De gebiedsplannen zijn uit, hoera hoera!

In de overlegvergadering van de adviescommissie Zuidoost van 29 november zijn de gebiedsplannen bekendgemaakt. Het is opvallend dat men de term stadsdeelcommissies blijft gebruiken, terwijl het eigenlijk adviescommissies zijn. Opstand tegen het wettelijk gezag en tegen de afschaffing van de stadsdeelcommissies? Het zou zomaar kunnen met deze coalitie. Maar het lijkt in eerste instantie gewoon op een voortzetting van het ouwe neoliberaal anarchisme. Dus niks nieuws onder de zon. Hieronder een paar voorbeelden van het democratisch gehalte van de ambtenarij van de gemeente. Makkelijker kunnen en willen ze het niet maken. Kunt u er de stukken voor Gaasperdam uitvissen? Dat zijn 7c SDC concept GA GD en 7c SDC concept GP GD. Tweedledum en Tweedledee.

clips 4920

Het eerste document is werkelijk een topper. Doordacht, doorwrocht, afgewogen en als een keutel uit de pen gewrongen. Een kunstwerkje van ambtelijk kunnen:

“Participatie
In het voorjaar van dit jaar zijn we gestart met een intensief participatieproces met bewoners, ondernemers en professionals in Zuidoost om te komen tot de Gebiedsagenda’s Amsterdam Zuidoost 2019-2022 en de Gebiedsplannen Amsterdam Zuidoost 2019. Naast alle reguliere vergaderingen, bijeenkomsten en overleggen in de buurten met bewonersverenigingen, organisaties, focusgroepen en andere partners en bewoners, is dit jaar voor het eerst gekozen deze momenten aan te vullen met een participatieproces volgens de methodiek van Service Design. Dit proces draait om het gezamenlijk komen tot prioriteiten en doelstellingen en activiteiten met zo veel mogelijk interne en externe professionals, bewoners en ondernemers. Door deze methode bereiken we een gedeeld eigenaarschap van de opgaven in de gebieden en leren we hoe je vernieuwende en andere manieren van participatie kunt organiseren. Tevens maken we optimaal gebruik van de aanwezige kennis en expertise in de gebieden, vanuit verschillende disciplines, waardoor het draagvlak en het commitment groter isDe afgelopen zes maanden zijn de gebiedsteams met onze collega’s van de directies en externe ketenpartners de straat opgegaan en hebben in de vorm van wandelingen en straatinterviews honderden gesprekken gevoerd met onze bewoners en ondernemers over uiteenlopende onderwerpen zoals bijvoorbeeld; veiligheid, woongenot, kansen voor de jeugd, behoeften en wensen. Deze gesprekken hebben we vervolgens geanalyseerd en getoetst op volledigheid en herkenbaarheid in zogenaamde Pop Ups; twee weken lang waren we te vinden in de wijken om te praten met een ieder die er kwam of langsliep. Op deze manieren hebben we ruim 1.000 gesprekken kunnen voeren met diverse bewoners en ondernemers en kwamen we op hoofdlijnen tot prioriteiten en doelstellingen voor onze gebiedsagenda en gebiedsplannen. In oktober vonden vier thematische ontwerpsessies plaats, waarin we met verschillende betrokkenen (bewoners, ondernemers, partners, collega ambtenaren) een deel van de prioriteiten en doelstellingen hebben onderzocht. Doel van deze sessies was om meer inzicht te krijgen in de behoeften, wensen en ideeën rondom de doelstellingen. Ook hebben we de sessies gebruikt als inspiratiebron voor de activiteiten voor het gebiedsplan 2019. 17 groepen hebben gewerkt in deze sessies aan verschillende ontwerpvragen en bestonden uit ruim 75 bewoners, ondernemers, jeugdigen en professionals.  Op 12 november organiseerden we de zogenoemde ‘expo’ waar we alle resultaten van dit intensieve participatieproces hebben gepresenteerd en het traject feestelijk hebben afgesloten. Dit evenement bracht iedereen die wilt, in de gelegenheid om naar de eindresultaten van dit maandenlange proces te kijken. Op deze avond, is het voor aanwezigen nogmaals mogelijk gemaakt om een reactie te geven op de resultaten.”

service design

Verdulleme nog an toe, da’s even slikken. En dat hebben ze allemaal in het diepste geheim gedaan. Geen mens die er weet van had. Dus alles is prima super de luxe verlopen. “Een nieuwe lente en nieuwe lente en een nieuw geluid”. Verdorie nog an toe zeg; en lees dit dan:

Besluitvorming
Op 20 november jl. hebben wij ingestemd met naar u het versturen van deze adviesaanvraag op de concepten gebiedsagenda’s 2019-2022 Amsterdam Zuidoost en de concepten gebiedsplannen 2019 Amsterdam Zuidoost.
In deze adviesaanvraag, wordt uw stadsdeelcommissie gevraagd een advies uit te brengen op de betreffende stukken. 
U heeft de stukken op 2 vergaderingen ter bespreking geagendeerd, te weten, 29 november en 12 december. 
Uw advies zal bestaan uit uw inhoudelijke reactie en opmerkingen op de concepten gebiedsagenda’s 2019-2022 Amsterdam Zuidoost en de concepten gebiedsplannen 2019 Amsterdam Zuidoost.”

Waarmee men enkel wil zeggen, denk ik, hoop ik, dat u als bewoner nog naar de vergadering van 12 december kunt om in te spreken. Tenminste als u intussen begrijpt waar de gebiedsplannen eigenlijk over gaan. Men had kunnen volstaan met het kopiëren van de vorige gebiedsplannen en daar wat kleine wijzigingen in aan te brengen.
Ik heb de indruk dat Wammes Waggel aan het werk is geweest bij de gemeente c.q. stadsdeel. De hint is duidelijk: u wordt niet gemotiveerd om de woordenbrij door te nemen, laat staan dat u gaat inspreken. Dat is ook nergens voor nodig, want er is al uitvoerig feedback en inspraak opgehaald bij duizenden mensen, laat men ons weten.
Ik denk dat ik een WOB-verzoek ga indienen om inzage te krijgen in die 1.000 gesprekken en die Pop Ups wil ik ook wel eens meemaken. Pop Ups met schaafijs, de specialiteit van Zuidoost.

Maar lees wel de stukken van agendapunt 5 
bewoners aan het woord over het 'participatietraject Gaasperplas. Dit en dit.

Ik wijs ook op het volgende voor Gaasperdam en Driemond:
"Prioriteit 6: Duurzaamheid van omgeving en eigen kunst en cultuur
Doelstelling 1 Als overheid het goede voorbeeld geven en samen met bewoners en partners actief op zoek gaan naar verduurzaming van de omgeving.
Doelstelling 2 Interesse bevorderen in je eigen en elkaars kunst en cultuur. Het huidige kunst en cultuuraanbod in Gaasperdam verbreden en vernieuwen om bij te dragen aan een verrijking van ons samen leven.

Daar schieten me de tranen van in de ogen. Is doelstelling 1 niet toevallig ook een doelstelling van de Stichting Natuurbescherming ZO? Het goede voorbeeld geven en verduurzamen? Jazeker! Maar hoe kan het dan dat  ik heb het hier later nog wel over.

Inspraak beperkt zich tot rotprobleempjes: "Het is precies zoals in de dagen van Van Duijn (die lang lid was van GroenLinks): wij burgers ­mogen alleen beslissen over onze eigen rot­probleempjes, in de ruimte die politici daarvoor scheppen."

© Natuurbescherming ZO 2015