Toekomst van recreatiegebieden

clips 4199

Tauw: "Hoe zorg je voor een goede balans tussen natuur en recreatie, nu en in de toekomst? Die vraag stond centraal tijdens de Raden- en Statenconferentie ‘Recreëren in 2050’ die onlangs werd georganiseerd door provincie Noord-Holland in het kader Landschapstriënnale 2017. Tauw verzorgde een presentatie voor alle Raads- en Statenleden over de ‘Ecologische verkenning van vijf recreatiegebieden in Noord-Holland, die we in opdracht van de provincie hebben uitgevoerd.

Zoektocht naar een goede balans tussen natuur en recreatie
Een bijzondere en inspirerende middag en avond, die volledig in het teken stond van de zoektocht naar een goede balans tussen natuur en recreatie, nu en in de toekomst. Met onderwerpen als:

  • Hoe krijgen we zicht op de aanwezige natuurwaarden in de recreatiegebieden?
  • Hoe zorgen we voor behoud en ontwikkeling van deze natuurwaarden? En welke ontwikkelruimte is er daarbij voor recreatie?
  • Hoe kan deze afstemming tussen natuur en recreatie bestuurlijk en juridisch worden georganiseerd en gewaarborgd?”

UniversiteitUtrecht: "Ineenstorting van ecosystemen kan soms zeer lang duren

Complexe ecosystemen kunnen door een kleine verandering in bijvoorbeeld de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer of toenemende droogte volledig instorten. Wanneer deze verandering vrijwel niet meer terug te draaien is, spreekt men van een catastrofe. Uit Utrechts onderzoek blijkt dat zo’n ineenstorting – anders dan tot op heden vaak gedacht is – soms decennia of zelfs eeuwen kan duren.

"Ons onderzoek focust zich vooral op woestijnvorming in bijvoorbeeld Spanje of de Sahel", zegt fysisch geograaf en eerste auteur Derek Karssenberg van de Universiteit Utrecht. "Daar zie je dat bijvoorbeeld de vegetatie zich razendsnel aanpast aan verdroging of toenemende begrazing. In ons onderzoek tonen we aan dat de ineenstorting van dit ecosysteem toch eeuwen kan duren als zulke ‘snelle’ processen afhankelijk zijn van veel tragere processen, zoals bodemvorming en erosie."

In het onderzoek onder leiding van Karssenberg werden verschillende nieuwe computermodellen gebruikt. "De studie richtte zich vooral op droge vegetatiesystemen, maar catastrofale veranderingen treden overal op, bijvoorbeeld in het klimaat", aldus Karssenberg. "Indien hierbij ook sprake is van een koppeling tussen snelle en trage componenten verwacht ik dat ook daar een splitsing bestaat in zeer snelle en zeer trage catastrofale veranderingen. En dat kan goed nieuws zijn, want hoe trager een catastrofe verloopt, hoe meer tijd er is om in te grijpen voordat het onomkeerbaar wordt.”

Dat kan ook slecht nieuws zijn, vooral als overheden nu bij pakken neer gaan zitten en denken dat het wel los zal lopen en dat er over een paar jaar toch een oplossing gevonden zal worden. En dan kan het te laat zijn, dan kan al sprake zijn van onomkeerbare schade. Want om de natuur landelijk te herstellen zou heel veel geld nodig zijn, en dat zal waarschijnlijk steeds minder beschikbaar zijn. De Verenigde Staten ondergaat nu de klimatologische gevolgen van verwaarlozing van zijn natuur. Verdroging en industrialisering, met name fracking, hebben het landschap en de bodem grondig vernietigd. Maar de VS kan natuurlijk nog decennia doormodderen. Steeds grotere groepen Amerikanen zullen het intussen steeds moeilijker krijgen. En de afgang kan natuurlijk ook heel snel gaan. Veel is nog onzeker. Dus we kunnen ons er beter goed op voorbereiden en alvast maatregelen nemen.

