het evenemententerrein is gedoopt. Het afgelopen weekeinde vond bij wijze van proef het Dockyard Daytime Festival er al plaats.
Dat leverde volgens een woordvoerder van de gemeente slechts twee klachten over geluidshinder op.
De ­gemeente gaat in de komende weken opnieuw in gesprek met omwon­enden over de mogelijkheden om de overlast te beperken. De gemeente Amsterdam heeft het terrein nodig om evenementen uit de drukke stad weg te halen.

Overigens begint de afkeer van mega-evenementen ook in de festivalscene vorm te krijgen in kleinschalige alternatieven.

ParoolIn Ruigoord worden geen grootschalige dancefeesten meer georganiseerd.

Festivals zijn mainstream geworden, terwijl Ruigoord dat nooit is geweest. 'Dus moeten we een andere kant op,' staat maandag in een persbericht van het kunstenaarsdorp.

Ruigoord wil nu, zoals het zelf zegt, een bres opwerpen tegen de festivalisering van Amsterdam. Concreet betekent dat voor komend jaar een programmering die zich richt op kleinschaligheid en 'vernieuwende hybride kunstvormen'.
De samenwerking met feestorganisator Chasing the Hihat is beëindigd. Dat bedrijf organiseerde de afgelopen vijf jaar met succes het festival Georgies Wundergarten op Ruigoord. Daar kwamen gemiddeld meer dan 5000 bezoekers op af. 

Landjuweel
Het vijfdaagse festival Landjuweel, georganiseerd door de gelijknamige stichting die de culturele programmering van Ruigoord verzorgt, blijft wel bestaan. Dat trok in 2016 duizenden mensen meer dan de verleende vergunning toestond. Mede naar aanleiding daarvan spraken Ruigoord en stadsdeel Nieuw-West af dat festivals op Ruigoord voortaan achter hekken plaats moeten vinden."

© Natuurbescherming ZO 2015