Blog

Nederlandse natuur in gevaar

clips 3853

GroenLinks: "GroenLinks oordeelt hard over het natuurbeleid van het kabinet Rutte II. Nederland haalt haar internationaal afgesproken natuurdoelen bij lange na niet. Ons land raakte in de afgelopen 100 jaar 85% van zijn natuurlijke soortenrijkdom (biodiversiteit) kwijt en er is geen sprake van een herstel. Zo ging bijvoorbeeld onze weidevogelstand afgelopen jaren ver achteruit.

Achterliggende oorzaken zoals overbemesting, verdroging, te hoge neerslag van stikstof in natuurgebieden en vervuiling van grond- en oppervlaktewater zijn onvoldoende aangepakt.  De ambitie voor nieuwe natuur werd verlaagd, en de aanleg daarvan stagneert. Nederland loopt in Europees verband achteraan met het beschermen van haar leefgebieden en soorten.

Onder kabinet Rutte II is het budget voor natuur gehalveerd, van 480 miljoen euro naar 210 miljoen. Het budget moet fors omhoog zodat tenminste deze bezuiniging wordt teruggedraaid. Er moet een eind komen aan de vermesting door krimp van de veestapel en er moeten meer nieuwe natuurgebieden worden aangelegd, zodat een netwerk van natuurgebieden in Nederland ontstaat. Nu is slechts 13% van ons oppervlak natuur, dat moet worden vergroot naar ca 17%.”

En de hype van festivals in het groen doet ook geen goed aan de natuur en de mens.

Midas Dekkers in Argus

Download het recente nummer van Argus, het blad van De Faunabescherming. Klik op de cover.

argus

Natuurexcursies

Za. 1 juli N.T. Klarenbeek: start 10.30 uur bij kruidentuin Abcouderstraatweg 77, tegenover parkeerterrein van golfterrein De Houten Vier.
Za. 15 juli N.T. Klarenbeek: start 10.30 uur bij kruidentuin Abcouderstraatweg 77, tegenover parkeerterrein van golfterrein De Houten Vier.
Za. 29 juli Bijlmerweide noord: start 10.30 u. Kruising Provinciale weg-Strandvlietpad.
Za. 12 aug Bijlmerweide zuid: start 10.30 u. Vanaf kinderboerderij De Bijlmerweide, Provinciale weg 46A.
Za. 26 aug De Hoge Dijk: start 10.30 u. Vanaf fietspad onder viaduct van treinspoor naar Abcoude.
Za. 2 sept. Spoordijkhellingen: start 10.30 uur vanaf metrostation Strandvliet.
Za. 9 sept.: Bijlmerpark: start 10.30 uur vanaf Bijlmerparktheater. 

In een looproute van ongeveer 1 of 2 kilometer zult u zeker dertig tot veertig plantensoorten, kruiden, grassen en bomen leren (her)kennen. U krijgt een lijst van aangetroffen soorten mee.

Kosten: €10 per persoon; jeugd tot 15 jaar €5 per persoon; kinderen tot 6 jaar gratis.
Graag tot dan en graag van tevoren even aanmelden via e-mail: e.roetman@planet.nl.

Herinnering bomenkap Gaasperpark

Wie een bezwaar wil indienen tegen de kap van bomen in het Gaasperpark moet ervoor zorgen dat dat bezwaar ontvangen is op stadsdeelkantoor Zuidoost uiterlijk op 7 juli 2017.

Guilty Gaasper Pleasure

De overheid heeft bekendgemaakt dat op 15 juni j.l. een omgevingsvergunning is toegestuurd aan de organisatoren van het tweedaagse evenement Gaasper Pleasure - Guilty Pleasure.

Amsterdam: "Driemondweg t.h.v. huisnummer 21, 1108 AJ: omgevingsvergunning verleend voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening t.b.v. het 2 daagse evenement "Gaasper Pleasure 2017, eerste dag en Guilty Pleasure festival 2017, tweede dag", datum verzending besluit 15-06-2017;

Dossiernummer 2805470

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u een afspraak maken met de gemeente Amsterdam. Dit kan op twee manieren:

  • Online: via de link Afspraak maken (onder het kopje Directregelen) op de pagina www.amsterdam.nl/veelgevraagd.
  • Telefonisch: via het gemeentelijk informatienummer 14 020.

De afspraak is op z'n vroegst over twee werkdagen.

Niet mee eens?
Informatie over bezwaar maken.

Bezwaren sturen aan:

Het algemeen bestuur
bestuurscommissie stadsdeel Zuidoost
T.a.v. de afdeling POJZ
Postbus 12491
1100 AL AMSTERDAM

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:
- uw naam, adres en telefoonnummer;
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening;
- het besluit waartegen u bezwaar maakt, datum en referentienummer-kenmerk van het besluit;
- waarom u bezwaar maakt.”

Als u een bezwaar wil sturen dan moet dat op 28 juli ontvangen zijn op het stadsdeelkantoor.

Het probleem met deze elfde aflevering van Gaasper Pleasure is dat er grenzen zijn gesteld aan de duur van een afwijking van een bestemmingsplan. De wetgever heeft daar een maximum termijn van 10 jaar voor gesteld. Dat staat ook duidelijk in de verleende omgevingsvergunning. Een elfde aflevering kan dus in principe niet. Ik begrijp niet waarom GGA en het bestuur van Zuidoost dit negeren.
Bovendien is ook zeer sterke verdichting geconstateerd op het terrein. Dat zorgt voor onomkeerbare schade aan de natuur, want een groot deel van het terrein behoort tot de EHS/NNN, is dus natuurgebied.

clips 3834
clips 3848

In de klaver

De klaver bloeit momenteel.

clips 3844
clips 3843

Burgemeester Ouder-Amstel sjoemelt

Op 21 juni berichtte ik over een omgevingsvergunning die nog verleend moest worden voor festival Buiten Westen bij de Ouderkerkerplas. Op die dag was er nog geen omgevingsvergunning bekendgemaakt en dus normaal gesproken niet verleend. Maar vandaag treft ik een bekendmaking aan die gedateerd is 14 juni. Het wordt nog vreemder als ik op de site van de bekendmakingen van Ouder-Amstel zie dat er onder zaaknummer WXO2017-064 een omgevingsvergunning is verleend (verzonden 07-06-2017) voor het gebruiken van een gedeelte van het recreatiegebied “ouderkerkerplas” voor het organiseren van een evenement “Buiten Westen” op 15 juli 2017 het perceel nabij Aan de wind 9.
Maar hier eindigt het nog niet. Er zou op dezelfde dag bekend zijn gemaakt dat de 
beslistermijn voor deze zelfde omgevingsvergunning is verlengd met 6 weken. Er staat nog bij: "Deze bekendmaking strekt alleen tot informatie. Bezwaarschriften of waar aangegeven beroepschriften kunnen pas ingediend worden nadat over de ontvangen aanvragen een besluit is genomen.”

[Update 26 juni: Er is inderdaad een omgevingsvergunning verleend, en geen uitstel van de beslistermijn. Op 5 juli worden de verzoeken om een voorlopige voorziening i.v.m. de evenementenvergunning en de omgevingsvergunning door de voorzieningenrechter gevoegd behandeld.]

DSC02910

Mogelijk is zaaknummer WXO2017-064 per ongeluk ook onder de vermelding van de verlengingen terecht gekomen. Maar de tekst van de vergunning zelf is nergens te vinden. Er is ook geen melding van de mogelijkheid tot inzage. Dat betekent dus dat niet alle omwonenden in staat worden gesteld om tegen het festival een bezwaar of beroepsschrift in te dienen omdat er geen besluit beschikbaar is voor de meeste omwonenden. Burgemeester Blankers begint nu ineens te sjoemelen. Dit geeft al aan dat ook in Ouder-Amstel de vergunningverlening niet adequaat is ingericht qua toezicht en handhaving van de omgevingswet. In elk geval heeft de advocaat van een van de inwoners van Ouder-Amstel adequaat gereageerd en de stukken te pakken gekregen.

Op 5 juli is de volgende vergadering van GGA. In de agenda staan ter vaststelling de conceptverslagen van drie insprekers uit Amsterdam Zuidoost, een over de Gasconne koeien in de Gaasperzoom, en twee over de plannen en het beleid en bestuur van GGA. Conceptverslag 1 is van de stichting. Conceptverslag 2 van mevr. te Riet. Hieronder de tekst van mijn inspraak.

