Blog

The Garden

hymns of the gods gardeners

Je hoeft niet religieus te zijn om te kunnen genieten van onderstaande filmpjes. De tekst is van de Canadese schrijfster Margaret Atwood, uit haar boek The Year of the Flood (deel 2 van de MaddAddam trilogie). De hymns zijn op muziek gezet en ook verschenen als cd. Klik deze link om ze allemaal achter mekaar te horen en af te spelen.

Uitspraak Raad van State

Raad van State

Na de twee rechtszaken bij de Bestuursrechtbank Amsterdam over de festivals Reggae Lake 2016 en Amsterdam Open Air 2017, heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de omgevingsvergunningen voor Amsterdam open Air 2015 en 2016. De zaak over het festival in 2015 ging hoofdzakelijk over mijn ontvankelijkheid als natuurlijk persoon en het recht op een dwangsom. Daarin kreeg ik van de Afdeling (Bestuursrecht) gelijk. Het college, lees het stadsdeelbestuur van Zuidoost, zal de dwangsom moeten uitbetalen.

Bovendien staat nu vast dat bewoners van de zuidoever van de Gaasperplas ontvankelijk zijn met hun bezwaren over Amsterdam Open Air en andere luidruchtige festivals. Het gaat daarbij niet om de afstand, ook niet om de geluidsnormen die zijn vastgesteld (en als het goed is, zijn nageleefd), maar over de geluidsoverlast die bewoners daadwerkelijk ervaren. Wie last heeft van trillende ramen en deuren en het geluid binnenshuis nog hinderlijk kan horen is altijd ontvankelijk.

De tweede zaak die de Afdeling behandelde was het beroep tegen de uitspraak van de Bestuursrechtbank Amsterdam inzake Amsterdam Open Air 2016. Het beroep van de Stichting Natuurbescherming ZO is gegrond verklaard en het college van burgemeester & wethouders van Amsterdam, lees stadsdeel Zuidoost, is veroordeeld tot het vergoeden van de proceskosten van het beroep en het hoger beroep bij de Raad van State.

Dat zijn dus toch vier rechtszaken die de Stichting dit jaar heeft gewonnen. Naast alle andere inspanningen en pogingen om de politiek en de gemeenteraad te overtuigen van de noodzaak om evenementen te weren uit het Gaasperpark en het NNN-gebied van Amsterdam, is dit toch een mooie opsteker. Zo kunnen we het nieuwe jaar in met nieuwe verwachtingen. Er zal iets moeten veranderen in het evenementenbeleid van Amsterdam, en ook in het beleid van Groengebied Amstelland, ook inzake het aan de gang zijnde participatietraject Gaasperplas dat de omgeving van de Gaasperplas drastisch wil herinrichten. Dat daarbij alles kan en het Gaasperpark als evenemententerrein ingericht kan worden, zoals het stadsdeelbestuur en GGA aanvankelijk wilden, is nu van de baan.
Het NNN-gebied rond de Gaasperplas is een natuurgebied waarin natuur en biodiversiteit voorrang moeten krijgen. Het is ook een Rijksbufferzone waarin verstedelijking niet toegestaan is.
Deze uitspraak is voor B&W van Amsterdam een mooie gelegenheid om het groene en democratische beleid dat men voorstaat, nu krachtig aan te pakken en uit te werken.

Feestdagen

Fijne feestdagen copy

Prettige kerstdagen!

Elektrificatie Gaasperpark

Krijg ik nou toevallig van mijn Italiaanse buurman een exemplaar in handen van de Pravda. En wat zien ik? Een poster ter verheerlijking van het plan van de nieuwe coalitie in de gemeente Amsterdam om het Gaasperpark te elektrificeren.
De vooruitgang wenkt ons toe!
Feestvierders aller landen verzamelt u in het Gaasperpark!
Plug into the Brave New World of Entertainment for the Masses.

Elektrofikatsia copy

DE ADVIESRAAD EN DE ELEKTROFICATIE
ZIJN DE BASIS VAN DE NIEUWE WERELD
VAN HET GAASPERPARK

Grenzeloos: "Een werkelijk duurzame economie is een post kapitalistische economie. Een economie waarin het niet meer draait om de winst voor de kapitaalsbezitters. Een economie waarin het gaat om het voldoen aan werkelijke behoeften en er een einde komt aan de kustmatige behoefte creatie door reclame en propaganda. Een economie die prioriteit legt bij de noodzakelijke levensvoorwaarden van alle mensen: voeding, huisvesting, kleding, zorg, onderwijs en cultuur. Een economie waarin zorgzaam wordt omgegaan met mensen, alle mensen, en met het milieu. Een economie waarin het niet om meer, meer, meer gaat, maar om beter en genoeg. Een economie waarin mensen niet leven om te kunnen werken en hoe langer ze leven hoe langer ze moeten werken, maar werken om te kunnen leven en zich te ontplooien. Een economie waarin de arbeidstijd drastisch is verkort en de taken eerlijk zijn verdeeld. Een economie waarin de mensen gezamenlijk beslissen over wat en hoe er geproduceerd moet worden. Een economie waarin niet de concurrentie maar de samenwerking centraal staat.
Die economie en die maatschappij kan alleen maar bereikt worden door strijd tegen het kapitaal en het kapitalisme, door klassenstrijd. Serieuze ecologische strijd is klassenstrijd.

Bovenstaande tekst is vrij simplistisch gesteld; de proleet van vandaag is geen proletariër, maar misschien wel een professionele uitkeringstrekker met een paar autos voor zijn deur of een frauderende zzper of baas van een multinational. Hufters heb je in alle klassen. Het gaat om het algemeen belang, een zeer verguisde en ouderwetse term. Alle belangen zijn tegenwoordig deelbelangen, beperkt tot de eigen kring, eigen voorstellings- en wensvermogen, die andere belangen willen onderdrukken en vernietigen. Ecologie en milieu zijn een algemeen belang, de enige manier om te overleven. Politieke partijen zien hoofdzakelijk enkel het eigen belang van hun eigen partij waarbij het algemeen belang uit het oog verloren wordt. Daarbij verwarren ze democratie al te vaak met massaliteit, zeker in een spektakelmaatschappij.

