Werkzaamheden in het Gaasperpark

clips 4269

Groengebied Amstelland heeft aangekondigd dat er in het Gaasperpark (lichte) uitdunningswerkzaamheden verricht zullen worden, ook het afzetten van bramen en het plaatselijk maaien van rietoevers. In verband met de essentaksterfte zullen essen gekapt worden. Voorlopig worden geen nieuwe vervangende bomen aangeplant. Oud en dood hout worden verwijderd. Onderbegroeiing wordt verwijderd. Er wordt gesnoeid en riet gemaaid. M.a.w. toch een grote ingreep in het park.

Oud en dood hout zijn van groot belang voor insecten. Onderbegroeiing is essentieel voor kleine dieren. Deze werkzaamheden zijn in feite weer een aantasting van de natuurwaarde van het Gaasperpark. Het park is ingericht als EHS-gebied waarin natuur en biodiversiteit behouden en versterkt zouden moeten worden. Door deze extra uitdunning (de uitdunning is al jaren aan de gang) zal de natuurwaarde nog verder achteruitgaan. Ik heb geprotesteerd tegen deze gang van zaken. Van ecologisch groenbeheer is dus nog steeds geen sprake. Juist terwijl de media het hebben over een grote verslechtering van onze natuur in heel het land, worden ook de EHS-gebieden als natuurgebied steeds verder afgewaardeerd. We leven in een waanzinnig gaaf land.

clips 4332

Update: de werkelijke situatie is nog erger dan op bovenstaande kaart is weergegeven. Ook in de rechterbovenhoek en ver daarachter is ook uitgedund.

© Natuurbescherming ZO 2015