Een koude kermis

Grote evenementen en vooral dan de luidruchtige dance events overheersen nog steeds de stad. Je zou kunnen spreken van trance events, want het is geen kwestie van dansen maar van in een trance komen, door een van de vijf d’s: dance (lees ‘trance’ - verdwaasd dezelfde bewegingen maken die lijken op psychotische bewegingen), decibels, drank, drugs en een doppie.

Daar ondervinden omwonenden veel last van. De nationale ombudsman heeft een rapport opgesteld met als onderwerp "Wat mogen omwonenden van hun gemeente verwachten bij evenementen?” Er is ook een samenvatting.

ombudsman.

"Omwonenden zijn volwaardig gesprekspartner
Uit klachten en signalen van omwonenden blijkt dat zij zich niet gehoord en betrokken voelen door hun gemeente als er evenementen voor hun deur plaatsvinden. Ook als het gaat om de ontwikkeling van beleid over evenementen en de verlening van evenementenvergunningen kunnen burgers in veel gevallen niet meepraten.”

Eigenlijk zou er moeten staan “Omwonenden moeten als volwaardig gesprekspartner gezien worden” en “Als het gaat om de ontwikkeling van beleid over evenementen en de verlening van evenementenvergunningen mogen burgers in veel gevallen niet meepraten.”

Dat is zeker het geval in Amsterdam Zuidoost waar kritiek gesaboteerd wordt en waar juridische procedures jarenlang vertraagd en bemoeilijkt worden. Nu lijkt het bestuur van Zuidoost bezig met het liquideren van de Bewonersvereniging Nellestein, en het vervangen daarvan door een Bewonersplatform dat geleid wordt door een gebiedsmakelaar. Dat is een kwestie van inkapselen en monddoodmaken van bewoners. Dit bestuur is volgens mij niet van plan om op te houden met het doordrammen en doordrukken van een onhoudbaar evenementenbeleid. Jarenlang is beweerd in de stadsdeelraad dat het Gaasperpark niet tot de EHS behoorde, terwijl dat al sinds 1990 het geval was. Al een paar jaar krijgen de gemeentelijke en de nationale ombudsman berichten van de Stichting Natuurbescherming ZO waarin werd gewezen op dit probleem. Het bestaat in heel Nederland overigens. Ombudsmannen kunnen enkel ingrijpen als het gaat om een specifieke fout van een bestuur of overheid. Maar meestal gaan burgers dan toch over tot het indienen van een beroep bij de bestuursrechter. Dan is het geen zaak meer van de ombudsman. Maar in elk geval is het probleem nu openbaar.

Er is ook een rapport uit over de Fysiologische en medische aspecten van geluidhinder bij evenementen, van de Stichting Groene Ster Duurzaam!

"De afgelopen jaren stond een belangrijk deel van de Groene Ster in het teken van intensief (en soms excessief) gebruik door o.a. meerdaagse en jaarlijks terugkerende (muziek)evenementen. Een dergelijk gebruik blijkt niet alleen een grote overlast te zijn voor omwonenden, maar beperkt ook maandenlang de toegankelijkheid van deze openbare (recreatie-)ruimte voor recreanten. Daarnaast zijn dergelijke evenementen in meer of mindere mate een aanslag op de natuur. Soms dermate desastreus dat sporen van aangerichte schade maanden na het evenement nog overduidelijk zichtbaar zijn. Herstel van de natuur komt daarbij maar moeizaam tot stand.”

© Natuurbescherming ZO 2015