Beste oplossing voor klimaatbeheersing

Louise Vet heeft in haar betoog tijdens Ecologie als leidraad voor economie een studie genoemd, Natural Climate Solutions, die aantoont dat de twee meest effectieve, kosteneffectieve en beste natuurlijke oplossingen (naast andere) voor klimaatbeheersing de volgende zijn (zie ook grafiek):
1. Reforestation - herbebossing
2. Avoided forest conversion - behoud van bestaande bossen

clips 4931 copy

https://www.pnas.org/content/pnas/114/44/11645/F1.large.jpg

PNAS - Natural Climate Solutions: "Better stewardship of land is needed to achieve the Paris Climate Agreement goal of holding warming to below 2 °C; however, confusion persists about the specific set of land stewardship options available and their mitigation potential. To address this, we identify and quantify “natural climate solutions” (NCS): 20 conservation, restoration, and improved land management actions that increase carbon storage and/or avoid greenhouse gas emissions across global forests, wetlands, grasslands, and agricultural lands.

Natural climate solutions can provide 37% of cost-effective CO2 mitigation needed through 2030 for a >66% chance of holding warming to below 2 °C. One-third of this cost-effective NCS mitigation can be delivered at or below 10 USD MgCO2−1. Most NCS actions—if effectively implemented—also offer water filtration, flood buffering, soil health, biodiversity habitat, and enhanced climate resilience.”

F2.large

Als wij deze oplossingen niet gebruiken en doorgaan met het kappen van bomen en bossen, en dat gebeurt of dreigt ook te gebeuren in Nederland, onder andere in het NNN-gebied van Amsterdam waar de hele omgeving van de Gaasperpark op de schop gaat voor heel hoge kosten (voor de belastingbetaler!), dan is er volgens mij sprake van onbehoorlijk bestuur en mogelijk zelfs van crimineel gedrag en schade aan huidige en toekomstige generaties.

Ecologie als leidraad voor economie

Op 17 december was er een discussieprogramma over ecologie en biodiversiteit in Pakhuis de Zwijger, met hoogleraar ecologie Louise Vet die dit jaar tot nieuwe nummer 1 van de Duurzame 100 is gekozen.

Pakhuis de Zwijger: "We zien geen weidevogels meer, de bodem is verarmd, er zit gif in de grond en in ons water, en met de insecten is het zeer droevig gesteld: de afgelopen decennia is de biodiversiteit in Nederland drastisch afgenomen. Het thema lijkt soms te worden ondergesneeuwd door dat andere grote probleem: klimaatverandering. Toch zeggen wetenschappers dat we ons minstens net zo druk moeten maken over het verlies van biodiversiteit. Verlies van biodiversiteit betekent verlies van gehele ecosystemen. Kan de financiële sector de economie letterlijk vergroenen door bedrijven langs een nieuwe meetlat te leggen: wat doet productie met de natuur? En welke rol spelen steden hierin?"

Men heeft het in de discusse over het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Dat is vandaag gepresenteerd.

Samen voor Biodiversiteit: "Deltaplan voor biodiversiteit in Nederland: samen natuurverlies ombuigen naar herstel

19 december 2018
Een brede maatschappelijke beweging presenteert hun unieke aanpak voor natuurherstel in Nederland. De deelnemers zijn kennisinstituten, landbouwvertegenwoordigers, bedrijven, natuur- en milieuorganisaties en een bank. Wij laten zien dat we door betere samenwerking en het stimuleren en waarderen van grondgebruikers het biodiversiteitsverlies om kunnen buigen naar herstel. Deze partijen nodigen samen nadrukkelijk de rest van Nederland uit om aan te sluiten. Zodat Nederland een voorbeeld wordt van een dichtbevolkte delta waar we natuur en economische ontwikkeling verbinden en onze kwaliteit van leven – en die van toekomstige generaties – borgen.
Herstel van biodiversiteit is van belang voor een rijkere natuur én is ook de basis voor ons welzijn en onze welvaart. Ondanks jarenlange inspanningen van veel grondgebruikers wordt nog niet het gewenste resultaat bereikt. Daarom hebben de deelnemende partijen voor het eerst de handen ineengeslagen om samen te werken aan een concrete aanpak die wél het verschil gaat maken.

Ons droombeeld voor 2030 lees je hier.

Downloads

clips 4927

En wat doet Amsterdam, d.w.z. de ‘groene en democratische’ coalitie? Die gaat met metropolitane allures en kapsones de verkeerde kant op en wil het laatste stukje natuurgebied in stadsdeel Zuidoost verder ontdoen van bomen, struweel, bosplantsoenen en bosvakken, gaat bosvakken dunnen en hagen en tuinen verwijderen. Heeft Amsterdam een gloeiende hekel aan groen soms? Of hebben een paar ambtenaren de macht overgenomen samen met GGA om het NNN radicaal uit te roeien in Amsterdam?

Hieronder kunt u de volledige discussiebijeenkomst in Pakhuis de Zwijger volgen in HD en groot formaat.

Klankboarding

Zoals bekend waren twee ‘participatie’groepen aan de slag voor het ‘Participatietraject Gaasperplas’. Een meedenkgroep en een klankbordgroep.  De meedenkgroep kreeg alle ruimte en vrijheid om voorstellen te doen alsof de hele omgeving van de Gaasperplas een braakliggend terrein was. Er kwamen voorstellen als een concertgebouw, bibliotheek, restaurant, strandje enz. Wat de burger maar gehad had willen hebben. The sky is the limit.