"Geachte bestuursleden,
Ook dit jaar heeft de Raad van State een jaarverslag uitgebracht met de waarschuwing dat objectieve en juridische bezwaren tegen besluiten en maatregelen van besturen van minder gewicht dreigen te worden als het bereiken van doelstellingen. De RvS stelt “Het is dan niet vreemd dat in politieke en maatschappelijke waardering de waarde van de bestendigheid van de staatsrechtelijke verhoudingen, rechtmatigheid en rechtsorde, geleidelijk achtergesteld wordt ten opzichte van de specifieke resultaten die door politieke meerderheden of bestuurlijk gewenst zijn. Het deelbelang van de eigen achterban gaat voor het algemeen belang.”
Dat is precies wat er aan de hand is met GGA en de besluiten die hier, door de gemeente en het stadsdeel genomen worden. Jarenlange bewuste bemoeilijking en vertraging van ambtelijke en juridische procedures, zodat zelfs Gedeputeerde Staten tot tweemaal toe de waarschuwing laat uitgaan dat het toezicht en handhaving van het omgevingsrecht niet adequaat is ingericht door B&W van Amsterdam.
Er zijn bodemonderzoeken gedaan in Amsterdamse parken die aantonen dat door normale recreatie al aanzienlijke bodemverdichting ontstaat. Daarmee is ook duidelijk dat door zware recreatie als festivals waarbij honderdduizenden tonnen aan materiaal en materieel over de kwetsbare bodem van parken gereden worden, nog meer verdichting ontstaat. Toch wil GGA doorgaan met meer festivals in het NNN. Door het negeren van de schade aan parken door evenementen stuurt GGA aan op hoge kosten voor herstel van parken voor deelnemende gemeenten. De opbrengst valt nog steeds erg tegen. Te lage verhuuurprijzen?
GGA ontkent daarmee het hoofddoel van het schap, het ecologisch beheer van natuurgebieden, en kiest onterecht voor verkapte privatisering van natuur middels het subsidiëren en faciliteren van dure infrastructuur voor festivals. GGA dient zich te houden aan de rechtsorde en kan niet doorgaan met organiseren van schadelijke festivals ten koste van de gemeenschap.
Ik verwacht van GGA dat alle plannen voor het Gaasperpark en omgeving aan de bewoners bekendgemaakt en voor bezwaren in een normale procedure opengesteld zullen worden. Ook voor het kappen van bomen is een omgevingsvergunning nodig. Vreemd is dat men wel uitvoering wil geven aan het Uitvoeringsplan voor de Natuurboog, maar het park zelf ecologisch aan het afbreken is.

B&W van Ouder-Amstel willen horeca bij de Ouderkerkerplas en meer evenementen. Er zou met elk evenement (behalve de eerste twee jaren) een bedrag van €100.000 tot €150.000 behaald kunnen worden. Dat is ons ook op 22 juni j.l. tijdens een bestuursvergadering van stadsdeel Zuidoost op locatie (buurthuis Gein) in een presentatie door dhr. Houtkamp van Recreatie Noord-Holland NV verteld. De kosten die GGA daarvoor maakt liggen op ongeveer 15% van de opbrengst. Maar hoeveel kost de inzet van ambtenaren, politie, brandweer, verkeersregeling e.d. aan de gemeenschap? Dat loopt volgens mij gauw ver over de €150.000.
Tijdens dezelfde vergadering komt ook de extra bijdrage van €400.000 van de gemeente Amsterdam aan de orde. Want uiteindelijk maakt GGA jaarlijks een verlies van €800.000.

De omzet van Amsterdam Open Air (Gaasperpark) is naar schatting in de orde van 3,2 - 3,5 miljoen. De kosten voor het gebruik van het  terrein bedragen minder dan 1% van deze 3,2 miljoen. Sterker nog, dit komt veel dichter bij de 0,5 procent dan de 1%. Dat is hoogstens ongeveer €30.000 en daar gaan €15.000 aan kosten van af gemaakt door GGA (als we uitgaan van 15% van de door GGA opgegeven opbrengsten van €100.000 tot €150.000); de netto opbrengst ligt dus rond de €15.000 en niet €100.000 tot €150.000. Ik neem aan dat Buiten Westen vergelijkbaar is met Amsterdam Open Air. Volgens mij kunnen we dan spreken van een feitelijke privatisering van de EHS door Recreatie Noord-Holland NV, maar dan niet ten gunste van deze NV (in handen van de overheid), maar ten gunste van de festivalindustrie. Daarom moeten de deelnemende gemeenten elk jaar grote bedragen in GGA pompen om het schap draaiende te houden.

Een act als 'girls love djs' vraagt alleen al meer dan de verhuurprijs voor het park om dat twee weken voor alle recreatie af te grendelen (Girls Love DJS vragen € 1.000 tot € 2.500 per uur en zijn twee dagen aanwezig). Dat is zonder meer schandalig te noemen.
Ik vraag me af hoeveel belastingen de multinational LiveStyle betaalt hier in Nederland. LiveStyle is eigenaar van heel wat festivalbedrijven, o.a. ID&T, dat Amsterdam Open Air en Buiten Westen organiseert.

Met andere woorden, de bedrijfsvoering van GGA is gedoemd om te falen. Voor de aanleg van infrastructuur voor evenementen besteden gemeenten soms miljoenen, allemaal voor rekening van de belastingbetaler. De Open Air Highway door het Gaasperpark zal meer dan 1 miljoen kosten. Wanneer zal dit geld terugverdiend worden? Nooit!Om het groenbeheer te bekostigen zal GGA de natuurgebieden in deze omgeving permanent moeten exploiteren, en het gevolg daarvan zal zijn dat deze natuurgebieden hun natuurwaarde verliezen, de bodem verdicht en fauna en flora zich niet meer normaal kunnen ontwikkelen. De EHS/NNN (Ecologische Hoofdstructuur - NatuurNetwerk Nederland) wordt zo in zijn totaliteit evenemententerrein. De term ‘evenemententerrein’ wordt in officiële stukken al regelmatig gebruikt, waar ‘natuurgebied’ had moeten staan. Dat is in strijd met de beleidsintenties qua natuurbescherming en biodiversiteit van alle overheden en kabinetten, de Wet Natuurbescherming, de Vogelrichtlijn en de zorgplicht. Ook de Ouderkerkerplas is een natuurgebied, geen evenemententerrein.

Het ziet ernaar uit dat de natuurwaarde rond de Ouderkerkerplas aanzienlijk zal dalen als deze plannen doorgang vinden. De overlast voor omwonenden zal zeker toenemen. De vraag is of dit allemaal zomaar kan.

De klad in de festivals

Parool: "Festival Solstice op laatste moment afgelast

Stadsdeel Nieuw-West liet de festivalorganisatie woensdag weten dat ze geen vergunning krijgen, omdat het festival de veiligheid van de bezoekers en de omgeving niet zou kunnen waarborgen. Dat zegt een woordvoerder van het stadsdeel.

De vergunning was net als vorig jaar voor 1999 bezoekers, "maar vorig jaar bleken dat er meer te zijn, waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. Er moesten mensen uit het water gehaald worden," zegt de woordvoerder van Nieuw-West. De organisatie heeft volgens het stadsdeel, in overleg met onder meer de politie en brandweer, onvoldoende gedaan om zoiets dit jaar te voorkomen.

Drugsbezit

Ook het controleren op drugsbezit bij de ingang bleek in de aanvraag niet in orde en er zijn kaarten verkocht met kampeerplek, terwijl het op Ruigoord verboden is te overnachten.”

De meeste festivalorganisatoren zijn niet eerlijk bezig. Er wordt tijdens festivals illegaal stroom en water afgetapt. Er worden drugs verkocht. De cijfers worden vervalst. Het is duidelijk dat in dit geval het aantal van 1999 bezoekers gebaseerd is op de toegestane norm voor kleine festivals. Een festival met 2000 bezoekers is een groot festival en moet aan zwaardere normen voldoen dan een ‘klein' festival met minder bezoekers.

Maar festivalorganisatoren weten dat ze het risico lopen om geen vergunning te krijgen, dat een rechter het festival verbiedt of dat ingeval het festival wel doorgaat het weer voor een fiasco kan zorgen. Dat is een bewust gekozen risico dat niet bestaat bij een evenement binnenshuis. Ook Amsterdam Open Air neemt steeds meer risico’s en het is vooral GGA, Groengebied Amstelland die het allemaal laat gebeuren.

gek van de herrie

Fokke&Sukke

De omwonenden worden de geluidsoverlast hartgrondig beu.

Parool: "De Weesperzijde is sinds een paar jaar een hotspot voor recreërende Amsterdammers. Heel gezellig, vinden bewoners, maar de harde muziek jaagt ze hun huizen uit.

