Groene, groenere en groenste gemeenten

Sommige steden beroemen zich erop ‘groen’ te zijn. Dan wordt weer een blik stadsecologen opengebroken om aan te tonen hoe natuurvriendelijk onze steden wel niet zijn. De benaming ‘propaganda’ soms zelfs ‘fake nieuws’ zou verplicht gesteld moeten worden voor veel afdelingen van de gemeente. Amsterdam loopt meestal voorop met groene kapsones. Laten we eerlijk zijn, het gaat niet goed met natuur en biodiversiteit op deze wereld, in Nederland en in Amsterdam. Het toevoegen van kunstgrasvelden aan de Amsterdamse Hoofdgroenstructuur is een voorbeeld van zelfbedrog.
Het gaat niet goed met onze natuur en biodiversiteit. De overheid moet daar iets aan doen.

InteressanteTijden: "In Nederland is slechts 1 procent van  alle bos – 3000 hectare – vrij van economische exploitatie verklaard, 60 Bosreservaten uit een gelijknamig Wagenings onderzoeksprogramma dat nu 30 jaar draait. De overige 99 procent heet op papier ‘natuur’ maar is in meerdere of mindere mate een hout- en intensieve recreatie-akker.

Je zou dus kunnen stellen dat van de ‘oorspronkelijke biodiversiteit’ in Nederland – zijnde onaangeroerd bos — nog maar 0,1 procent over is, 1 procent van de 10 procent van het landoppervlak dat nog bos is. Wanneer je de definitie van het Planbureau voor de Leefomgeving met haar ‘Mean Species Abundance’ (MSA) consequent zou toepassen van ‘oorspronkelijke natuur’.

biodiversiteit

En niet 15 procent zoals het PBL valselijk voorstelde met bovenste sjoemel-grafiek. (zie mijn onderzoek Sjoemelnatuur)”

Lees ook:
Overal waar de mens voor het eerst verschijnt…
De zesde grote uitstervingsgolf: de mens

NRCPlannen klimaatakkoord te vaag, zegt Planbureau Leefomgeving

Het is nog veel te onduidelijk hoe Nederland binnen twaalf jaar de uitstoot van broeikasgassen wil halveren. De voorstellen voor een klimaatakkoord die deze zomer door industrie, belangengroepen en overheid zijn gemaakt moeten niet alleen concreter, ook moeten de financiële consequenties duidelijker worden.

Dit concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving in een vrijdag gepubliceerde analyse. „Het is nu aan de overheid om duidelijke budgettaire en beleidsmatige kaders te schetsen ten behoeve van het vervolg”, aldus het PBL. Overigens meent het PBL dat een besparing van 49 procent van de uitstoot in 2030 met de huidige plannen wel mogelijk is.

groen Amsterdam

Groenste gemeente van Nederland

RTLNieuws: "De Universiteit Wageningen berekende hoe groen de bebouwde kom van de Nederlandse gemeenten gemiddeld is. Doordat alleen de bebouwde kom is onderzocht zijn de meeste natuurgebieden en weilanden niet meegenomen.”

Gelukkig hebben we nog onze natuurgebieden … of zijn het dan toch recreatiegebieden en vooral festivalterreinen? Amsterdam is rood. Het zal rood Amsterdam heel wat moeite kosten om deze stad groen te krijgen. Maar beloofd is beloofd; wij houden de coalitie aan haar beloften.

clips 4877

Amsterdam staat op plaats 383 in de ranglijst van groene gemeenten.

Enorm verschil in aantal planten en bomen per gemeente

Amsterdam heeft nog veel werk te verzetten. Maar er is hulp op komst uit onverwachte hoek.
NatureToday: "
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is vanaf nu partner van Nature Today. De NVWA bewaakt niet alleen de voedselveiligheid en de productveiligheid, maar handhaaft ook onderdelen van de natuurwetgeving. Er zijn drie hoofdtaken: bescherming van biodiversiteit, voorkomen van verspreiding van ziekteverwekkende vectoren en toezicht op het welzijn van (exotische) dieren.

Bescherming van de biodiversiteit
De NVWA voert controles uit om te voorkomen dat mensen handelen in bedreigde plantensoorten, bedreigde diersoorten of producten gemaakt van deze soorten. We controleren de handel en ook bij particulieren kunnen we controleren op illegale handel en bezit van beschermde soorten.
Binnen Nederland richten we ons samen met het Korps Landelijke Politiediensten op de illegale visvangst of visstroperij.

Het toezien op het juiste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen helpt de biodiversiteit van Nederland in stand te houden. Zo is er een meldpunt waar imkers bijensterfte door spuitschade kunnen doorgeven. Het handhaven van de wetgeving met betrekking tot gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen is ook belangrijk voor het behoud van de kwaliteit van het oppervlaktewater.

De derde belangrijke taak is het handhaven van de welzijnsbepalingen voor dieren, op basis van de Wet dieren. De NVWA richt zich vooral op bezit en handel en werkt op dit terrein samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de Nationale politie. Meer informatie over de rol van de NVWA op het gebied van dierenwelzijn vindt u hier.

Door de handhaving van wet- en regelgeving draagt de NVWA bij aan het behoud van natuur in Nederland en daarbuiten.”

Handhaving! Wat mag ik dat woord graag horen.

© Natuurbescherming ZO 2015