De opdracht hiertoe kwam van één ambtenaar, namens het stadsdeelbestuur en Groengebied Amstelland. GGA is geen democratische organisatie, want het is een gemeenschappelijke regeling onder burgemeesters. GGA is onderdeel van Recreatie Noord-Holland NV, een bedrijf dus, waarvan de aandelen voorlopig nog in handen zijn van de Provincie. De bedrijfsvoering gaat ervan uit dat het hele gebied dat beheerd wordt door GGA niet een natuurgebied is, wel behoort tot het NNN, NatuurNetwerk Nederland, maar daar geen enkel belang aan hecht. Het is al jaren de bedoeling van vorige stadsdeelbesturen om van het Gaasperpark een evenemententerrein te maken, voor festivals, barbecues en ander ongevoeg. Voor natuur, laat staan biodiversiteit, is geen plaats in een bedrijf dat zijn ‘verdienmogelijkheden’ wil uitbreiden en het park aanbied aan ondernemingen als fraai decor.

Het stadsdeelbestuur heeft geen zeggenschap over dit gebied en zou enkel als taak hebben te peilen wat omwonenden van de plannen vinden en dat is in het participatietrtraject overduidelijk, want heel veel mensen willen het park behouden als natuurgebied waarvoor het in eerste instantie is ingericht; als er een beslissing moet vallen dan is de gemeente de eerst verantwoordelijke.

Structuurschets 2

De meedenkgroep en klankbordgroep zijn voorlopig afgesloten met een laatste rommelige bijeenkomst waarin nog een aantal, soms onzinnige pitches, werden naar voren gebracht. Onder andere een presentatie over stadslandbouw nota bene, terwijl we hier op een paar minuten fietsen van de boeren wonen waar we melk, kaas en vlees kunnen kopen. Of wat dacht u van een presentatie van een paar aardige jongens van een of andere hogeschool die voorstelden om een app te maken om de zienswaardigheden van het park te tonen (Planetarium-conferentieruimte, waar toevallig het participatietraject plaatsvond) en een scherm op te stellen om de schoonheid van het park te laten zien. Het is bij de aardige jongens niet opgekomen dat het park zelf de bezienswaardigheid is, en dat ze daar niet met segways naartoe gelokt zouden moeten worden, maar gewoon het park in kunnen wandelen en genieten van wat er groeit en bloeit. Maar de moderne jeugd, beleeft kennelijk alles via apps.

Er was ook een voorlopig laatste klankbordbijeenkomst. Ik noem het gewoon klankboarding: het psychologisch bewerken van deelnemers om ze murw te maken zodat ze hun goedkeuring van de plannen ophoesten. Omdat ikzelf nogal kritisch sta tegenover dit traject en het de bedoeling is dat in het klankboard het proces kritisch gevolgd wordt, werd ik behoorlijk hardhandig aangepakt door de ambtenaren. Men vond, zonder namen te noemen, dat de toon tijdens het traject verschoven was, verhard dus. Hoe zou dat nou komen? Inderdaad, lees hierover mijn evaluatie.

In de meedenkgroep werd een concept structuurschets voorgesteld gedateerd 30 november, die voor de meedenkers als laatste plan moest gelden. Een week later was er weer een klankboard. Op mijn dringend verzoek om een exemplaar van de structuurschets kregen we na afloop een kleinere kaart mee die ‘voorlopige structuurschets’ heet, gedateerd 7 december. Als je beide schetsen vergelijkt zie je toch verschillen. Op de zuidoever die flink aangepakt zou worden, er blijft nauwelijks iets heel van het groen daar, is nog op de valreep een survivalbaan toegevoegd, naast de al eerder ingetekende hardloopbaan. Want dat schijnt toch allemaal in het NNN geperst te moeten worden, omdat het Bijlmerpark  kennelijk als sportpart toch te klein is voor de megalomane ambities van stadsdeel Zuidoost en GGA.
Aan de deelnemers werden diverse kaarten getoond, waarvan schijnbaar de meeste belangrijke de structuurschets is (waarvan nu al verschillende versies bestaan), maar in de stukken heeft men het over een voorkeurvariant. Waar is de kaart van die voorkeurvariant, die kennelijk de voorkeur heeft, maar van wie? Ik vrees GGA. En die mogen we natuurlijk niet inzien, omdat daar kritiek op zou kunnen komen.

Een survivalbaan moet waarschijnlijk duidelijk maken dat hier natuur en biodiversiteit vernietigd moeten worden voor meer Lebensraum, omdat het oorlog is, en omdat bomen en struiken overal in de weg staan van de neoliberaal-anarchistische pomo mutant die zijn vitaliteit wil tonen en zich wil amuseren. De studenten van Zuidoost kunnen dan appjes maken om daarmee op zoek te gaan naar pokemons en andere dieren om te killen. Het is tenslotte een zeer boze wereld, het is killen of gekild worden. Het gaat hier tenslotte om een levensbehoefte, namelijk amusement. Zonder amusement geen leven in Amsterdam. En met een beetje xtc in je body ga je het restje natuur dat nog overblijft in Zuidoost te lijf. Dat is pas leven, man! GroenLinks staat op de barricade voor je om je te voorzien van je soma. Its a Brave New World!

Nou ja, de survivalbaan is de laatste toevoeging, wie weet wat er nog meer komt. De meedenkers hebben deze onzin niet ingebracht, mogelijk wel een van de andere stakeholders waarmee al geheime afspraken zijn gemaakt. De kaarten zijn niet bestemd voor verspreiding’, die krijgt u dus niet te zien. Daar kunt u dus ook niet over meepraten of meebeslissen. Ja, zo gaat dat in een 'groene en democratisch’ coalitie.