En zo wordt het dan vaak afgedaan door de overlastgevers:

DeSpeld: "Het is een van de grootste ergernissen in de grote stad: zeurende buren. Ferdinand (22) uit Amsterdam weet er alles van. Zijn onderburen klagen elke week over kots op hun ramen.
“Er hoeft maar iemand op hun ramen te kotsen en ze staan weer voor de deur,” vertelt Ferdinand. “Ontzettend betuttelend. Ze snappen gewoon niet dat zoiets hoort bij het stadsleven. Mensen geven feestjes, worden stomdronken en kotsen dan op het raam van de onderburen. Ga op het platteland wonen denk ik dan.”
Het gedrag van de onderburen blijft volgens Ferdinand niet zonder gevolgen. “We hebben geen ruzie, maar de sfeer is wel verziekt. We zeggen elkaar amper meer gedag in het trapportaal.”"

Festival bij de Ouderkerkerplas

Festival Buiten Westen zal op 15 juli voor de tweede keer de Ouderkerkerplas teisteren. Een evenementenvergunning is al verleend. Daar heeft de Stiching Natuurbescherming ZO al een bezwaar tegen ingediend. Er komt binnenkort een omgevingsvergunning omdat het in de EHS/NNN ligt. Ouder-Amstel is een kleine gemeente, maar iedereen kent wel het landje van Geijsel en de Ouderkerkerplas zit meestal vol vogels. Het gebied is een deel van het jaar afgesloten voor alle bezoekers ter bescherming van de fauna. Maar festivals en horecaondernemers worden door de beheerder, GGA (de burgemeester van Ouder-Amstel zit ook in het bestuur) nu juist aangetrokken.

DSC02908 copy

Vogelverenigingen met geschikte statuten kunnen ook bezwaar indienen tegen de komende omgevingsvergunning. Die kunt u t.z.t. hier vinden. Er loopt nog een rechtszaak tegen de omgevingsvergunning die is verleend in 2016 voor Buiten Westen.

Hetzelfde festivalbedrijf, Air Events BV, alias The Good Guyz, zit ook al jaren in het Gaasperpark. Daar komt op 5 september eindelijk na jaren vertraging en bemoeilijking van procedures door het stadsdeelbestuur een monsterproces over, nl. over een direct beroep over 2014-2015, en de omgevingsvergunningen voor 2015 en 2016. Air Events BV lijkt de hele omgeving te willen koloniseren.

Donaties kunt u doen via de Stichting Natuurbescherming ZO. Vermeld het kenmerk ‘Buiten Westen’ en het bedrag zal doorgestuurd worden aan de bewoners die in beroep gaan en die daarmee een bodemonderzoek kunnen betalen. Als verdichting geconstateerd wordt is dat een reden voor de rechtbank om de omgevingsvergunning nietig te verklaren.

Als grote evenementen van deze omvang toegestaan worden dan zijn wij onze EHS/NNN kwijt en zal het steeds slechter gaan met de vogels in de Amstelscheg.
Wie in de buurt woont kan altijd een bezwaar insturen tegen de omgevingsvergunning die binnenkort verleend zal worden.

Kap bomen Sloterbos

Parool: "Stadsdeel Nieuw-West gaat flink snoeien in het Sloterbos. Zeker 341 bomen moeten weg, maar de buurt vreest dat het er veel meer worden.

Buurtbewoners waren aanvankelijk blij met de plannen van het stadsdeel. Na tien jaar verwaarlozing zou eindelijk weer eens flink onderhoud worden gepleegd aan het Sloterbos, aan de oostkant van de Sloterplas.
Totdat ze de kapvergunning nog eens goed bekeken. "Toen bleek het om 341 bomen te gaan," zegt Fons Verbraaken, die zich samen met een groep buurtbewoners hard maakt voor het behoud van het Sloterbos.
Maar dat getal klopt niet, zegt Verbraaken. "Omdat we het niet vertrouwden, zijn we zelf met het beheerplan in de hand gaan tellen hoeveel bomen er staan op de plekken die boomvrij gemaakt worden. We kwamen uit op bijna 2000 bomen die op de nominatie staan om gekapt te worden. We zijn geen bomenknuffelaars, maar met deze plannen wordt een ­natuurgebied vernietigd.

Volgens buurtbewoner Jacqueline Kalsbeek wil het stadsdeel van het Sloterpark een populaire trekpleister wil maken, met strakke paden en zicht op het water. "Daar is niets mis mee, maar waarom moet er een kaalslag plaatsvinden om meer mensen te lokken? We hebben iets dat gekoesterd moet worden. Het is nu echt een feest om hier te zijn, zeker voor Amsterdammers die van rust en natuur houden. En kinderen uit de buurt kunnen er eindeloos spelen, zonder dat ze steeds moeten oppassen voor het verkeer.””

Zie ook hier.

Amsterdam Open Air aftermovie 2017

The one and only true to life aftermovie of Amsterdam Open Air 2017. We’re amazed by so much love for nature! Enjoy!
- Same procedure as last year, Sjoerd?
- Same procedure as every year, Flora!

Als haringen in een ton zaten de festivalgangers op mekaar gepakt. Zeer gezellie en cosy natuurlijk. Maar stel je voor dat er plots een stortbui of hagelbui naar beneden komt, waar rennen die gasten dan in paniek heen?

clips 3822
clips 3826

Niemand controleert hoeveel personen er binnen in het ‘festivalterrein’ aanwezig zijn. Groengebied Amstelland doet dat zeker niet; terwijl hun verhuurprijs toch mede gebaseerd is op het aantal verkochte tickets.

Contract tussen GGA en Air Events: "De jaarlijkse gebruiksvergoeding voor het gebruik van het terrein is afhankelijk van het aantal verkochte tickets en bestaat uit de volgende onderdelen:

- Alle bedragen in deze overeenkomst zijn bedragen exclusief BTW.

- De vergoeding per verkochte dagticket bedraagt € X,XX en wordt geïndexeerd op basis van een ticketprijs ad € XX,XX. Een dagticket geeft de koper recht op toegang tot het evenement gedurende de zaterdag of de zondag.

- De vergoeding per verkochte weekendtocket bedraagt € X,XX en wordt geïndexeerd op basis van een ticketprijs ad € XX,XX. Een weekendticket geeft de koper recht op toegang tot het evenement gedurende de zaterdag en de zondag.

- De vergoeding per verkochte campingticket bedraagt € X,XX en wordt geïndexeerd op basis van een ticketprijs ad € XXX,XX. Een campingticket geeft de koper recht op toegang tot het evenement gedurende de zaterdag en de zondag en tot de camping. Verkochte campingtickets voor Camping Amsterdam Gaasper worden als weekendticket beschouwd.

- Uitsluitend in 2016 en 2017 is er een korting ad € XXXX per jaar van toepassing.

- De jaarlijkse gebruikersvergoeding bestaat uit een opsomming van de bovenstaande vergoeding, waarbij er een minimale jaarlijkse gebruiksvergoeding is van € XXXXXX.”

Ja, inderdaad, de cijfers zijn geheim, dus onafhankelijke controle is er niet. Er is niemand die controleert hoeveel bezoekers er daadwerkelijk binnen zijn. Het metrobedrijf rekent met 25.000 bezoekers per dag. Als er ooit iets mocht gebeuren dan kunnen zoveel bezoekers geen kant op. Controle op verkoop van drank en eetwaar is er ook niet.

Gein 3 buurt

De Gein3dorper is een buurtkrant die al heel wat jaren bestaat. Nog een jaartje en dan zal het blad overgaan in een digitale versie of verder gevoerd worden als internetsite, als Gein3dorp dat ook al enige tijd bestaat. Veel mensen hebben zich jarenlang ingezet voor deze buurtkrant. Maar met een beperkt aantal krantjes per jaar kun je niet actueel inspringen op kwesties die in de buurt spelen. Een internetsite werkt veel sneller. In elk geval dank aan alle medewerkers voor de jarenlange informatieverstrekking. 

Op zaterdag 2 september wordt trouwens ook een buurtfeest georganiseerd voor het vieren van het meer dan 30 jaar bestaan van de Gein3dorper. Het vorige jubileum van 2011 is hier nog vastgelegd.

