Vogels in mijn tuin

Het is weer druk in mijn tuin. Vooral mussen (die graag in kleine groepjes aankomen), vinken, groenlingen, tortelduiven (paartjes), roodborsten (meestal alleen), mezen, vooral spreeuwen (die bijzonder mooi zijn als je ze goed bekijkt) en een paar gaaien en halsbandparkieten.

screenshot 471
screenshot 466
screenshot 458
screenshot 459
screenshot 465
screenshot 460
screenshot 461
screenshot 470
screenshot 464
screenshot 468
screenshot 469
screenshot 472
screenshot 463

De nieuwe vogelatlas van Sovon is uit. Die schijnt nu al uitverkocht te zijn. Het is een dik en prachtig boek. Zie inkijkexemplaar.
Er was wat gedoe voor de Landelijke Dag voor vogelaars over de aanwezigheid van een infostand van de Jagersvereniging. Vanzelfsprekend werd na protesten besloten deze stand niet toe te laten op de Landelijke Dag. Jagers doden dieren en dat is niet uit respect voor dieren maar voor hun plezier. Dat hoort niet thuis bij natuurverenigingen.

clips 4907

De Vogelbescherming heeft samen met de KNNV een prachtig boek uitgegeven: Bedreigde vogels in Nederland - Vogels van de Rode Lijst in hun leefgebied. 
Dat boek was dringend nodig. De ransuilen zijn door het festivalbeleid in stadsdeel Zuidoost uit het Gaasperpark verjaagd. De ransuil staat ook in het boek.

Dit is geen kritiek aan het adres van de Vogelbescherming, die doet zeer goed werk, maar het is in dit land vaak het geval dat er mooie boeken geschreven worden over bedreiging van natuur en biodiversiteit, maar dat daadwerkelijke juridische procedures afgehouden worden en overgelaten aan bezorgde burgers. Dat kan beter, maar geldt voor zowat alle natuurverenigingen. Faunabescherming is een van de weinige verenigingen die naar de rechter durven te stappen; ook de Stichting Natuurbescherming ZO trouwens. Het blad Argus van Faunabescherming is ook online te lezen en te downloaden.
De Vogelbescherming heeft praktische factsheets voor bescherming van vogels.

© Natuurbescherming ZO 2015