Het stadsdeelbestuur heeft niet het recht om het participatietraject in te richten als een podium voor stakeholders die lak hebben aan wet- en regelgeving.
Participatie betekent dat omwonenden binnen de grenzen van bestemmingsplan, NNN, Provinciale ruimtelijke verordening, voorstellen kunnen doen om het Gaasperpark als NNN-gebied te behouden en te versterken. Participatie betekent dat ambtenaren binnen het wettelijke kader voorstellen verzamelen vanuit de bewoners en die doorgeven aan het verantwoordelijke bestuur. Nu hebben we te maken met het omgekeerde traject, een aantal ambtenaren wil een plan doordrukken en wil dat opleggen aan de omwonenden. Dat is niet te beschouwen als participatie. Het hele traject was een poging van de dubieuze opdrachtgevers, met name stadsdeelambtenaren en GGA, om oude en ondeugdelijke plannen door te drukken en de ‘participatie’ voor te stellen als de wens en de goedkeuring van het volk. Alles was daarna komt, zoals een TAC-advies (Technische Advies Commissie), een MER, Milieu Effect Rapportage, of uitspraken van rechtbanken telt nauwelijks of niet mee. Ook de deelnemers van dit traject weten niet waar zij hun medewerking en mogelijk zelfs goedkeuring aan hebben gegeven. De voorstellen gedaan door meedenkers zullen in het niet vallen bij de voorstellen van de kapitaalkrachtige stakeholders die eigenzinnig gekozen zijn door … ja door wie eigenlijk, de opdrachtgevende ambtenaar, Ashna Vishnudatt, als opperste machthebber, of wie eigenlijk? Drukken de burgemeester en de coalitie zich niet een beetje (veel)?
Boom- en natuurhaters krijgen in Zuidoost alle ruimte.

Gebiedsplan 2019

Wat is er nu precies gebeurd op de gedenkwaardige maandag 10 december 2018 in Sporthal Reigersbos? De bestuurscommissie wilde het dagelijks bestuur adviseren over de concept-gebiedsplannen 2019. Daarvoor wilden ze graag in gesprek met bewoners en partners. Welke partners?
Voor Gaasperdam en Driemond zijn de belangrijkste onderwerpen in het gebiedsplan voor 2019:
1.   Verbeteren ontwikkelingskansen jeugd
2.   Verminderen armoede
3.   Verbeteren woonklimaat
4.   Bevorderen Fysieke en mentale gezondheid
5.   Bevorderen participatie en sociale cohesie
6.   Duurzaamheid van omgeving en eigen kunst en cultuur

We weten intussen dat er nauwelijks gelegenheid was voor bewoners om kennis te nemen van de stukken of het koeterwaals ervan te begrijpen.
Er is op 19 december weer een overlegvergadering waarvoor de concepten opnieuw zijn aangeboden. Voor Gaasperdam en Driemond zijn de relevante stukken nu te vinden onder 6c.
Onder 6h is een ongevraagd advies te vinden waarin een commentaar is te lezen op de gebeurtenissen op 10 december j.l.:
"
Vanuit de bewoners zijn signalen binnengekomen dat men zich gepasseerd/niet betrokken voelt bij de totstandkoming van de beleidsplannen. Met name bewonersvertegenwoordigingen hadden graag hun ideeën willen laten horen. In het algemeen kan gesteld worden dat er bewoners zijn die de bewonersbijeenkomsten hebben gemist om hun ideeën te kunnen ventileren. Men had graag tijdig de conceptgebiedsplannen willen ontvangen om te bespreken.

Nog steeds een tekstopmaak van Wammes Waggel op de site van stadsdeel Zuidoost. Alle stukken zijn genummerd met ‘6’, en daarop volgen dan letters, soms dezelfde letters voor verschillende stukken. Hehaho, heel handig hoor!
De stukken zijn slecht geformateerd en zijn heel lastig of helemaal niet te kopiëren. Zo voorkom je natuurlijk ongewenste verspreiding. Want stel je eens voor dat bewoners die stukken door gaan sturen. Dat zou toch verschrikkelijk zijn!

bottoms up

De startnotitie ‘Meer verbinding met burgers!’ moet u zelf maar eens lezen. Het is geen doen om dat opnieuw in te tikken hier. Aan de stadsdeelcommissie wordt gevraagd ‘De startnotitie ‘Meer verbinding met burgers!’ te onderstrepen. Met potlood? Er moet ruimte gegeven worden aan bottom-up initiatieven.
Bottoms up, folks! We sluiten.

Veel bewoners bleken niet of pas heel laat op de hoogte te zijn geweest van de bespreking van de gebiedsplannen. De bijeenkomst op 10 december  was een Poolse landdag. Mevrouw Jadnanansing van het dagelijks bestuur had verplichtingen elders en was dus niet aanwezig. Ook de twee andere bestuursleden waren er niet. Dhr. Brandenburg van de Bewonersvereniging Nellestein had al in november een brandbrief gestuurd aan het bestuur over het ontbreken van beloofde voorzieningen in deze wijk waarop geen antwoord was gekomen. De bewoners weigerden om dit concept gebiedsplan op de valreep nog inhoudelijk te bespreken. 
Een advies als het aanleggen van stroompunten in het Gaasperdam was blijkbaar al zonder inspraak vastgelegd door het bestuur. Die stroompunten zouden niet alleen de dure aggregaten van de festivalorganisatoren kunnen vervangen (gratis te gebruiken?) maar ook gebruikt kunnen worden door andere ondernemers. Dus de commercialisering van het Gaasperpark is stiekem al besloten. Participatie en inspraak? Niet in Zuidoost! Dit voorstel staat onder de prioriteit ‘duurzaamheid’. Dat is voor een linkse coalitie met onder andere GroenLinks zeer opmerkelijk. Is GL van zijn geloof en principes afgevallen?