Over feestjes gesproken, GaasperPleasure (en Guilty Pleasure) heeft voor dit jaar weer een evenementenvergunning en een omgevingsvergunning gekregen van het stadsdeelbestuur. De Gein3dorper meldt in de uitgave zomer 2017 dat GaasperPleasure op zoek zou zijn naar een andere locatie (bij Langerlust). Als dat op het terrein van Langerlust plaatsvindt dan zou dat een mooie oplossing zijn voor het ecologische knelpunt dat zich langs de Gaaspersingel bevindt. Het is de bedoeling van de nationale en plaatselijke overheid om de ecologische knelpunten op te lossen. Als daar een festival als GaasperPleasure plaatsvindt dan wordt het probleem niet opgelost. Het zou daarom prima zijn als er een nieuwe formule gevonden wordt, die reeds als een pilot is uitgevoerd op 15 mei 2016 op het erf van Langerlust onder de naam Farm-a-licious.  Daar heb ik eerder al positief over geschreven.

Nu we het toch over de buurt hebben nog wat meer nieuws over de laatste fase van het grootonderhoud. Er is na het definitieve renoveringsplan toch nog een wijziging aangebracht in het aantal bomen dat teruggeplant zou worden in de C. Aarnoutsstraat. Maar als je daarvoor al een rechtszaak heb gevoerd en er wordt dan toch nog weer gerommeld, dan gaan bewoners (en de stichting) terecht protesteren. Na overleg met de ambtenaren is ruimte gezocht voor alle geplande herplantbomen. De oplegger en de kledingcontainer die bij de basisschool in de weg stonden zijn weggehaald en met de nieuwe bomen erbij ziet de straat er weer knap uit. Er wordt nog steeds foutgeparkeerd bij het brengen en halen van kinderen door de ouders, en dat blijft een probleem. Oorzaak van het probleem is dat sommige gezinnen soms vier auto’s voor de deur hebben geparkeerd (auto’s die overigens nergens voor nodig zijn, want deze bewoners hebben geen werk en zijn ook niet op zoek naar werk).

Daarover meldde de Gein3dorper: “Wat betreft het aantal parkeerplekken in Gein 3 is nu duidelijkheid. Er is een nieuw beleid: één parkeerplek per woning. Dit stedelijk parkeerbeleid geldt voor alle wijken in Zuidoost.
Er wordt gecontroleerd op fout parkeren: op het trottoir parkeren levert een bon op van € 90,-.
Er zijn weliswaar auto’s bijgekomen, maar wij krijgen niet meer parkeerplekken.
Betaald parkeren zal ook in Zuidoost worden ingevoerd.”

Tja, dat komt ervan als sommigen de straat vullen met vier eigen auto’s.

In mijn tuin was deze lente het vogelhuisje overgenomen door koolmezen. Vorige jaren waren het altijd pimpelmezen. De koolmezen hebben de opening groter gemaakt en na enige tijd zag ik het heen en weer vliegen met voer voor de kroost. Nu blijkt dat koolmezen, pimpelmezen en andere vogels ook eikenprocessierupsen met brandharen eten. In Zuidoost moeten elk jaar de eiken speciaal behandeld worden tegen de eikenprocessierupsen. Dus als het stadsdeelbestuur en GGA ophouden met het verjagen van vogels uit het Gaasperpark en stoppen met het verlenen van vergunningen voor grote festivals als Amsterdam Open Air, dan kunnen meer mezen daar een ongestoorde habitat vinden en voor een deel althans de eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier aanpakken.

En tot slot nog wat satire:
DeSpeld: "Dronken festivalbezoekers die door de muziek heen lullen vinden het optreden briljant
Het optreden is briljant, vinden alle dronken festivalbezoekers die al drie kwartier door de muziek heen lullen.
“Gast ik vind het zo mooi dat we erbij zijn”, roept een festivalbezoeker tegen zijn vriend terwijl de kenmerkende tonen van de bekendste hit klinken. Hij slaat een arm om hem heen, ze genieten van het optreden. “Echt mooi. Dat wij dit samen meemaken. Jij bent echt zo’n goede vriend man. Heb jij nog muntjes? Haal ik wel ff bier.”

Sterven in het Gaasperpark

Het gebeurt op grote schaal na elk festival in het Gaasperpark, met name na Amsterdam Open Air. Als het na het festival regent, zoals ook dit jaar, dan verdrinken duizenden wormen in de plassen die op de bodem blijven staan wegens bodemverdichting, geen of nauwelijks drainering (het water moet verdampen) of beluchting. Het gevolg is dat de bodem nog verder verslechtert, want wormen zorgen juist voor beluchting van de grond. Intussen worden de eerste dronefanaten al gesignaleerd. Ik werd bijna geraakt door een van die kunstvogels.

clips 3802
clips 3791
clips 3795
clips 3793
clips 3799
clips 3797

Toekomst van Gaasperpark

Donderdag 22 juni a.s. is er van 19.00-21.00 uur een beeldvormende vergadering op locatie in buurthuis Gein. Groengebied Amstelland geeft die avond een presentatie over de inrichting van het Gaasperplaspark, maar uiteraard kunnen allerhande items besproken worden na die presentatie.

Vandaag staat er op de agenda van de bestuurscommissie Zuidoost nog geen informatie over deze bijeenkomst. Wel op deze plek. Ook hier. Bovenstaande informatie heb ik via via ontvangen. Wordt het een geheime bijeenkomst enkel voor voorstanders van meer en grotere evenementen in het Gaasperpark? Ik vrees van wel. Wie genoeg heeft van festivals in het park en de ravage die elk jaar na Amsterdam Open Air maandenlang te zien is, doet er goed aan om aanwezig te zijn en te protesteren. Wat GGA momenteel doet is het park afbreken. Er zal waarschijnlijk informatie zijn over de Open Air Highway, die meer dan 1 miljoen zal kosten.

Overigens, Air Events BV, organisator van Amsterdam Open Air is de hele omgeving aan het koloniseren. Ook in Ouder-Amstel hebben ze de Ouderkerkerplas (vlakbij het Landje van Geijsel) ingepalmd voor een ander festival, Buiten Westen. Dit gebied behoort ook tot het NatuurNetwerk Nederland. Het is de toekomst van onze natuurgebieden die op het spel staat. Waarom moet Air Events zowel in het Gaasperpark als bij de Ouderkerkerplas een natuurgebied verpesten als ze al een festival, TikTak, in AFAS Live hebben in Zuidoost en daar nog een paar festivals op die locatie aan kunnen toevoegen?

Mailbericht van een bewoner van Nellestein: "Wij hebben 25 jaar in Nellestein gewoond, en de ontwikkeling in 1980 van het park meegemaakt. Schandalig dat het park op deze manier wordt misbruikt. Festivals op deze schaal horen NIET in het Gaasperplaspark!!"

De idylle van Amsterdam Open Air

Vanavond zijn de zwanen langs de Gaaspersingel weer naar het gemaal gezwommen. Voltallig, met z’n tienen. Blij dat het daar weer rustig is. Ik eerlijk gezegd ook dolblij, hoewel triest van de aanblik van het park.

clips 3774

Een reiger die op een dooie mol uit was en afging op de geur van rottend gras liep het festivalterrein te inspecteren. Hij kwam wel erg dicht bij mij staan. Ik had de indruk dat hij me boos aankeek of zijn stil beklag deed. Of hij zag een verwante ziel in mij. Dat weet je bij vogels nooit precies. Ik schaam me eerlijk gezegd voor de toestand van het park.

clips 3777
clips 3778

Je zou de beautiful people van Amsterdam Open Air met hun neus in het rottend gras willen drukken als je de ravage weer ziet. Dit is de idylle die de collaboration of friends’, the Good Guyz, en de bezoekers van Amsterdam Open Air achterlaten. Viespeuken!

clips 3776
clips 3775
clips 3779
clips 3780
clips 3782
clips 3781

Er was vanavond zelfs al op kleine schaal gevertidraineerd (gaten in de bodem geprikt) en hier en daar verse grond gestort waar al graszaad in was gestrooid. Daar kwamen veel vogels op af.

Ik hoop dat dit de laatste keer is dat Amsterdam Open Air het Gaasperpark teistert. Ze zijn nog erger dan een zwerm van een paar miljard woestijnsprinkhanen.

Richteren 6:5
Want zij kwamen op met hun vee en hun tenten; zij kwamen gelijk de sprinkhanen in menigte, dat men hen en hun kemelen niet tellen kon; en zij kwamen in het land, om dat te verderven.

