Gebiedsplan 2019

Wat is er nu precies gebeurd op de gedenkwaardige maandag 10 december 2018 in Sporthal Reigersbos? De bestuurscommissie wilde het dagelijks bestuur adviseren over de concept-gebiedsplannen 2019. Daarvoor wilden ze graag in gesprek met bewoners en partners. Welke partners?
Voor Gaasperdam en Driemond zijn de belangrijkste onderwerpen in het gebiedsplan voor 2019:
1.   Verbeteren ontwikkelingskansen jeugd
2.   Verminderen armoede
3.   Verbeteren woonklimaat
4.   Bevorderen Fysieke en mentale gezondheid
5.   Bevorderen participatie en sociale cohesie
6.   Duurzaamheid van omgeving en eigen kunst en cultuur

We weten intussen dat er nauwelijks gelegenheid was voor bewoners om kennis te nemen van de stukken of het koeterwaals ervan te begrijpen.
Er is op 19 december weer een overlegvergadering waarvoor de concepten opnieuw zijn aangeboden. Voor Gaasperdam en Driemond zijn de relevante stukken nu te vinden onder 6c.
Onder 6h is een ongevraagd advies te vinden waarin een commentaar is te lezen op de gebeurtenissen op 10 december j.l.:
"
Vanuit de bewoners zijn signalen binnengekomen dat men zich gepasseerd/niet betrokken voelt bij de totstandkoming van de beleidsplannen. Met name bewonersvertegenwoordigingen hadden graag hun ideeën willen laten horen. In het algemeen kan gesteld worden dat er bewoners zijn die de bewonersbijeenkomsten hebben gemist om hun ideeën te kunnen ventileren. Men had graag tijdig de conceptgebiedsplannen willen ontvangen om te bespreken.

Nog steeds een tekstopmaak van Wammes Waggel op de site van stadsdeel Zuidoost. Alle stukken zijn genummerd met ‘6’, en daarop volgen dan letters, soms dezelfde letters voor verschillende stukken. Hehaho, heel handig hoor!
De stukken zijn slecht geformateerd en zijn heel lastig of helemaal niet te kopiëren. Zo voorkom je natuurlijk ongewenste verspreiding. Want stel je eens voor dat bewoners die stukken door gaan sturen. Dat zou toch verschrikkelijk zijn!

bottoms up

De startnotitie ‘Meer verbinding met burgers!’ moet u zelf maar eens lezen. Het is geen doen om dat opnieuw in te tikken hier. Aan de stadsdeelcommissie wordt gevraagd ‘De startnotitie ‘Meer verbinding met burgers!’ te onderstrepen. Met potlood? Er moet ruimte gegeven worden aan bottom-up initiatieven.
Bottoms up, folks! We sluiten.

Veel bewoners bleken niet of pas heel laat op de hoogte te zijn geweest van de bespreking van de gebiedsplannen. De bijeenkomst op 10 december  was een Poolse landdag. Mevrouw Jadnanansing van het dagelijks bestuur had verplichtingen elders en was dus niet aanwezig. Ook de twee andere bestuursleden waren er niet. Dhr. Brandenburg van de Bewonersvereniging Nellestein had al in november een brandbrief gestuurd aan het bestuur over het ontbreken van beloofde voorzieningen in deze wijk waarop geen antwoord was gekomen. De bewoners weigerden om dit concept gebiedsplan op de valreep nog inhoudelijk te bespreken. 
Een advies als het aanleggen van stroompunten in het Gaasperdam was blijkbaar al zonder inspraak vastgelegd door het bestuur. Die stroompunten zouden niet alleen de dure aggregaten van de festivalorganisatoren kunnen vervangen (gratis te gebruiken?) maar ook gebruikt kunnen worden door andere ondernemers. Dus de commercialisering van het Gaasperpark is stiekem al besloten. Participatie en inspraak? Niet in Zuidoost! Dit voorstel staat onder de prioriteit ‘duurzaamheid’. Dat is voor een linkse coalitie met onder andere GroenLinks zeer opmerkelijk. Is GL van zijn geloof en principes afgevallen?

Laatste bericht van de gebiedscommissie:
"Beste mensen,
Afgelopen woensdagavond is in de vergadering van de Stadsdeelcommissie een gevraagd advies ingediend door Gebiedscommissie Gaasperdam/Driemond. (zie bijlage). Deze vergadering was een voorbespreking van de Gebiedsplannen voor de vier gebieden in Amsterdam Zuidoost.
Het advies van Gebiedscommissie Gaasperdam/Driemond geeft aan dat er vragen zijn over de wijze waarop het gebiedsplan tot stand is gekomen plus de daarbij behorende communicatie.
Om herhaling in 2019 te voorkomen en om duidelijkheid te creëren voor de toekomst dient het afgelopen proces spoedig geëvalueerd te worden.
Daar er o.i. nog input voor het definitief vaststellen van het gebiedsplan 2019 ontbreekt spreken wij ons niet uit over het concept met de daarin genoemde plannen.
Met het niet vaststellen van de in het concept genoemde plannen moet WEL voorkomen worden dat Gaasperdam- Driemond in 2019 haar budgetten kwijtraakt gezien de budgetteringssystematiek van de gemeente Amsterdam. Om die reden wordt in het advies vermeld dat de doelstellingen en prioriteiten op hoofdlijnen worden onderschreven, maar dat bij het behandelen en bepalen van de activiteiten, nieuwe inzichten meegewogen zullen worden, waardoor doelstellingen en prioriteiten aangescherpt kunnen worden.
In de bespreking van afgelopen woensdag heeft het DB zich positief uitgesproken over ons advies.
Het advies wordt echter ter vaststelling besproken in de Stadsdeelcommissievergadering van aanstaande woensdag 19 december. Regel is dat een advies pas is aangenomen als een advies aan het DB als het de meerderheid in de Stadsdeelcommissie heeft verkregen.
Zoals toegezegd wordt in overleg met het DB en de ambtenaren van het gebiedsteam gekeken naar een datum in januari voor een vervolgbijeenkomst.
We houden u hiervan, via de mail en/of website, op de hoogte.
Met vriendelijke groet,
Michel Idsinga
Namens Gebiedscommissie Gaasperdam/Driemond, bestaande uit:
Leila Azzam
Sandra Grep
Roy Hofwijks
Michel Idsinga

Niet eerder vertoond. Boze bewoners in Gaasperdam Amsterdam Zuidoost weigeren input concept gebiedsplan 2019

© Natuurbescherming ZO 2015