Laatste bericht van de gebiedscommissie:
"Beste mensen,
Afgelopen woensdagavond is in de vergadering van de Stadsdeelcommissie een gevraagd advies ingediend door Gebiedscommissie Gaasperdam/Driemond. (zie bijlage). Deze vergadering was een voorbespreking van de Gebiedsplannen voor de vier gebieden in Amsterdam Zuidoost.
Het advies van Gebiedscommissie Gaasperdam/Driemond geeft aan dat er vragen zijn over de wijze waarop het gebiedsplan tot stand is gekomen plus de daarbij behorende communicatie.
Om herhaling in 2019 te voorkomen en om duidelijkheid te creëren voor de toekomst dient het afgelopen proces spoedig geëvalueerd te worden.
Daar er o.i. nog input voor het definitief vaststellen van het gebiedsplan 2019 ontbreekt spreken wij ons niet uit over het concept met de daarin genoemde plannen.
Met het niet vaststellen van de in het concept genoemde plannen moet WEL voorkomen worden dat Gaasperdam- Driemond in 2019 haar budgetten kwijtraakt gezien de budgetteringssystematiek van de gemeente Amsterdam. Om die reden wordt in het advies vermeld dat de doelstellingen en prioriteiten op hoofdlijnen worden onderschreven, maar dat bij het behandelen en bepalen van de activiteiten, nieuwe inzichten meegewogen zullen worden, waardoor doelstellingen en prioriteiten aangescherpt kunnen worden.
In de bespreking van afgelopen woensdag heeft het DB zich positief uitgesproken over ons advies.
Het advies wordt echter ter vaststelling besproken in de Stadsdeelcommissievergadering van aanstaande woensdag 19 december. Regel is dat een advies pas is aangenomen als een advies aan het DB als het de meerderheid in de Stadsdeelcommissie heeft verkregen.
Zoals toegezegd wordt in overleg met het DB en de ambtenaren van het gebiedsteam gekeken naar een datum in januari voor een vervolgbijeenkomst.
We houden u hiervan, via de mail en/of website, op de hoogte.
Met vriendelijke groet,
Michel Idsinga
Namens Gebiedscommissie Gaasperdam/Driemond, bestaande uit:
Leila Azzam
Sandra Grep
Roy Hofwijks
Michel Idsinga

Niet eerder vertoond. Boze bewoners in Gaasperdam Amsterdam Zuidoost weigeren input concept gebiedsplan 2019

De gebiedsplannen zijn uit, hoera hoera!

In de overlegvergadering van de adviescommissie Zuidoost van 29 november zijn de gebiedsplannen bekendgemaakt. Het is opvallend dat men de term stadsdeelcommissies blijft gebruiken, terwijl het eigenlijk adviescommissies zijn. Opstand tegen het wettelijk gezag en tegen de afschaffing van de stadsdeelcommissies? Het zou zomaar kunnen met deze coalitie. Maar het lijkt in eerste instantie gewoon op een voortzetting van het ouwe neoliberaal anarchisme. Dus niks nieuws onder de zon. Hieronder een paar voorbeelden van het democratisch gehalte van de ambtenarij van de gemeente. Makkelijker kunnen en willen ze het niet maken. Kunt u er de stukken voor Gaasperdam uitvissen? Dat zijn 7c SDC concept GA GD en 7c SDC concept GP GD. Tweedledum en Tweedledee.

clips 4920

Het eerste document is werkelijk een topper. Doordacht, doorwrocht, afgewogen en als een keutel uit de pen gewrongen. Een kunstwerkje van ambtelijk kunnen:

“Participatie
In het voorjaar van dit jaar zijn we gestart met een intensief participatieproces met bewoners, ondernemers en professionals in Zuidoost om te komen tot de Gebiedsagenda’s Amsterdam Zuidoost 2019-2022 en de Gebiedsplannen Amsterdam Zuidoost 2019. Naast alle reguliere vergaderingen, bijeenkomsten en overleggen in de buurten met bewonersverenigingen, organisaties, focusgroepen en andere partners en bewoners, is dit jaar voor het eerst gekozen deze momenten aan te vullen met een participatieproces volgens de methodiek van Service Design. Dit proces draait om het gezamenlijk komen tot prioriteiten en doelstellingen en activiteiten met zo veel mogelijk interne en externe professionals, bewoners en ondernemers. Door deze methode bereiken we een gedeeld eigenaarschap van de opgaven in de gebieden en leren we hoe je vernieuwende en andere manieren van participatie kunt organiseren. Tevens maken we optimaal gebruik van de aanwezige kennis en expertise in de gebieden, vanuit verschillende disciplines, waardoor het draagvlak en het commitment groter isDe afgelopen zes maanden zijn de gebiedsteams met onze collega’s van de directies en externe ketenpartners de straat opgegaan en hebben in de vorm van wandelingen en straatinterviews honderden gesprekken gevoerd met onze bewoners en ondernemers over uiteenlopende onderwerpen zoals bijvoorbeeld; veiligheid, woongenot, kansen voor de jeugd, behoeften en wensen. Deze gesprekken hebben we vervolgens geanalyseerd en getoetst op volledigheid en herkenbaarheid in zogenaamde Pop Ups; twee weken lang waren we te vinden in de wijken om te praten met een ieder die er kwam of langsliep. Op deze manieren hebben we ruim 1.000 gesprekken kunnen voeren met diverse bewoners en ondernemers en kwamen we op hoofdlijnen tot prioriteiten en doelstellingen voor onze gebiedsagenda en gebiedsplannen. In oktober vonden vier thematische ontwerpsessies plaats, waarin we met verschillende betrokkenen (bewoners, ondernemers, partners, collega ambtenaren) een deel van de prioriteiten en doelstellingen hebben onderzocht. Doel van deze sessies was om meer inzicht te krijgen in de behoeften, wensen en ideeën rondom de doelstellingen. Ook hebben we de sessies gebruikt als inspiratiebron voor de activiteiten voor het gebiedsplan 2019. 17 groepen hebben gewerkt in deze sessies aan verschillende ontwerpvragen en bestonden uit ruim 75 bewoners, ondernemers, jeugdigen en professionals.  Op 12 november organiseerden we de zogenoemde ‘expo’ waar we alle resultaten van dit intensieve participatieproces hebben gepresenteerd en het traject feestelijk hebben afgesloten. Dit evenement bracht iedereen die wilt, in de gelegenheid om naar de eindresultaten van dit maandenlange proces te kijken. Op deze avond, is het voor aanwezigen nogmaals mogelijk gemaakt om een reactie te geven op de resultaten.”

service design

Verdulleme nog an toe, da’s even slikken. En dat hebben ze allemaal in het diepste geheim gedaan. Geen mens die er weet van had. Dus alles is prima super de luxe verlopen. “Een nieuwe lente en nieuwe lente en een nieuw geluid”. Verdorie nog an toe zeg; en lees dit dan:

Besluitvorming
Op 20 november jl. hebben wij ingestemd met naar u het versturen van deze adviesaanvraag op de concepten gebiedsagenda’s 2019-2022 Amsterdam Zuidoost en de concepten gebiedsplannen 2019 Amsterdam Zuidoost.
In deze adviesaanvraag, wordt uw stadsdeelcommissie gevraagd een advies uit te brengen op de betreffende stukken. 
U heeft de stukken op 2 vergaderingen ter bespreking geagendeerd, te weten, 29 november en 12 december. 
Uw advies zal bestaan uit uw inhoudelijke reactie en opmerkingen op de concepten gebiedsagenda’s 2019-2022 Amsterdam Zuidoost en de concepten gebiedsplannen 2019 Amsterdam Zuidoost.”

