Herstel Nelson MandelaPark

Het Nelson MandelaPark wordt nu hersteld. Dat was al aangekondigd. Zie ook hier. In 2011 is het Bijlmerpark ‘gerenoveerd’. Er werden meer dan 10.000 bomen gekapt en daarmee werd ook zijn functie voor waterberging grondig aangetast. Het zomerfestival Kwakoe werd daar al veel eerder gehouden. Dat had ook tot gevolg dat de verdichting in het park toenam en het terrein lange tijd grotendeels onder water stond. 

Vanaf dinsdag 12 september 2017 is dit gedeelte van het Nelson Mandelapark al afgezet. Het veld gaat in april 2018 weer open. Er wordt een nieuw drainagesysteem aangelegd en er wordt een fundering in de ondergrond aangebracht. Deze herstelwerkzaamheden worden voor een deel betaald uit de groengelden en voor een deel uit het regulier onderhoudsbudget van het stadsdeel. De werkzaamheden worden uitgevoerd op het hoofdveld, het grote grasveld in het noordelijk deel van het park.

E-Grass-systeem

De fundering die aangebracht wordt bestaat uit een voedingsrijke stabilisatielaag onder de toplaag van gras, zoals er al een ligt in het Euromastpark in Rotterdam. Dat heet E-Grass. Deze laag E-Grass is tussen de 25 en 30 cm dik. Hierop zal nog rond de 5 cm grond worden aangebracht waar het gras op groeit. De funderingslaag ligt dus 5 cm onder het maaiveld.

Momenteel liggen er in het veld 4 drainagebuizen, en dat is te weinig voor dit terrein. Bij het nieuwe systeem wordt om de 4 meter een buis aangebracht op een diepte van 1,45 meter. Rondom en boven de buis zal speciaal drainagezand worden aangebracht voor de afvoer van het water. Het huidige systeem ligt in een verdichte ondergrond, hierdoor raakte de buis verstopt en kon die geen water meer afvoeren. Bovendien bestaat het huidige systeem uit te weinig buizen. Het veld wordt ook 10 tot 15 cm opgehoogd om drassigheid te vermijden. Om de boomwortels niet te beschadigen worden in een ruimte van vier tot vijf meter rond de aanwezige bomen geen graafwerkzaamheden uitgevoerd.

En nu maar hopen dat dit het bestaande probleem zal oplossen. Het E-Grass is geen vruchtbare bodemlaag voor flora; er kan enkel gras op groeien, dus in de bovenste grondlaag van 5 cm dik. Bomen kunnen er niet in wortelen. Als men er in plaats van echt gras kunstgras op aanlegt dan zou het park niet meer stuk kunnen. Geintje! Maar dan is het volgens mij ook geen park meer.

© Natuurbescherming ZO 2015