Mudruns en modderkoorts

Na één rampzalige mudrun rond de Gaasperplas een paar jaar geleden, is een herhaling ervan gelukkig en na bezwaren van omwonenden afgeblazen. De schade aan natuur en biodiversiteit, aan rietkragen en waterhabitats was aanzienlijk. Maar er is ook schade aan mensen.

Gelderlander: "Modderkoorts: ziekte van Weil door de mudrun

Deskundigen waarschuwen dat huisartsen alerter moeten zijn op ziektes die dieren overbrengen op mensen. Het contact tussen dieren- en huisartsen zou veel intensiever moeten zijn. Een van die aandoeningen: de ziekte van Weil. Een risicoziekte voor wie vaak meedoet aan zogenoemde 'mudruns’.

Infectieziektes komen en gaan. Neem de ziekte van Weil. ,,Tot 2014 nam het af, en toen hadden we ineens vier keer zoveel gevallen”, stelt Weil-onderzoeker Marga Goris van het Academisch Medisch Centrum.

Ook lopen mensen meer kans om de ziekte op te lopen doordat ze andere dingen doen dan vroeger. Zo wordt de ziekte van Weil ook wel modderkoorts genoemd, wat komt door het feit dat mensen tegenwoordig via mudruns meer kans lopen op de bacterie, omdat ze via de modder besmette urine van ratten en ander ongedierte binnenkrijgen. ,,Ook gaan mensen in grachten zwemmen, of bij een overstroming op straat.”

Zie ook Medisch Contact

© Natuurbescherming ZO 2015