De idylle kwam (hopelijk) hoofdzakelijk uit slagroompatronen gevuld met lachgas die geïnhaleerd worden via een ballon. Lachgas is een krachtig broeikasgas. Dus zeker niet milieuvriendelijk. Het wordt in ziekenhuizen gebruikt voor verdoving. Op festivals ook voor verdoving. 

clips 3783
clips 3784
clips 3787
clips 3786

Zwanen doen het goed

Op de eerste dag van Amsterdam Open Air 2013 lag er midden in het Gaasperpark tussen diverse plekken waar podia ingericht waren, een zwanennest met drie kuikens (wat bijzonder weinig is). Tijdens het festival waren de kuikens uitgekomen. De zwanen konden dus geen kant op en waren verplicht in het festivalgebied te blijven om de jongen warm te houden op het nest. Op de tweede dag van het festival waren er nog maar twee kuikens. De dag daarna geen meer.

In 2013 midden in het festivalgedruis

2013 06 06at155951

Het feit dat de kuikens uitgekomen waren vlak voor het festival en de dagen daarna in het park moesten blijven was hen fataal. Dit jaar waren de kuikens wat eerder uitgekomen en al een stuk groter. Ze zaten bij de ingang van het Gaasperpark toen het festival dit jaar begon. Omdat de kuikens al in staat waren om een flink eind te zwemmen, is het gezin verhuisd naar de Gaaspersingel, aan de andere kant van de Gaasperplas. Daarom zijn alle acht kuikens vandaag nog in leven. Ze zitten daar wat ontheemd zonder nest, maar wel veiliger.

Hier in 2017 bij de ingang van het Gaasperpark bij de waterspeelplaats
voor het festival begon

clips 3772

Verhuisd naar de Gaaspersingel

clips 3771
clips 3769

Bezwaar tegen AOA insturen

clips 3772

Op 23 juni moeten de bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air zijn ingeleverd of ingestuurd. Dat moet schriftelijk. Hier staat hoe dat moet.

Voor uw gemak heb ik een voorbeeldbezwaar gemaakt dat u kunt downloaden, invullen met uw eigen gegevens en indien gewenst aanpassen en aanvullen met uw eigen bezwaren. Er is een pdf-bestand en een docx-bestand.

Het is van zeer groot belang om vooral dit jaar een bezwaar in te sturen. Dit moet de laatste krachtinspanning zijn om te laten weten dat evenementen van deze grote omvang en overlast niet geschikt zijn voor het Gaasperpark. Jarenlang zijn procedures bemoeilijkt en vertraagd. Eindelijk komt over enige tijd een grote rechtszitting die bepalend zal zijn voor de toekomst van ons park en voor de leefbaarheid van onze woonomgeving. Laat uw bezwaar een signaal zijn dat naar andere mogelijkheden gezocht moet worden voor festivals als Amsterdam Open Air. Er is genoeg ruimte in de grote zalen van Zuidoost,  de ZiggoDome, de voormalige Heineken Music Hall, nu AFAS Live en de Arena. Hoe meer bezwaren het bestuur binnen krijgt hoe meer indruk we maken. Daarmee hopen we de komende jaren van de overlast verlost te zijn en kunnen we weer normaal recreëren, zonnebaden, wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen, genieten van de natuur en het park.

Daarom: STUUR MASSAAL UW BEZWAREN IN

Stuur dit bericht door aan uw vrienden en kennissen, aan uw netwerk en naar de u bekende facebooksites. Ook uw donaties zijn nog steeds hard nodig voor het voeren van de komende rechtszaak.

Alvast onderstaand (digitaal) bloemetje voor u, de gevlekte orchis.

clips 3770

DDDDD

Waarschuwing: deze blogpost heeft een hoog satirisch gehalte. Enjoy!

Wie dit weblog regelmatig leest weet wat DDDDD is. Het staat voor decibels, dance, drank, drugs en een doppie (sex dus). Dat is waar het bij festivals of dance events om gaat. Jongeren die de kleutertijd eigenlijk nog niet ontgroeid zijn (en het festivalterrein op stiefelen met een likstok of lolly in de mond) en in hun overgangstijd naar volwassenheid zitten, van 20 tot 40 jaar oud. Is best leuk en wat er aangeboden wordt is een idyllisch sfeertje waarin je jezelf kan zijn. Een dansje doen in het Gaasperpark. Een dd’tje. Je gaat naar een feest voor een gevoel van gemeenschap en dat krijg je in deze wereld eigenlijk alleen in grote massa’s, anders voel je dat natuurlijk niet zo goed. Een beetje stoned als een garnaal is in. Moet allemaal kunnen toch, niet dan? En daar hoort ook een instagrammetje bij. Zelfs een beveiliger gaat uit zijn dak. De meeste worden nijdig als je ze fotografeert en eisen dat je stopt met fotograferen. De vraag is of dit een schending is van zijn privacy. Of geldt dat alleen als je iets ergs doet? Je gaat naar een festival om te zien en gezien te worden (of een beetje te werken als beveiliger). En er wordt wat afgefotografeerd. Duizenden fotos en filmpjes staan nu al op internet over Amsterdam Open Air 2017. Maar ja, af en toe wordt er ook iets publiek dat niet publiek had gehoeven/gemogen. Tja, en daar stopt het gevoel van vrijheid en blijheid. Duidelijk is dat veel jongeren (en oudere jongeren) na afloop van Amsterdam Open Air door hun ouders werden opgehaald.

AT5 heeft een aardige scoop maar gooit het heel handig op de kwestie van privacy. De advocaat in het filmpje van AT5 heeft de beelden gezien, is dus bewust gaan kijken en heeft daarmee dan toch zelf de privacy van de betrokkenen geschonden? Of niet dan?
AT5: "Op sociale media gaan een aantal schunnige foto's en video's van festivalgangers op Open Air rond. Is het eigen schuld of moet er meer worden gedaan tegen spreiding van dit soort materiaal?
Zo wordt er een filmpje gedeeld waarin een koppel seks heeft in een dixie. Ook een foto van een man die drugs snuift wordt flink verspreid. De mensen die de beelden doorsturen beseffen waarschijnlijk niet dat ze strafbaar zijn.

dixi

Maar wat is strafbaar tegenwoordig? Je gaat naar een festival tenslotte om grenzen te overschrijden, om tegen de regels in te gaan. Om van geluidsoverlast te genieten. Dus waar zeurt men over, zou je kunnen denken. Veel ouders zullen trouwens niet willen weten wat hun kinderen allemaal uitvreten. Waarom staan er verdorie hartjes op de dixi’s? Das niet voor niks. Ik heb het oorspronkelijke clipje gezien, maar de link geef ik lekker niet. Is trouwens niks an. U kunt het ook op AT5 zien. Als drugsgebruik en drankmisbruik gedoogd worden in naam van de persoonlijke vrijheid, waarom zou je dan moeilijk doen over het publiek maken van wat onsmakelijke fotos? Zou toch ook moeten kunnen dan? Of niet? Dat is de huidige jeugdcultuur toch, de twittercultuur, of niet dan? Als toezicht en handhaving grotendeels falen en afwezig zijn dan kan dat toch een zekere rem zetten op uitspattingen? Of niet dan?

Festivals zijn feesten van saamhorigheid (kuddegedrag zeggen anderen) en welbevinden (verdoving) door de vijf d's. Ze gaan allemaal voor een van de vijf ds. Achteraf komt dan de gehoorschade, festivaldepressie of de festivalkater, al naar gelang van de d. Je mag zeker geen smetvrees hebben als je naar Amsterdam Open Air gaat. En als je privacy wil dan moet je niet naar een openlucht festival gaan waar 20.000 festivalgangers de beest uithangen. Toch! Niet dan?

Vice: "Festivals zijn de hel op aarde als je smetvrees hebt

Een simpel mens ziet in festivals misschien nog een plek waar je een paar dagen kan vergeten dat het leven een dorre aaneenschakeling van verplichtingen is. Maar voor een mens met enig besef van hygiëne zijn festivals eigenlijk niet te doen. Kijk eens goed naar je vrienden. Je houdt van ze, maar na drie dagen op een camping heb je ook een stuk minder respect voor ze gekregen. Douchen vinden sommigen niet nodig. De slaapzak waarin ze liggen hebben ze al jaren en ergens vermoed je dat die in al die jaren alleen een keer water heeft gezien toen de bezitter zo dronken was dat hij niet merkte dat hij vier uur knock-out in de regen lag.