Opmerkelijk is dat in Nederland instanties en organisaties heel vaak een ontsnappingsmogelijkheid open houden. In dit geval de mogelijkheid dat een catastrofale verandering heel traag kan verlopen, terwijl de onderzoeken juist met klem wijzen op de mogelijkheid dat het heel snel verloopt en daarvoor waarschuwen. Hetzelfde geldt ook voor de ecologische verkenningen van Tauw waarin bij de conclusies altijd de opdrachtgever, in dit geval de provincie, tegemoet gekomen wordt met uitspraken dat het wel meevalt als er mitigerende maatregelen genomen worden. Het probleem is dat er nauwelijks of geen mitigerende maatregelen mogelijk zijn als in een EHS-gebied een festival plaatsvindt met 20.000 bezoekers per dag en een geluidsvolume van meer dan 100 dB, terwijl de op- en afbouw nog eens twee weken duurt en ook de voorbereidende en herstelwerkzaamheden (vertidraineren) die ook schadelijk zijn voor flora en fauna weken duren (mollen worden door het vertidraineren gedood). Wat dat betreft dreigt Nederland de kant op te gaan van een onverantwoordelijke Trump-administratie.

Catastrophic Shifts in Semiarid Vegetation-Soil Systems May Unfold Rapidly or Slowly

SCOnline: "Het nieuwe kabinet komt met een wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen. De besluitvorming in deze samenwerkingsverbanden moet transparanter. Ook gaat het kabinet door met de benoemingswijze van de burgemeester en met de Wet open overheid. Daarmee haalt D66 belangrijke punten binnen.

Gemeenten kunnen in een gemeenschappelijke regeling samenwerken bij het uitvoeren van hun taken. Het kan bijvoorbeeld gaan om een gezamenlijke sociale dienst. Maar veel gemeenteraden hebben moeilijk grip op deze constructies, waarbij de democratische controle op afstand staat.

Het aankomende kabinet wil daarom de wet aanpassen. De besluitvorming moet transparanter, en ‘betrokken gemeenteraden moeten hun controlerende rol beter kunnen uitvoeren en zo nodig kunnen ingrijpen’, schrijven de vier partijen in het regeerakkoord. Met de democratisering van de gemeenschappelijke regelingen komen VVD, CDA en ChristenUnie tegemoet aan D66. Die partij diende in 2015 al een initiatiefwetsvoorstel in om de regelingen aan te pakken. Dat voorstel ligt nog altijd bij de Tweede Kamer.

Het kabinet wil ook dat kleine gemeenten die voor de uitvoering van hun taken ‘in hoge mate afhankelijk’ zijn van gemeenschappelijke regelingen, gaan fuseren tot grotere gemeenten. Provincies krijgen de taak daarvoor herindelingsprocedures te starten wanneer gemeenten niet uit eigen beweging ‘van onderaf’ tot een samengaan komen.

De partijen gaan ook door met de grondwetswijziging om de benoemingswijze van de burgemeester en de commissaris van de Koning uit de Grondwet te halen. Dat moet het makkelijker maken om op een later tijdstip over te stappen op een stelsel met een gekozen burgemeester. Bij de Tweede Kamer ligt momenteel een wetsvoorstel daarvoor. Ook dat is een initiatief van D66. Of die gekozen burgemeester er gaat komen en in welke vorm, daarover zijn geen afspraken gemaakt.

Ook wil het kabinet door met de Wet open overheid. Dat is een initiatiefwetsvoorstel van D66 en GroenLinks, waarmee overheid opener en transparanter moet gaan werken. Uit een advies van topambtenaren zou blijken dat de wet leidt tot veel hogere kosten voor gemeenten en andere overheidsinstanties. Het kabinet wil nu onderzoeken ‘hoe de verruiming van openheid gestalte kan krijgen zonder hoge kosten voor de organisatie en uitvoering’."

UN org:
Franklin Roosevelt: "A nation that destroys its soil, destroys itself."

© Natuurbescherming ZO 2015