Burgemeester Ouder-Amstel sjoemelt

Op 21 juni berichtte ik over een omgevingsvergunning die nog verleend moest worden voor festival Buiten Westen bij de Ouderkerkerplas. Op die dag was er nog geen omgevingsvergunning bekendgemaakt en dus normaal gesproken niet verleend. Maar vandaag treft ik een bekendmaking aan die gedateerd is 14 juni. Het wordt nog vreemder als ik op de site van de bekendmakingen van Ouder-Amstel zie dat er onder zaaknummer WXO2017-064 een omgevingsvergunning is verleend (verzonden 07-06-2017) voor het gebruiken van een gedeelte van het recreatiegebied “ouderkerkerplas” voor het organiseren van een evenement “Buiten Westen” op 15 juli 2017 het perceel nabij Aan de wind 9.
Maar hier eindigt het nog niet. Er zou op dezelfde dag bekend zijn gemaakt dat de 
beslistermijn voor deze zelfde omgevingsvergunning is verlengd met 6 weken. Er staat nog bij: "Deze bekendmaking strekt alleen tot informatie. Bezwaarschriften of waar aangegeven beroepschriften kunnen pas ingediend worden nadat over de ontvangen aanvragen een besluit is genomen.”

[Update 26 juni: Er is inderdaad een omgevingsvergunning verleend, en geen uitstel van de beslistermijn. Op 5 juli worden de verzoeken om een voorlopige voorziening i.v.m. de evenementenvergunning en de omgevingsvergunning door de voorzieningenrechter gevoegd behandeld.]

DSC02910

Mogelijk is zaaknummer WXO2017-064 per ongeluk ook onder de vermelding van de verlengingen terecht gekomen. Maar de tekst van de vergunning zelf is nergens te vinden. Er is ook geen melding van de mogelijkheid tot inzage. Dat betekent dus dat niet alle omwonenden in staat worden gesteld om tegen het festival een bezwaar of beroepsschrift in te dienen omdat er geen besluit beschikbaar is voor de meeste omwonenden. Burgemeester Blankers begint nu ineens te sjoemelen. Dit geeft al aan dat ook in Ouder-Amstel de vergunningverlening niet adequaat is ingericht qua toezicht en handhaving van de omgevingswet. In elk geval heeft de advocaat van een van de inwoners van Ouder-Amstel adequaat gereageerd en de stukken te pakken gekregen.

Op 5 juli is de volgende vergadering van GGA. In de agenda staan ter vaststelling de conceptverslagen van drie insprekers uit Amsterdam Zuidoost, een over de Gasconne koeien in de Gaasperzoom, en twee over de plannen en het beleid en bestuur van GGA. Conceptverslag 1 is van de stichting. Conceptverslag 2 van mevr. te Riet. Hieronder de tekst van mijn inspraak.

"Geachte bestuursleden,
Ook dit jaar heeft de Raad van State een jaarverslag uitgebracht met de waarschuwing dat objectieve en juridische bezwaren tegen besluiten en maatregelen van besturen van minder gewicht dreigen te worden als het bereiken van doelstellingen. De RvS stelt “Het is dan niet vreemd dat in politieke en maatschappelijke waardering de waarde van de bestendigheid van de staatsrechtelijke verhoudingen, rechtmatigheid en rechtsorde, geleidelijk achtergesteld wordt ten opzichte van de specifieke resultaten die door politieke meerderheden of bestuurlijk gewenst zijn. Het deelbelang van de eigen achterban gaat voor het algemeen belang.”
Dat is precies wat er aan de hand is met GGA en de besluiten die hier, door de gemeente en het stadsdeel genomen worden. Jarenlange bewuste bemoeilijking en vertraging van ambtelijke en juridische procedures, zodat zelfs Gedeputeerde Staten tot tweemaal toe de waarschuwing laat uitgaan dat het toezicht en handhaving van het omgevingsrecht niet adequaat is ingericht door B&W van Amsterdam.
Er zijn bodemonderzoeken gedaan in Amsterdamse parken die aantonen dat door normale recreatie al aanzienlijke bodemverdichting ontstaat. Daarmee is ook duidelijk dat door zware recreatie als festivals waarbij honderdduizenden tonnen aan materiaal en materieel over de kwetsbare bodem van parken gereden worden, nog meer verdichting ontstaat. Toch wil GGA doorgaan met meer festivals in het NNN. Door het negeren van de schade aan parken door evenementen stuurt GGA aan op hoge kosten voor herstel van parken voor deelnemende gemeenten. De opbrengst valt nog steeds erg tegen. Te lage verhuuurprijzen?
GGA ontkent daarmee het hoofddoel van het schap, het ecologisch beheer van natuurgebieden, en kiest onterecht voor verkapte privatisering van natuur middels het subsidiëren en faciliteren van dure infrastructuur voor festivals. GGA dient zich te houden aan de rechtsorde en kan niet doorgaan met organiseren van schadelijke festivals ten koste van de gemeenschap.
Ik verwacht van GGA dat alle plannen voor het Gaasperpark en omgeving aan de bewoners bekendgemaakt en voor bezwaren in een normale procedure opengesteld zullen worden. Ook voor het kappen van bomen is een omgevingsvergunning nodig. Vreemd is dat men wel uitvoering wil geven aan het Uitvoeringsplan voor de Natuurboog, maar het park zelf ecologisch aan het afbreken is.

