Uitspraak Raad van State

Raad van State

Na de twee rechtszaken bij de Bestuursrechtbank Amsterdam over de festivals Reggae Lake 2016 en Amsterdam Open Air 2017, heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de omgevingsvergunningen voor Amsterdam open Air 2015 en 2016. De zaak over het festival in 2015 ging hoofdzakelijk over mijn ontvankelijkheid als natuurlijk persoon en het recht op een dwangsom. Daarin kreeg ik van de Afdeling (Bestuursrecht) gelijk. Het college, lees het stadsdeelbestuur van Zuidoost, zal de dwangsom moeten uitbetalen.

Bovendien staat nu vast dat bewoners van de zuidoever van de Gaasperplas ontvankelijk zijn met hun bezwaren over Amsterdam Open Air en andere luidruchtige festivals. Het gaat daarbij niet om de afstand, ook niet om de geluidsnormen die zijn vastgesteld (en als het goed is, zijn nageleefd), maar over de geluidsoverlast die bewoners daadwerkelijk ervaren. Wie last heeft van trillende ramen en deuren en het geluid binnenshuis nog hinderlijk kan horen is altijd ontvankelijk.

De tweede zaak die de Afdeling behandelde was het beroep tegen de uitspraak van de Bestuursrechtbank Amsterdam inzake Amsterdam Open Air 2016. Het beroep van de Stichting Natuurbescherming ZO is gegrond verklaard en het college van burgemeester & wethouders van Amsterdam, lees stadsdeel Zuidoost, is veroordeeld tot het vergoeden van de proceskosten van het beroep en het hoger beroep bij de Raad van State.

Dat zijn dus toch vier rechtszaken die de Stichting dit jaar heeft gewonnen. Naast alle andere inspanningen en pogingen om de politiek en de gemeenteraad te overtuigen van de noodzaak om evenementen te weren uit het Gaasperpark en het NNN-gebied van Amsterdam, is dit toch een mooie opsteker. Zo kunnen we het nieuwe jaar in met nieuwe verwachtingen. Er zal iets moeten veranderen in het evenementenbeleid van Amsterdam, en ook in het beleid van Groengebied Amstelland, ook inzake het aan de gang zijnde participatietraject Gaasperplas dat de omgeving van de Gaasperplas drastisch wil herinrichten. Dat daarbij alles kan en het Gaasperpark als evenemententerrein ingericht kan worden, zoals het stadsdeelbestuur en GGA aanvankelijk wilden, is nu van de baan.
Het NNN-gebied rond de Gaasperplas is een natuurgebied waarin natuur en biodiversiteit voorrang moeten krijgen. Het is ook een Rijksbufferzone waarin verstedelijking niet toegestaan is.
Deze uitspraak is voor B&W van Amsterdam een mooie gelegenheid om het groene en democratische beleid dat men voorstaat, nu krachtig aan te pakken en uit te werken.

© Natuurbescherming ZO 2015