Het klimaat verandert

ARK: "Natte natuur en droge voeten

Nederland moet rekening houden met de effecten van klimaatverandering op de economie, de gezondheid, de natuur en de veiligheid. Het gaat daarbij zowel om het opvangen van toenemende wateroverlast en watertekorten als om het temperen van hittegolven in steden. Klimaatbuffers kunnen een grote bijdrage leveren aan een klimaatbestendig Nederland en zijn in staat om mee te groeien met het tempo van klimaatverandering.

Klimaatbuffers zijn prachtige, waterrijke gebieden waar mensen graag recreëren en wonen. Daarnaast kunnen klimaatbuffers nog andere functies hebben. Zo kan bijvoorbeeld het langer vasthouden van water voordelen hebben voor de economie (voldoende water voor stad, landbouw en industrie), het leefklimaat (verkoeling tijdens hete zomers), de veiligheid (voorkomen verder wegzakken veenbodempolders) en de natuur (behoud van biodiversiteit).”

Stadsdeel Zuidoost en de gemeente Amsterdam gaan regelrecht in tegen de eisen die de klimaatverandering stelt. Er hoeft in Zuidoost geen natuur of biodiversiteit uit het niets opgebouwd te worden, die is er al, namelijk in het NatuurNetwerk Nederland rond de Gaasperplas. Dus het is gewoon een kwestie van behoud van wat er al is, het Gaasperpark en de hele omgeving van de Gaasperplas. Makkelijker kan het niet. 
Toch bestaat het deze ‘groene’ en ‘democratische’ coalitie in Amsterdam om dit bestaande natuurnetwerk overhoop te halen omdat Groengebied Amstelland zonodig het groenbeheer volledig wil bekostigen uit exploitatie van dit natuurgebied. Een beleid van ‘behoud door ontwikkeling’ is niet haalbaar en duurzaam. Het vernietigt wat er al is.
Amsterdam toont zich qua natuurbehoud onverantwoordelijk en niet in staat om op te gaan in de vaart der volkeren. Amsterdam heeft veel ambities en kapsones maar kan weinig waarmaken. Is kennelijk zelfs niet in staat te behouden wat waardevol is, laat staan verbeteren en versterken van de weinige natuur die wij nog hebben.

© Natuurbescherming ZO 2015