Het is weer zover

Negen jaar geleden kwamen bewoners van de zuidoever van de Gaasperplas in actie samen met GroenLinks tegen de bouwplannen van het stadsdeelbestuur. Het is weer zover. Het participatietraject dat gisteravond in het Planetarium voor de meedenkgroep is afgesloten heeft enigszins andere plannen, maar het gaat weer om de afwaardering van het groen in Gaasperdam, vooral in het Gaasperpark maar ook op de zuidoever. Hier wil men bomen kappen om een waterpartij te maken en zou verderop een hardloopbaan aangelegd worden. Er is al een hardloopbaan, namelijk het fietspad dat al jaren ook in gebruik is als hardloopbaan. Fietsers en hardlopers zitten mekaar niet in de weg. Er zijn genoeg hardloopbanen in de Bijlmer. Bovendien is de overkapping van de A9 de ideale plek voor een hardlooproute en/of racefietsroute. Erg veel hardlopers zijn er trouwens niet. Waarom weer een paar miljoen uitgeven aan herinrichting en nieuwe infrastructuur als de paden al bestaan! Het conceptplan dat er nu ligt is nog op veel punten onduidelijk en waarschijnlijk zullen er nog andere plannen stiekum ingevoegd worden. In feite is het hele plan een uitwerking van oude plannen van vóór 2013, het jaar waarin de portefeuillehouder pas toegaf dat de hele omgeving rond de Gaasperplas tot de EHS (Ecologische Hoofdstructuur), nu NNN (NatuurNetwerk Nederland) behoorde. Deze oude plannen passen niet in dit natuurgebied.

Er zouden bruggetjes verwijderd worden (minder onderhoud en kosten), maar er zou veel meer onderhoud nodig zijn voor nieuwe toiletten en zogenaamde natuuroevers. Ik vrees dat men met ‘natuuroevers’ kaalslag bedoelt, kappen, rooien en klepelen en dan moeras maken, dat elk moment weer afgegraven kan worden voor meer reuring op water (kanoën), dus verstoring van watervogels en vernieling van rietkragen. Het onderhoud van rietkragen kost tijd en geld en daarom heeft men liever onbegroeide ’natuuroevers’, maar men realiseert zich niet dat die natuuroevers veel meer en duurder onderhoud zullen vergen op moeilijk bereikbare plekken en dat met zware amfibievoertuigen, dus overal vernieling van flora en waterdieren, met name kikkers en libellen, het tegendeel dus van ’natuuroevers'. Riet zorgt voor zuiver water en libellen houden de muggen in toom. Dit structuurplan is een blauwdruk voor vernieling van natuur en biodiversiteit. Het zal in geen geval een MER- en TAC-toets doorstaan (MilieuEffectRapportage en Technische AdviesCommissie).
Op de onderste kaart zijn de struikpartijen die zouden verdwijnen schuin gearceerd en de bospartijen die verdwijnen kruis gearceerd. Water hoef je veel minder te onderhouden dan bospercelen, dus GGA stuurt in feite af op dit plan om de beheerskosten te verlagen, ten koste van bomen. Dit heeft niets met opwaardering te maken, maar alles met financieel beheer dat neerkomt op afwaardering.

clips 4913 med
Screen Shot 2018-12-08 at 14.38.11

Wat levert deze nieuwe structuurschets met kappen en rooien van bosvakken, bomen, bosplantsoenen en struwelen aan besparingen op? Let wel, dit moet verwezenlijkt worden met zon 4 miljoen euro aan groengelden van de gemeente!

screenshot 474
screenshot 478

De structuurschets levert een besparing op van 10.000 €. De gemeente kan zich de investering van de volle 4 miljoen uit de groengelden besparen door jaarlijks een luttel bedrag van 10.000 € meer te betalen aan GGA. Tel uit je winst!

concept structuurschets

En wat men voor het gemak vergeet is dat als er meer reuring en stedelijke functies in het park ingebracht worden de controle en handhaving behoorlijk veel meer zal kosten dan nu en dan komt stadsdeel Zuidoost weer negatief op de kaart te staan met vernielingen en wantoestanden rond de Gaasperplas. Van natuurliefhebbers zul je geen last hebben, maar van stedelijke kostgangers des te meer. Toevallig heeft Amsterdam ook een broertje dood aan handhaving. Bezint eer ge begint!

Zeker als het een linkse coalitie is die dit allemaal verwezenlijkt, dus in feite de hele omgeving van de Gaasperplas vastlegt als evenemententerrein en volpropt met stedelijke functies (die overigens niet toegestaan zijn want dit gebied is een bufferzone waarin geen stedelijke functies mogen uitgebouwd worden!) dan dreigt de kloof tussen politiek/bestuur en burgers nog groter te worden, dan geven de linkse partijen hun idealen op en sluiten zich aan bij een neoliberaal beleid dat nu ook de openbare ruimte gaat privatiseren en dereguleren voor het amusement van nieuwe gebruiksgroepen die lak hebben aan natuur, biodiversiteit, klimaatbeheersing, rust en natuurbeleving.
Met andere woorden de linkse coalitie wordt ongeloofwaardig, verraad zijn eigen achterban en werkt tegen de noden van deze tijd in, die meer groen, meer natuur en biodiversiteit vereisen. Dit 
renovatieplan van het Gaasperpark is niets anders dan het afschaffen van het NNN, NatuurNetwerk Nederland, iets waar vorige besturen al jaren mee bezig waren ten gunste van een maatschappij die steeds meer gericht is op consumptie en spektakel. Genieten van natuur en gezond leven in een mooie omgeving wordt vervangen door commercie en festivals.

Après nous le déluge! Na ons de zondvloed!

© Natuurbescherming ZO 2015