Waarmee men enkel wil zeggen, denk ik, hoop ik, dat u als bewoner nog naar de vergadering van 12 december kunt om in te spreken. Tenminste als u intussen begrijpt waar de gebiedsplannen eigenlijk over gaan. Men had kunnen volstaan met het kopiëren van de vorige gebiedsplannen en daar wat kleine wijzigingen in aan te brengen.
Ik heb de indruk dat Wammes Waggel aan het werk is geweest bij de gemeente c.q. stadsdeel. De hint is duidelijk: u wordt niet gemotiveerd om de woordenbrij door te nemen, laat staan dat u gaat inspreken. Dat is ook nergens voor nodig, want er is al uitvoerig feedback en inspraak opgehaald bij duizenden mensen, laat men ons weten.
Ik denk dat ik een WOB-verzoek ga indienen om inzage te krijgen in die 1.000 gesprekken en die Pop Ups wil ik ook wel eens meemaken. Pop Ups met schaafijs, de specialiteit van Zuidoost.

Maar lees wel de stukken van agendapunt 5 
bewoners aan het woord over het 'participatietraject Gaasperplas. Dit en dit.

Ik wijs ook op het volgende voor Gaasperdam en Driemond:
"Prioriteit 6: Duurzaamheid van omgeving en eigen kunst en cultuur
Doelstelling 1 Als overheid het goede voorbeeld geven en samen met bewoners en partners actief op zoek gaan naar verduurzaming van de omgeving.
Doelstelling 2 Interesse bevorderen in je eigen en elkaars kunst en cultuur. Het huidige kunst en cultuuraanbod in Gaasperdam verbreden en vernieuwen om bij te dragen aan een verrijking van ons samen leven.

Daar schieten me de tranen van in de ogen. Is doelstelling 1 niet toevallig ook een doelstelling van de Stichting Natuurbescherming ZO? Het goede voorbeeld geven en verduurzamen? Jazeker! Maar hoe kan het dan dat  ik heb het hier later nog wel over.

Inspraak beperkt zich tot rotprobleempjes: "Het is precies zoals in de dagen van Van Duijn (die lang lid was van GroenLinks): wij burgers ­mogen alleen beslissen over onze eigen rot­probleempjes, in de ruimte die politici daarvoor scheppen."

Het is weer zover

Negen jaar geleden kwamen bewoners van de zuidoever van de Gaasperplas in actie samen met GroenLinks tegen de bouwplannen van het stadsdeelbestuur. Het is weer zover. Het participatietraject dat gisteravond in het Planetarium voor de meedenkgroep is afgesloten heeft enigszins andere plannen, maar het gaat weer om de afwaardering van het groen in Gaasperdam, vooral in het Gaasperpark maar ook op de zuidoever. Hier wil men bomen kappen om een waterpartij te maken en zou verderop een hardloopbaan aangelegd worden. Er is al een hardloopbaan, namelijk het fietspad dat al jaren ook in gebruik is als hardloopbaan. Fietsers en hardlopers zitten mekaar niet in de weg. Er zijn genoeg hardloopbanen in de Bijlmer. Bovendien is de overkapping van de A9 de ideale plek voor een hardlooproute en/of racefietsroute. Erg veel hardlopers zijn er trouwens niet. Waarom weer een paar miljoen uitgeven aan herinrichting en nieuwe infrastructuur als de paden al bestaan! Het conceptplan dat er nu ligt is nog op veel punten onduidelijk en waarschijnlijk zullen er nog andere plannen stiekum ingevoegd worden. In feite is het hele plan een uitwerking van oude plannen van vóór 2013, het jaar waarin de portefeuillehouder pas toegaf dat de hele omgeving rond de Gaasperplas tot de EHS (Ecologische Hoofdstructuur), nu NNN (NatuurNetwerk Nederland) behoorde. Deze oude plannen passen niet in dit natuurgebied.

Er zouden bruggetjes verwijderd worden (minder onderhoud en kosten), maar er zou veel meer onderhoud nodig zijn voor nieuwe toiletten en zogenaamde natuuroevers. Ik vrees dat men met ‘natuuroevers’ kaalslag bedoelt, kappen, rooien en klepelen en dan moeras maken, dat elk moment weer afgegraven kan worden voor meer reuring op water (kanoën), dus verstoring van watervogels en vernieling van rietkragen. Het onderhoud van rietkragen kost tijd en geld en daarom heeft men liever onbegroeide ’natuuroevers’, maar men realiseert zich niet dat die natuuroevers veel meer en duurder onderhoud zullen vergen op moeilijk bereikbare plekken en dat met zware amfibievoertuigen, dus overal vernieling van flora en waterdieren, met name kikkers en libellen, het tegendeel dus van ’natuuroevers'. Riet zorgt voor zuiver water en libellen houden de muggen in toom. Dit structuurplan is een blauwdruk voor vernieling van natuur en biodiversiteit. Het zal in geen geval een MER- en TAC-toets doorstaan (MilieuEffectRapportage en Technische AdviesCommissie).
Op de onderste kaart zijn de struikpartijen die zouden verdwijnen schuin gearceerd en de bospartijen die verdwijnen kruis gearceerd. Water hoef je veel minder te onderhouden dan bospercelen, dus GGA stuurt in feite af op dit plan om de beheerskosten te verlagen, ten koste van bomen. Dit heeft niets met opwaardering te maken, maar alles met financieel beheer dat neerkomt op afwaardering.