Nu hou je van je vrienden, maar op zo'n festival lopen duizenden mensen rond die minstens even goor zijn, en er met elkaar een weerzinwekkend smerige bende van maken. Alle plekken waar je komt zijn besmet met die goorheid. Over het tafeltje waar je je maaltijd opeet heeft gister een liefhebber van shoarma gekotst. Het eten zelf heeft een vrijwilliger aangeraakt met handen waarin hij net zijn drugsverkoudheid volblafte. De muntjes die je vrienden in je hand drukken zijn goor, want alles wat je vrienden in je hand drukken is goor. Uiteraard begeef je je niet in wat voor pit dan ook, vooral omdat mensen in pits vrijwel zonder uitzondering de smerigste mensen op een festival zijn. Zelfs douchen is uiteindelijk goor, vooral omdat je vrijwel zeker weet dat die dikke, harige metalliefhebber die op de derde dag besloot toch maar eens te douchen, niet alleen de goorheid (en zijn dorre schaamhaar) van drie dagen achterliet, maar ook zijn gore pis nog even deponeerde.”

Zeker is dat je voor een festival wel wat over moet hebben. Heel veel.

Nog één dag

Morgenavond moet het Gaasperpark weer open en alle festivalrotzooi verwijderd zijn. Vandaag zag ik weer meerdere mensen die vrijwillig zwerfvuil rond de afzettingen (die nog steeds aanwezig zijn) aan het opprikken waren. Die hebben tenminste hart voor het park. De medische Evenementen Ondersteuning was ook nog aan het werk. In het park is een grote tak van een hoge boom afgebroken. Volgens een van de mannetjes in karretjes viel de modder wel mee. We zullen zien.

clips 3760
clips 3761
clips 3763

Natuurexcursies Zuidoost

Flora-excursies op zaterdagmorgen in A’dam-Zuidoost in 2017

Een paar jaar geleden verscheen het boek Bloemen in Amsterdam Zuidoost van plantenbiologe Tet Roetman. Het boek beschrijft 555 plantensoorten, bevat 320 kleurenfoto’s van bloemen en gaat in op het mogelijke nut als voedsel en medicijn van een vijfentwintigtal soorten.

U wordt hierbij opnieuw uitgenodigd om deel te nemen aan de flora-excursies op de volgende zaterdagmorgens van 10.30 -12.15 uur, onder leiding van de auteur. 
Za. 10 juni Zuidoever Gaasperplas: vanaf strand bij Balorig. 
Za. 17 juni Gaasperzoom: Surfplek Zuidoever Gaasperplas 
Za. 24 juni De Riethoek:  vanaf kinderboerderij ’t Brinkie
Za. 1 juli Klarenbeek:  bij kruidentuin Abcouderstraatweg 77 
Za. 15 juli Klarenbeek:  bij kruidentuin Abcouderstraatweg 77
Za. 29 juli Bijlmerweide: Kruising Provinciale weg -Strandvlietpad

In een looproute van ongeveer 1 of 2 kilometer zult u zeker dertig tot veertig plantensoorten, kruiden, grassen en bomen leren (her)kennen. U krijgt een lijst van aangetroffen soorten mee.
Kosten: €10 per persoon; jeugd tot 15 jaar €5 per persoon; kinderen tot 6 jaar gratis. 
Graag tot dan en graag van tevoren even aanmelden via e-mail: 
Mevr. E. (Tet) Roetman, e.roetman@planet.nl, plantenbiologe Amsterdam-Zuidoost

Ter inzage

Vanmorgen ben ik ter inzage getogen voor de verleende omgevingsvergunning voor de kap van 34 bomen in het Gaasperpark. Ik had netjes een afspraak gemaakt op 1 juni. De adviseur vergunningen had geweigerd om de stukken digitaal op te sturen. Na een half uur wachten kwam er een ambtenaar naar beneden van de afdeling vergunningen die vroeg om welk dossiernummer het ging. Dat had hij al moeten weten. Aan hem uitgelegd waar het om ging en tien minuten later komt hij terug met een andere ambtenaar die een verwarrend verhaal vertelde over een stuk dat er niet is, want de printer is stuk (alsof het stadsdeel maar één printer heeft), het moest dus nog gemaakt worden, geprint, gescand en geanonimiseerd. Bijzonder vreemd. Het probleem zou veroorzaakt zijn door een printerstoring. Ik zou vóór twee uur de stukken digitaal toegestuurd krijgen. 
Waarom moeten we zo ver vooruit een afspraak maken als de stukken op de afspraakdatum zelf nog geproduceerd moeten worden?

Update: Om 14:30 is het eerste deel van de stukken per mail binnengekomen.

Omdat nu pas alle gegevens bekend zijn, zoals het kenmerk van de vergunning, kunt u hier een volledig voorbeeldbezwaar downloaden. Bezwaren moeten op 10 juli door het bestuur ontvangen zijn.

Eerste indruk

Vandaag was er nog steeds veel verkeersoverlast langs de Driemondweg met foutgeparkeerde zware vrachtwagens. Langs de paden rond het festivalterrein (dat nog steeds is afgesloten) liepen veel jongeren. De bamboetuin is flink beschadigd en dat werd vandaag nog wat aangedikt. Je kunt er wat van zeggen, maar luisteren doen ze niet.
Van Frank hoorde ik dat ook hij ontzettend veel gaspatronen had aangetroffen. Met de gaspatronen van spuitbussen worden ballonnetjes gevuld om in te ademen en high te worden. Het was big business tijdens het festival. Hij was ook vandaag weer druk bezig met het oppikken van zwerfvuil en in de vuilcontainers deponeren.

Volgens mij was het Sjoerd Wynia die de beveiligers opdracht had gegeven om mij te verbieden mensen te fotograferen. Hij was daar behoorlijk nijdig over. De bezoekers waren zelf driftig aan het fotograferen. Maar het geeft wel aan dat de ‘collaboration of friends’ van Amsterdam Open Air geen idyllisch vriendengroepje is, maar een stelletje ondernemers uit op winstbejag. Wynia ziet het hele terrein vanaf het metrostation als zijn huurpand. Er stonden op diverse plekken o.a. langs de doorgaande fietsroute en het pad van metro naar park verbodsborden. Volgens mij zijn die borden daar illegaal geplaatst door Air Events BV.

clips 3759
clips 3756
clips 3757
clips 3758
clips 3754
clips 3755

Hieronder nog een verslagje van Sandra uit Nellestein.

"AOA (samenvatting van de reacties op de Nellestein facebookpagina)

In Nellestein vrijwel geen geluidsoverlast. Sterker nog, toen we ’s avonds de ramen dicht deden, hoorden we niks meer, terwijl we nog geen 100 meter van het terrein af wonen.
Des te meer dit jaar veel overlast van fout geparkeerde auto’s bij de Leerdamhof, Leusdenhof en Leksmondhof. Gek genoeg niet bij de Liendenhof.
De verkeersregelaars controleerden niet of nauwelijks bij de toegangsweggetjes. Misschien deed die bij ons als enige zijn/haar werk wél. Bij het weggetje naar de Leksmondhof stond een regelaar tegen de afzetting te hangen en vroeg niks, vertelde een bewoonster. Ook de auto achter haar met duidelijke festivalgangers werd gewoon doorgelaten.
Ook veel overlast van overal in de wijk (behalve bij de Liendenhof) zich indrinkende groepjes, met alle rotzooi van dien: gascapsules en drankflessen. Er zaten zelfs festivalgangers op met rood-witte linten afgezette stukken. De politie fietste/reed er langs, maar deed niks. Handhavers van AOA zeiden er niet tegen op te kunnen treden. Wat hun werk dan wel inhield, mag Joost weten.
Iemand meldde dat er bij hem in de buurt ouders buiten gingen zitten, om te voorkomen dat hun jonge kinderen lastig gevallen zouden worden of met halfvolle drankflessen zouden gaan spelen.
Na afloop was er veel lawaai van toeterende taxichauffeurs en ouders die hun kinderen kwamen ophalen bij de Leerdamhof en Leksmondhof. De hele Langbroekdreef stond vast.
De bewoners van Nieuw-Kempering hadden niet de AOA-brief gekregen waarmee ze konden aantonen daar te wonen. Er werd door de verkeersregelaars alleen gevraagd naar de postcode. Gevolg: de hele wijk stond vol met auto’s.
Er zou vuurwerk zijn afgestoken. Was daar een vergunning voor?
Met name zaterdag scheurde de politie per auto en motor door het park. Ze hadden geen zwaailicht aan, dus er was geen sprake van een spoedklus. Nu was het onverantwoord: een klein kind dat uit de bosjes of hoge gras het fietspad op zou lopen, zou het haasje zijn geweest. Ik heb Ad Broeders via de facebookpagina en de politie via Twitter gevraagd of ze wilden vragen of hun collega’s niet wat langzamer konden rijden. Ik heb daar geen antwoord op gekregen, maar zondag werd er wel stukken langzamer gereden.

