Natuur voor de jeugd

GroenKennisNet: "Draagvlak voor de natuur krijg je door kinderen actief te betrekken bij natuur. Mensenrechtenjurist Annelies Henstra zet zich daarom in voor het recht van ieder kind op natuur. Dat recht zou in het VN Kinderrechtenverdrag moeten worden opgenomen, stelt zij.

Natuurtekortstoornis

Henstra verwijst in haar betoog naar Richard Louv, auteur van het in 2005 verschenen boek 'Het laatste kind in het bos'. Louv koppelt de stijging van obesitas, aandachtstoornissen en depressie aan de afwezigheid van de natuur in het leven van de kinderen. Hij noemt dit de 'natuurtekortstoornis'. In het VN Kinderrechtenverdrag staat dat het onderwijs aan kinderen gericht moet zijn op het bijbrengen van eerbied voor de natuurlijke omgeving. Henstra denkt dat het daarbij essentieel is dat een kind zelf de natuur beleeft en ervaart.

Ze vindt het  uitsterven van kind-ervaringen met de natuur een neerwaartse spiraal is. Het gebrek aan interactie met natuur leidt tot gebrek aan zorg voor de bescherming van de natuur. Het lot van de natuur en het lot van onze kinderen is onlosmakelijk met elkaar verbonden, aldus Henstra.”

Het is aandoenlijk als je op de aanvoerroute naar Amsterdam Open Air in het Gaasperpark een meisje van net over de achttien bij het zien van een paard van de bereden politie op en neer staat te huppelen en uitroept ‘een paard, een paard’. Naar demonstraties in de stad is zij dus ook nooit geweest. Onze eigen jeugd en kinderen hier in de buurt (met name Abcoude en Driemond) zijn wel meer vertrouwd met paarden en natuur. Jammer genoeg hebben we in Zuidoost bestuurders die een hekel aan natuur lijken te hebben.

De vlindercorridor van de Hollandse Kade tot aan de metro wordt opgeheven. Er zouden teveel brandnetels in staan en dat zou een gevaar opleveren als automobilisten het Jan Schaeferpad oversteken. Dat ligt dan wel hoofdzakelijk aan de automobilisten die te hard rijden, zelfs over verkeersdrempels. Er zijn altijd bewoners die alles ‘netjes’ willen hebben en daar passen geen brandnetels in. Hun kinderen zouden wel eens invalide kunnen worden van de netels, en automobilisten zouden door de metershoge netels de fietsers niet meer kunnen zien. Onzin natuurlijk. De ambtenaren van Zuidoost hadden het in hun bekendmaking over een vlindercorridor langs het Jelle Posthumapad. Foutje! Daar is geen vlindercorridor.

Ze wisten donders goed dat ik meegewerkt had aan het inrichten van de vlindercorridor langs het Jan Schaeferpad en daarom hebben ze het maar Jelle Posthumapad genoemd in de hoop dat ik dat niet door zou hebben. Ik heb geprotesteerd, maar vanzelfsprekend kwamen de ambtenaren nu met de genoemde drogredenen. Sommige bewoners van Zuidoost zijn verwende spitsburgers. Hoe gevaarlijk is het niet in de binnenstad met al die auto’s en daar hoor je niemand over. Er wonen hier dus ook mensen die een hekel hebben aan natuur. Die moeten dan maar verhuizen naar de binnenstad. Wij willen graag mensen uit de binnenstad verwelkomen die wel van natuur houden. Even aan woningruil doen, mensen.

Op deze facebookpagina staat meer over deze affaire. Lees vooral de commentaren. Er zijn meer bewoners die de vlindercorridor willen behouden.

Er zijn ook mensen in Zuidoost die zelfs de koeien in de Gaasperzoom een gevaar vinden. Ze zouden door de koeien achterna gezeten en aangevallen zijn. Hopeloos! De Ruige Hof doet goed zijn best om kinderen vertrouwd te maken met de natuur in onze mooi omgeving.

Wat Amsterdam Open Air betreft, de festivalbezoekers hebben geen benul van de ravage die ze hebben aangericht. Open Air etaleert zich als een idylle, maar het tegendeel is waar. De fauna wordt uit het Gaasperpark verjaagd en het park wordt ongeschikt voor recreatie en als habitat voor fauna en flora. Festivalorganisatoren vernielen op grote schaal onze natuur en creëren een zogezegd idyllisch gebeuren, met veel decibels, drank, dance, drugs en een doppie natuurlijk, want anders is er volgens hen niets te beleven in de natuur. Het is een trieste ontwikkeling. Het gaat hen enkel om het maken van heel veel winst ten koste van natuur, recreatie en milieu. 

© Natuurbescherming ZO 2015