clips 4913 med
Screen Shot 2018-12-08 at 14.38.11

Wat levert deze nieuwe structuurschets met kappen en rooien van bosvakken, bomen, bosplantsoenen en struwelen aan besparingen op? Let wel, dit moet verwezenlijkt worden met zon 4 miljoen euro aan groengelden van de gemeente!

screenshot 474
screenshot 478

De structuurschets levert een besparing op van 10.000 €. De gemeente kan zich de investering van de volle 4 miljoen uit de groengelden besparen door jaarlijks een luttel bedrag van 10.000 € meer te betalen aan GGA. Tel uit je winst!

concept structuurschets

En wat men voor het gemak vergeet is dat als er meer reuring en stedelijke functies in het park ingebracht worden de controle en handhaving behoorlijk veel meer zal kosten dan nu en dan komt stadsdeel Zuidoost weer negatief op de kaart te staan met vernielingen en wantoestanden rond de Gaasperplas. Van natuurliefhebbers zul je geen last hebben, maar van stedelijke kostgangers des te meer. Toevallig heeft Amsterdam ook een broertje dood aan handhaving. Bezint eer ge begint!

Zeker als het een linkse coalitie is die dit allemaal verwezenlijkt, dus in feite de hele omgeving van de Gaasperplas vastlegt als evenemententerrein en volpropt met stedelijke functies (die overigens niet toegestaan zijn want dit gebied is een bufferzone waarin geen stedelijke functies mogen uitgebouwd worden!) dan dreigt de kloof tussen politiek/bestuur en burgers nog groter te worden, dan geven de linkse partijen hun idealen op en sluiten zich aan bij een neoliberaal beleid dat nu ook de openbare ruimte gaat privatiseren en dereguleren voor het amusement van nieuwe gebruiksgroepen die lak hebben aan natuur, biodiversiteit, klimaatbeheersing, rust en natuurbeleving.
Met andere woorden de linkse coalitie wordt ongeloofwaardig, verraad zijn eigen achterban en werkt tegen de noden van deze tijd in, die meer groen, meer natuur en biodiversiteit vereisen. Dit 
renovatieplan van het Gaasperpark is niets anders dan het afschaffen van het NNN, NatuurNetwerk Nederland, iets waar vorige besturen al jaren mee bezig waren ten gunste van een maatschappij die steeds meer gericht is op consumptie en spektakel. Genieten van natuur en gezond leven in een mooie omgeving wordt vervangen door commercie en festivals.

Après nous le déluge! Na ons de zondvloed!

Stadsvogels in gevaar

Hoewel sommige stadsgekologen met hun agitprop ten behoeve van exploitatie van natuurgebieden en parken (festivals) ons al jaren proberen wijs te maken dat het krioelt van de dieren in de stad en dat de stad een ideale habitat is voor fauna en flora, is het bar slecht gesteld met de natuur in Amsterdam. Men telt waarschijnlijk honden, katten, ratten, zilvervisjes en levende kreeften van de visboer bij het ‘wild’. Amsterdam is helemaal niet groen.

Sovon: "Vogels in de min in stedelijk gebied

In de periode 1990–2017 zijn de populaties van 13 van de 20 voor de stad kenmerkende broedvogelsoorten in aantal afgenomen, zo meldt het CBS op basis van telgegevens van Sovon. Aantallen Merels en Zanglijsters laten een daling in het stedelijk gebied zien, terwijl daarbuiten geen afname wordt geconstateerd. Ons land bestaat voor 16% uit stedelijk gebied. Van sommige soorten in Nederland broedt meer dan een derde in bebouwd gebied.

Vogelsoorten waarvan meer dan 32 procent van de Nederlandse populatie in de stad broedt, noemen we stadsvogels. Het gaat om soorten als Houtduif (ooit uitgesproken bosvogel!), Merel en Huismus. Sinds 1990 gemeten laten ze een afnemende trend zien (figuur 1). 

stadsvogels

Figuur 1. Cumulatieve trend van 20 stadsvogelsoorten

Stedelijke omgeving minder geschikt
Buiten de steden groeien de populaties van sommige van deze soorten nog wel. Zeven soorten zijn sinds 1990 landelijk in aantal toegenomen. Vier soorten zijn stabiel gebleven, negen soorten gaan ook landelijk achteruit.
Van acht soorten gaan de populaties in het stedelijk gebied harder achteruit dan landelijk. Geen enkele soort doet het in het stedelijk gebied beter dan landelijk. Dit wijst erop dat de stedelijke omgeving voor stadsvogels als broedplek minder geschikt is geworden ten opzichte van het buitengebied. Lees hierover ook
het artikel in de Volkskrant.

CBS: “Populaties van 13 van de 20 stadsvogels afgenomen

Van acht soorten ligt de populatie-ontwikkeling in het stedelijk gebied lager dan landelijk. Dit geldt onder meer voor de putter, de zanglijster en de groenling. Voor geen enkele soort ligt de ontwikkeling in het stedelijk gebied hoger dan de landelijk trend. Dit wijst erop dat de stedelijke omgeving voor stadsvogels als broedplek minder geschikt is geworden ten opzichte van het buitengebied.”

chart

AD: "Dat het over het algemeen niet goed gaat met de stadsvogels heeft te maken met het feit dat er veel gebouwd wordt. Hierdoor verdwijnen landjes met onkruid waar de vogels van leven. Daarnaast kiezen tuinbezitters vaak voor tegels in plaats van groen. De voedselbronnen voor vogels worden daarom steeds schaarser."

En daarnaast heb je nog de exploitatie van alle groengebieden. Het is dus van het allergrootste belang om onze parken en natuurgebieden niet van een oorverdovende stedelijke functie te voorzien en daar voortdurend festivals in te organiseren, maar die parken en natuurgebieden te reserveren als habitat voor fauna en flora. Dat zou een wereldwijze groene Amsterdamse coalitie onderhand toch wel moeten weten.