Kort samengevat:
- Nauwelijks geluidsoverlast van de muziek;
- Veel fout geparkeerde auto’s;
- Veel groepjes drinkende festivalgangers in de wijk;
- Veel rotzooi van gascapsules en drankflessen;
- Politie die daar niet tegen optrad;
- Verkeersregelaars die hun werk niet deden;
- Veel geluidsoverlast van vertrekkende festivalgangers;
- Bij het blok het dichtst bij het AOA-terrein geen overlast van festivalgangers, in andere delen van Nellestein wel.
- Politie die onnodig hard door het park reed."

Festivalatlas

clips 3751

De festivalatlas 2016 is net uit.
Vorig jaar viel die zwaar tegen qua informatie. Ben benieuwd wat het nu geworden is. Het Parool heeft in elk geval al een samenvatting.

Festivalatlas: "In 2016 waren er in totaal 153 foodfestivals in Nederland. In 2016 waren er in Nederland 1.070 muziekfestivals.
Ik word er eerlijk gezegd een beetje misselijk van. Zuidoost lijkt zich bovendien aardig de obesitas in te vreten.

Parool: "Amsterdam blijkt festivalkampioen van Nederland

Amsterdam is met 195 festivals in een jaar festivalkampioen van Nederland. e Rollende Keukens zijn nog niet voorbij of Taste of Amsterdam en Trek staan voor de deur. In de zomer lijkt altijd wel ergens in de stad een foodfestival te zijn.
Driekwart van de muziekfestivals bestaat uit 1-daagse festivals, en bijna tweederde vond buiten plaats.”

Door het grote aantal festivals kunnen we ook zonder meer stellen dat Amsterdam de ongelukkigste stad is van Nederland.

Nog even

Voor Gein en Nellestein is voor zover mij bekend de geluidsoverlast van Amsterdam Open Air beperkt gebleven. Dat kwam grotendeels door de windrichting. Maar het geluid ging wel richting Provincialeweg en Driemond. Toch heb ik aan de zuidoever van de Gaasperplas vlakbij het water 73,8 dB(A) gemeten; gemiddeld 72,2 dB en max. 76,8 dB(A).
Zoals elk jaar heeft Amsterdam Open Air geboft met het weer. Maar er komt regen en dat kan voor modderpoelen zorgen tijdens de afbouw. Het is en blijft elk jaar toch een ravage, maar dat willen de bezoekers niet weten.

Ondanks de grote parkeerweide is weer overal foutgeparkeerd. De arrogantie van de beautiful people kent geen grenzen. Ook de Provincialeweg stond nog volgeparkeerd in de berm, zelfs campers stonden er. Lekker goedkoop. Veel verbetering heeft de parkeerweide niet gebracht.

clips 3750
clips 3739
clips 3740
clips 3742
clips 3743
clips 3748
clips 3749

Langs de fiets- en looproute in het park is de nieuwe beplanting van de rotstuin platgetrapt. En overal liggen gaspatronen, dat schijnt de laatste hype in de drugsscene te zijn.

clips 3747
clips 3741

Tegen het eind van het festijn proberen groepjes jongeren toch nog het festival in te komen. Dat lukt ze nooit, want Amsterdam Open Air is goed beveiligd en afgesloten. Jammer genoeg vernielen ze daarbij ook vaak de tuinen van bewoners langs de Provincialeweg. Zo kreeg ik dit bericht vandaag: “Dit jaar niet alleen die afschuwelijke geluidsoverlast maar nu ook nog jongeren die onze tuin binnendringen om zich zo toegang tot het festivalterrein te verschaffen. Hek vernield. Het is toch echt te gek voor woorden! Dat dit maar allemaal mag! Voor ons wordt het onleefbaar……”
De overlast voor bewoners van de Provincialeweg neemt toe. Boerderij Langerlust is zo goed als toegevoegd aan het festivalterrein en de parkeerweide heeft zijn functie voor weidevogels nu helemaal verloren.

clips 3744
clips 3745
clips 3746

Zo zien veel omwonenden dit cultuurloze kabaal:

clips 3738

Geluidsopname in Hz

Dit is meer voor de geluidsexperts. Geluid opgemeten in Hz op 3 juni 2017 tijdens Amsterdam Open Air rond 10 uur 's avonds ongeveer 30-50 meter achter een van de podia bij het voormalig rosarium van het Gaasperpark.

Duidelijk is dat de lage bassen tot en met 20 Hz nog steeds aanwezig zijn en zelfs in volume de hogere frequenties van 2 K (2000 Hz) regelmatig overtreffen. Muziek gaat van 20 tot 20.000 Hz. Maar het hangt af van het geluidsvolume hoe veel overlast geproduceerd wordt. De bassen zijn verantwoordelijk voor de grootste geluidsoverlast.

Zo te zien wordt er helemaal niet afgefilterd onder de 40 Hz. De pieken liggen rond de 200 Hz, de lage frequenties, waar de festivalbezoekers zijn kick uit haalt. Het draait dus bij festivals altijd om de lage bassen, om het welbewust produceren van geluidsoverlast. Dat zou niet toegestaan mogen zijn in openlucht, zeker niet in natuurgebieden als het Gaasperpark.

Intree van de beautiful people

clips 3737

De eerste dag van Amsterdam Open Air is goed aan de gang. Er staat wat wind en ik vrees dat Nellestein behoorlijk wat geluidsoverlast over zich heen zal krijgen. De grote parkeerplek is in gebruik genomen en zolang het niet regent zal de weide daar veel auto’s kunnen opvangen. Het is wel behoorlijk druk daar op de Driemondweg en de fietspaden aan beide kanten worden voortdurend bereden door bussen en auto’s. Ik vraag me af of er wel betaald wordt voor het parkeren. Het schijnt dat men vooraf een ticket had moeten kopen en dat moet laten zien. Maar ik zag vandaag weinig controle. Vanavond hoor ik wel hoe het zit met het foutparkeren in Nellestein. De verkeersregelaars hadden hun eigen auto’s zelf fout geparkeerd, half in de berm, half op het fietspad.

clips 3724 a

Een van de verkeersregelaars vertelde me dat ik niet mocht fotograferen, vanwege de nummerplaten. Hoezo? Dus ik heb toch lekker gefotografeerd. De verkeersregelaar zou de politie bellen. Ik heb hem gezegd dat dat prima was, want dan konden ze meteen handhaven en de twee foutgeparkeerde auto’s wegslepen. Even later kwam hij mij vertellen dat het toch mocht, fotograferen. Ze regelen zelf een groot parkeerterrein, dus waarom parkeren ze hun eigen autos daar dan niet?
Er staan daar zeker meer dan tien verkeersregelaars alleen al op de Driemondweg. Dat kost een centje. Sommige buschauffeurs gaan zelf het verkeer regelen.

clips 3725
clips 3732
clips 3726
clips 3727
clips 3728
clips 3731

Rond het park zijn twee fietsenstallingen ingericht maar elk jaar worden honderden fietsen toch tegen de bomen in het park gestald. Ik heb zon twintig bezoekers er nog kunnen van overtuigen om toch de fietsenstalling te gebruiken, maar het ging niet altijd van harte. Een goochemerd vroeg of er gehandhaafd werd. Diz iz de Nedderlands, folks, en er wordt hier helemaal niet gehandhaafd! Dus lieten ze hun fietsen maar tegen de bomen staan. Toen ik aanstalten maakte om fotos te maken kwam een van de meisjes protesteren. Dat mocht niet! Heb even uitgelegd wat er niet klopte aan haar opstelling. Ik begon de fietsen te fotograferen en toen liepen ze meteen met fiets richting fietsenstalling. Twee andere jonge vrouwen vertikten het gewoon om hun fietsen twintig meter verder in de fietsenstalling te zetten. Ik heb mijn best gedaan als onbezoldigd ambtenaar in buitengewone dienst.

clips 3734
clips 3735

Flora te Riet was weer present met haar protest. De manifestatie was aangekondigd bij de overheid. Ook daar stond ik te fotograferen; ‘the beautiful people’ deze keer. Op een gegeven moment komt een beveiliger naar me toe, de zoveelste al die meende dat fotograferen verboden was. Hij had een hond bij zich. Ik zei dat ik het recht had om te fotograferen en dat de mensen zelf mogen beslissen of ze dat willen. Bovendien werden we zelf ook regelmatig gefotografeerd. Ik vroeg of hij politiebevoegdheden had. Had hij niet, maar hij zou de politie bellen. Dat heb ik hem van harte aangeraden, zo leert hij misschien nog iets. Maar na een kwartier en gebabbel op zijn walkie talkie geen politie. Ik ben gewoon doorgegaan met fotograferen en voor het geval dit mannetje moeilijk ging doen heb ik hem maar pontificaal op de foto gezet. Even later kwam Ad, de wijkagent van Nellestein, zoals elk jaar wat met Flora keuvelen. En nog wat later zag ik ook onze wijkagent Sylvia. Zo had ik tenminste wat bescherming van de politie tegen overijverige beveiligingsmannetjes. Ik kon lekker verder gaan met fotograferen. De man met hond liep nog regelmatig maar nu koest langs ons heen. Er valt altijd wat te beleven bij Amsterdam Open Air. De idylle is niet zo idyllisch als men ons wil laten geloven. De beveiligers zijn aangeworven door Amsterdam Open Air. 

clips 3729 a
clips 3736

Dit festival hoort niet thuis in het Gaasperpark. Regelmatig hoorden we van langslopende bezoekers jullie hebben gelijk hoor. Maar ja, ze hebben een ticket en dan gaat de beuk erin.