B&W van Ouder-Amstel willen horeca bij de Ouderkerkerplas en meer evenementen. Er zou met elk evenement (behalve de eerste twee jaren) een bedrag van €100.000 tot €150.000 behaald kunnen worden. Dat is ons ook op 22 juni j.l. tijdens een bestuursvergadering van stadsdeel Zuidoost op locatie (buurthuis Gein) in een presentatie door dhr. Houtkamp van Recreatie Noord-Holland NV verteld. De kosten die GGA daarvoor maakt liggen op ongeveer 15% van de opbrengst. Maar hoeveel kost de inzet van ambtenaren, politie, brandweer, verkeersregeling e.d. aan de gemeenschap? Dat loopt volgens mij gauw ver over de €150.000.
Tijdens dezelfde vergadering komt ook de extra bijdrage van €400.000 van de gemeente Amsterdam aan de orde. Want uiteindelijk maakt GGA jaarlijks een verlies van €800.000.

De omzet van Amsterdam Open Air (Gaasperpark) is naar schatting in de orde van 3,2 - 3,5 miljoen. De kosten voor het gebruik van het  terrein bedragen minder dan 1% van deze 3,2 miljoen. Sterker nog, dit komt veel dichter bij de 0,5 procent dan de 1%. Dat is hoogstens ongeveer €30.000 en daar gaan €15.000 aan kosten van af gemaakt door GGA (als we uitgaan van 15% van de door GGA opgegeven opbrengsten van €100.000 tot €150.000); de netto opbrengst ligt dus rond de €15.000 en niet €100.000 tot €150.000. Ik neem aan dat Buiten Westen vergelijkbaar is met Amsterdam Open Air. Volgens mij kunnen we dan spreken van een feitelijke privatisering van de EHS door Recreatie Noord-Holland NV, maar dan niet ten gunste van deze NV (in handen van de overheid), maar ten gunste van de festivalindustrie. Daarom moeten de deelnemende gemeenten elk jaar grote bedragen in GGA pompen om het schap draaiende te houden.

Een act als 'girls love djs' vraagt alleen al meer dan de verhuurprijs voor het park om dat twee weken voor alle recreatie af te grendelen (Girls Love DJS vragen € 1.000 tot € 2.500 per uur en zijn twee dagen aanwezig). Dat is zonder meer schandalig te noemen.
Ik vraag me af hoeveel belastingen de multinational LiveStyle betaalt hier in Nederland. LiveStyle is eigenaar van heel wat festivalbedrijven, o.a. ID&T, dat Amsterdam Open Air en Buiten Westen organiseert.

Met andere woorden, de bedrijfsvoering van GGA is gedoemd om te falen. Voor de aanleg van infrastructuur voor evenementen besteden gemeenten soms miljoenen, allemaal voor rekening van de belastingbetaler. De Open Air Highway door het Gaasperpark zal meer dan 1 miljoen kosten. Wanneer zal dit geld terugverdiend worden? Nooit!Om het groenbeheer te bekostigen zal GGA de natuurgebieden in deze omgeving permanent moeten exploiteren, en het gevolg daarvan zal zijn dat deze natuurgebieden hun natuurwaarde verliezen, de bodem verdicht en fauna en flora zich niet meer normaal kunnen ontwikkelen. De EHS/NNN (Ecologische Hoofdstructuur - NatuurNetwerk Nederland) wordt zo in zijn totaliteit evenemententerrein. De term ‘evenemententerrein’ wordt in officiële stukken al regelmatig gebruikt, waar ‘natuurgebied’ had moeten staan. Dat is in strijd met de beleidsintenties qua natuurbescherming en biodiversiteit van alle overheden en kabinetten, de Wet Natuurbescherming, de Vogelrichtlijn en de zorgplicht. Ook de Ouderkerkerplas is een natuurgebied, geen evenemententerrein.

Het ziet ernaar uit dat de natuurwaarde rond de Ouderkerkerplas aanzienlijk zal dalen als deze plannen doorgang vinden. De overlast voor omwonenden zal zeker toenemen. De vraag is of dit allemaal zomaar kan.

© Natuurbescherming ZO 2015