Het klimaat verandert

ARK: "Natte natuur en droge voeten

Nederland moet rekening houden met de effecten van klimaatverandering op de economie, de gezondheid, de natuur en de veiligheid. Het gaat daarbij zowel om het opvangen van toenemende wateroverlast en watertekorten als om het temperen van hittegolven in steden. Klimaatbuffers kunnen een grote bijdrage leveren aan een klimaatbestendig Nederland en zijn in staat om mee te groeien met het tempo van klimaatverandering.

Klimaatbuffers zijn prachtige, waterrijke gebieden waar mensen graag recreëren en wonen. Daarnaast kunnen klimaatbuffers nog andere functies hebben. Zo kan bijvoorbeeld het langer vasthouden van water voordelen hebben voor de economie (voldoende water voor stad, landbouw en industrie), het leefklimaat (verkoeling tijdens hete zomers), de veiligheid (voorkomen verder wegzakken veenbodempolders) en de natuur (behoud van biodiversiteit).”

Stadsdeel Zuidoost en de gemeente Amsterdam gaan regelrecht in tegen de eisen die de klimaatverandering stelt. Er hoeft in Zuidoost geen natuur of biodiversiteit uit het niets opgebouwd te worden, die is er al, namelijk in het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas. Dus het is gewoon een kwestie van behoud van wat er al is, het Gaasperpark en de hele omgeving van de Gaasperplas. Makkelijker kan het niet. 
Toch bestaat het deze ‘groene’ en ‘democratische’ coalitie in Amsterdam om dit bestaande natuurnetwerk overhoop te halen omdat Groengebied Amstelland zonodig het groenbeheer volledig wil bekostigen uit exploitatie van dit natuurgebied. Een beleid van ‘behoud door ontwikkeling’ is niet haalbaar en duurzaam. Het vernietigt wat er al is.
Amsterdam toont zich qua natuurbehoud onverantwoordelijk en niet in staat om op te gaan in de vaart der volkeren. Amsterdam heeft veel ambities en kapsones maar kan weinig waarmaken. Is kennelijk zelfs niet in staat te behouden wat waardevol is, laat staan verbeteren en versterken van de weinige natuur die wij nog hebben.

Presentje

Gratis downloads:

Hoe onze flora en fauna veranderen door klimaatverandering - De Levende Natuur

Global soil biodiversity atlas

EU: "What is soil biodiversity? How does it vary in space and time? What does it provide to society? What are the main threats to soil biodiversity? What can we do to preserve it? The first ever Global Soil Biodiversity Atlas uses informative texts, stunning photographs and striking maps to answer and explain these and other questions. Going through its nine chapters, every reader will learn what soils are and about the amazing creatures living in them.
You will discover the factors influencing the distribution of soil organisms, how soil biodiversity supports food production, the pressures affecting soil life and the possible interventions to preserve it. The Global Soil Biodiversity Atlas is an essential reference to understand and appreciate the incredible world living under our feet. Soil is an extremely complex system resulting from the essential interactions between inert and living components. Soils host a myriad of soil organisms ranging in size from a few micrometres to several centimetres, from the microscopic bacteria and archaea to the “giant” earthworms and moles.”

mol

NIOO - Nederlands Instituut voor Ecologie: "De Global Soil Biodiversity atlas die in mei uitkwam is na twee maanden al ruim 25.000 keer gedownload en meer dan 3,7 miljoen keer bekeken.

De atlas heeft als doel om “niet-specialisten toegang te geven tot informatie over deze ongeziene wereld in de vorm van een veelomvattende wegwijzer door de ondergrondse omgeving, de organismen die daar leven en de diverse functies van het bodemleven.

"'Enorm' mandaat voor wereldwijde analyse bodembiodiversiteit - Nature Today
De biodiversiteit staat overal onder druk, maar hoeveel weten we eigenlijk over de wereldwijde stand van zaken in de voor ons zo belangrijke bodem? Te weinig, concludeerden afgevaardigden van 190 landen op de VN biodiversiteitstop in Egypte. Bodemecologen Wim van der Putten en Kelly Ramirez (NIOO-KNAW) zijn blij met het mandaat vanuit de top om eindelijk iets aan dat gebrek aan kennis te doen."

Attenborough op VN klimaatconferentie

Wie kent David Attenborough niet? Hij heeft honderden natuurfilms gemaakt en is nog steeds actief.

'Climate crisis could collapse civilisation' - David Attenborough issues stark warning

'We are last generation that can stop climate change' – UN summit

Herstel paden in Gaasperpark

Men is begonnen met het voorlopig oplappen van een beperkt aantal beschadigde plekken in de verharde paden in het Gaasperpark om deze begaanbaar en veilig te houden tot de uitvoering van het 'opwaarderingsproject' in 2020. De vraag is ook of het kleine aantal parkbomen die herplant zou worden wel zullen aarden in de verdichte bodem van het park.
Weer veel werkverkeer en zware machines. Hoe minder werkzaamheden hoe beter voor het park.
Ook een preview van plannen die in het 'participatietraject' Gaasperplas aan de orde zijn: rooien, kappen en verwijderen van struweel, bosplantsoen, solitairen, tuinen en hagen en dunnen van bosvakken.
Veel hiervan is onnodig en schadelijk voor natuur en biodiversiteit. Er was al veel struikgewas gerooid een tijd geleden.
Het enige doel van de beheerder van het park, Groengebied Amstelland, lijkt mij het besparen op onderhoudskosten. Waar geen plantsoen, struweel, of tuin meer is, hoeven die ook niet bijgehouden te worden. Dan is het gewoon een kwestie van regelmatig intensief maaien en de open ruimtes kunnen dan ook gebruikt of beter gezegd misbruikt worden voor evenementen.
Van ecologisch beheer is geen sprake. De stadsecoloog, Geert Timmermans, die aan de plannen loszinnig meewerkt is louter bezig met het uitvoeren van het gemeentebeleid dat nog steeds gericht is op meer festivals in het groen. De schaamteloosheid waarmee dit beleid ook door de nieuwe coalitie uitgevoerd wordt, tart alle verbeelding. Bodembroeders als de nachtegaal zullen niet meer op de uitgedunde bodem kunnen broeden. Honden kunnen overal door en zullen hun nesten verstoren. 

© Natuurbescherming ZO 2015