Rozen

Het heeft vanmorgen toch al weer wat geregend. En dat is goed voor mijn rozen (en andere planten in het Gaasperpark) als u begrijpt wat ik bedoel. Er komt de komende dagen nog meer regen. Heerlijk heilzaam Hollands hemelwater.

rozen

Vrijwilligers

In het Gaasperpark zijn regelmatig mensen op stap voor een wandeling met hun hond en zorgen er tegelijk voor dat ze het zwerfvuil aanpakken. Een van die mensen, vrijwilligers eigenlijk, is Frank die vaak te zien is in het park met zijn hondje. Hij zorgt er voor dat het netjes blijft. Dat is eigenlijk werk dat GGA zou moeten doen. Maar we mogen hardstikke blij zijn met mensen als Frank die zich inzetten voor een schoon park als vrijwilliger. Alle lof voor Frank.

clips 3718
clips 3715

Druk

Hebben wij in Zuidoost glasvezel? Kennelijk wel, er ligt een glasvezelleiding in het NNN-gebied boven de Valburgdreef. Daar is men nu mee aan het werk. De leiding lijkt te lopen langs Ballorig richting Provincialeweg. Volgens een van de werkmannen was dit ‘voor de rijkeluitjes’, niet voor Gein dus. Misschien heeft Waternet een dure glasvezelleiding laten aanleggen voor eigen gebruik. Misschien loopt er een leiding naar Ballorig en is daar een schuilkelder voor als de Russen komen (aangevoerd door Trump). Nee, ik denk dat de leiding loopt naar de Provincialeweg waar een aantal fraaie panden staan die samen wellicht glasvezel hebben aangevraagd. Er is daar ook een bedrijf gevestigd voor infratechniek, onder andere glasvezel dus.

clips 3705

Bij de Provincialeweg langs de Driemondweg is de catering geïnstalleerd voor de (s)crew van Amsterdam Open Air. Die was vorig jaar in het park waar ze op het knekelveld (bone yard) een ware ravage hadden aangericht. Dit jaar lijkt Langerlust de catering te doen; er is daar een gat in de heg van Langerlust gemaakt. De inktvlek van AOA spreidt zich steeds verder in de omtrek uit. Ook de weide langs de Gaasp is nu een parkeerterrein voor Amsterdamned Open Air.

clips 3706

De pis- en poepdozen staan klaar voor de ontvangst van ‘the beautiful people’ morgen. At your service! Er zal weer wat afgepoept en -gepist worden in het park.

clips 3707
clips 3716

De orchideeën staan al keurig achter de fietshekken. Ben benieuwd hoeveel er overblijven komende maandag. De plastic klimop is het festivalterrein in gereden. The beautiful people kunnen genieten van hun nepidylle.

clips 3708
clips 3719

Elders in het park is men nog bezig met het bestrijden van de eikenprocessierups.

clips 3709

Langs de Driemondweg staat een onbeheerde aanhangwagen met twee grote gastanks in de zon. Ook voor Amsterdam Open Air? Misschien wil men afsluiten met wat knalvuurwerk. Festivaliseren is risico’s nemen.

clips 3712
clips 3713

Ontmoetingen in het park

Regelmatig kom ik op mijn fietstochten in en om het Gaasperpark vrienden tegen. Als ik een opgestoken hand zie dan weet ik al dat dit mijn Hindoestaanse vrienden zijn. Dan moet ik stoppen en even bijpraten. Ik heb hen het laatste nieuws over het festival verteld en drie visitekaartjes meegegeven om door te geven aan hun buren. Ze hebben beloofd om een bijdrage te storten. Deze ontmoetingen zijn altijd een bijzonder prettige ervaring. Zo ken ik mijn Zuidoost weer. Zo gaan we in Amsterdam met mekaar om. Deze mensen maken regelmatig gebruik van het park en genieten ervan. En zo moet het blijven.

Vanmiddag heb ik weer de vroege glazenmaker kunnen fotograferen. Er lijkt ook een bijzonder grote giraf in het park aanwezig te zijn.

clips 3702
vroege glazenmaker
clips 3704

Bijzondere beestjes zijn die libellen toch. Er waren al libellen voor de tijd van de dinosauriërs. Ze zijn dus heel, heel oud. Vroeger waren ze groter (er was meer zuurstof in de atmosfeer).

Vergunning verleend voor bomenkap Gaasperpark

Vandaag is het besluit bekendgemaakt tot verlening van een omgevingsvergunning voor de kap van 34 bomen in het Gaasperpark (langs het ‘Meibergpad’ dat voor de gelegenheid maar is doorgetrokken in het Gaasperpark). Dat betekent een begin van de werkzaamheden voor de aanleg van de Open Air Highway. Er zouden 4 bomen verplant worden en 39 herplant. Maar daar gaat het niet om. Deze hele infrastructuur is enkel bedoeld ter facilitering van meer en grotere evenementen in het Gaasperpark. Daarmee wordt een voorschot genomen op de uitspraak van de bestuursrechtbank over de legaliteit van de in vorige jaren verleende omgevingsvergunningen. De zitting hiervoor is nog niet bekend maar zal over een paar maanden plaatsvinden. Als die omgevingsvergunningen dan nietig verklaard zouden worden dan is de Open Air Highway helemaal niet nodig. Dan zou er een ander plan kunnen komen ter verbetering van alle voet- en fietspaden op de plek waar die nu liggen. In het plan waarvoor nu een omgevingsvergunning voor bomenkap is verleend worden de fiets- en voetpaden samengevoegd zodat daar zwaar vrachtverkeer heen en weer kan rijden voor het leggen van stalen platen, het aan- en afvoeren van tenten en materiaal voor festivals. Dat betekent dat het Gaasperpark de facto een evenemententerrein zou worden.

Bekendmaking

Stuur in elk geval uw bezwaar in tegen dit plan. Hier kunt u een voorbeeld voor uw bezwaar downloaden en aanpassen/invullen met uw gegevens. U kunt alleen schriftelijk bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente. Dus u moet een brief per post opsturen of afleveren aan de balie van het stadsdeelkantoor en vragen om een ontvangstbewijsje.

Dat kunnen we niet laten gebeuren. Stort daarom uw gulle bijdragen op de rekening van de Stichting Natuurbescherming ZO, zodat wij een voorlopige voorziening kunnen aanvragen om de kap tegen te houden en een beroep kunnen indienen tegen dit besluit.

Aan de adviseur vergunningen heb ik nog gevraagd of het niet mogelijk was om een digitale kopie van de vergunning te ontvangen, maar daar begint hij niet aan. Normaal gesproken bespaart dat de ambtenaren een hoop werk. Een digitale kopie is zonder meer altijd aanwezig. Die kan gewoon via e-mail opgestuurd worden. Voor het inzien van stukken op het stadsdeelkantoor moeten er honderden paginas gekopieerd worden en ter inzage gelegd. Maar ja, er zijn nu eenmaal mensen en verkrampte ambtenaren. Het probleem met dhr. Gossink is dat hij vindt dat deze kwestie zijn persoonlijk prestige raakt. Daarom vind ik dat hij ook met naam genoemd mag worden. Ambtenaren zijn in dienst van de gemeenschap. Sommige ambtenaren vinden dat ze in dienst staan van hun commerciële klanten. Het is niet anders. Zo heeft iedereen zijn kleine persoonlijke oorlog. Ikzelf heb dan de afschuwelijke neiging om dit te melden op mijn weblog. t Is niet anders.

© Natuurbescherming ZO 2015