De klad in de festivals

Parool: "Festival Solstice op laatste moment afgelast

Stadsdeel Nieuw-West liet de festivalorganisatie woensdag weten dat ze geen vergunning krijgen, omdat het festival de veiligheid van de bezoekers en de omgeving niet zou kunnen waarborgen. Dat zegt een woordvoerder van het stadsdeel.

De vergunning was net als vorig jaar voor 1999 bezoekers, "maar vorig jaar bleken dat er meer te zijn, waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. Er moesten mensen uit het water gehaald worden," zegt de woordvoerder van Nieuw-West. De organisatie heeft volgens het stadsdeel, in overleg met onder meer de politie en brandweer, onvoldoende gedaan om zoiets dit jaar te voorkomen.

Drugsbezit

Ook het controleren op drugsbezit bij de ingang bleek in de aanvraag niet in orde en er zijn kaarten verkocht met kampeerplek, terwijl het op Ruigoord verboden is te overnachten.”

De meeste festivalorganisatoren zijn niet eerlijk bezig. Er wordt tijdens festivals illegaal stroom en water afgetapt. Er worden drugs verkocht. De cijfers worden vervalst. Het is duidelijk dat in dit geval het aantal van 1999 bezoekers gebaseerd is op de toegestane norm voor kleine festivals. Een festival met 2000 bezoekers is een groot festival en moet aan zwaardere normen voldoen dan een ‘klein' festival met minder bezoekers.

Maar festivalorganisatoren weten dat ze het risico lopen om geen vergunning te krijgen, dat een rechter het festival verbiedt of dat ingeval het festival wel doorgaat het weer voor een fiasco kan zorgen. Dat is een bewust gekozen risico dat niet bestaat bij een evenement binnenshuis. Ook Amsterdam Open Air neemt steeds meer risico’s en het is vooral GGA, Groengebied Amstelland die het allemaal laat gebeuren.

gek van de herrie

Fokke&Sukke

De omwonenden worden de geluidsoverlast hartgrondig beu.

Parool: "De Weesperzijde is sinds een paar jaar een hotspot voor recreërende Amsterdammers. Heel gezellig, vinden bewoners, maar de harde muziek jaagt ze hun huizen uit.

En zo wordt het dan vaak afgedaan door de overlastgevers:

DeSpeld: "Het is een van de grootste ergernissen in de grote stad: zeurende buren. Ferdinand (22) uit Amsterdam weet er alles van. Zijn onderburen klagen elke week over kots op hun ramen.
“Er hoeft maar iemand op hun ramen te kotsen en ze staan weer voor de deur,” vertelt Ferdinand. “Ontzettend betuttelend. Ze snappen gewoon niet dat zoiets hoort bij het stadsleven. Mensen geven feestjes, worden stomdronken en kotsen dan op het raam van de onderburen. Ga op het platteland wonen denk ik dan.”
Het gedrag van de onderburen blijft volgens Ferdinand niet zonder gevolgen. “We hebben geen ruzie, maar de sfeer is wel verziekt. We zeggen elkaar amper meer gedag in het trapportaal.”"

© Natuurbescherming ZO 2015