Eerste indruk

Vandaag was er nog steeds veel verkeersoverlast langs de Driemondweg met foutgeparkeerde zware vrachtwagens. Langs de paden rond het festivalterrein (dat nog steeds is afgesloten) liepen veel jongeren. De bamboetuin is flink beschadigd en dat werd vandaag nog wat aangedikt. Je kunt er wat van zeggen, maar luisteren doen ze niet.
Van Frank hoorde ik dat ook hij ontzettend veel gaspatronen had aangetroffen. Met de gaspatronen van spuitbussen worden ballonnetjes gevuld om in te ademen en high te worden. Het was big business tijdens het festival. Hij was ook vandaag weer druk bezig met het oppikken van zwerfvuil en in de vuilcontainers deponeren.

Volgens mij was het Sjoerd Wynia die de beveiligers opdracht had gegeven om mij te verbieden mensen te fotograferen. Hij was daar behoorlijk nijdig over. De bezoekers waren zelf driftig aan het fotograferen. Maar het geeft wel aan dat de ‘collaboration of friends’ van Amsterdam Open Air geen idyllisch vriendengroepje is, maar een stelletje ondernemers uit op winstbejag. Wynia ziet het hele terrein vanaf het metrostation als zijn huurpand. Er stonden op diverse plekken o.a. langs de doorgaande fietsroute en het pad van metro naar park verbodsborden. Volgens mij zijn die borden daar illegaal geplaatst door Air Events BV.

clips 3759
clips 3756
clips 3757
clips 3758
clips 3754
clips 3755

Hieronder nog een verslagje van Sandra uit Nellestein.

"AOA (samenvatting van de reacties op de Nellestein facebookpagina)

In Nellestein vrijwel geen geluidsoverlast. Sterker nog, toen we ’s avonds de ramen dicht deden, hoorden we niks meer, terwijl we nog geen 100 meter van het terrein af wonen.
Des te meer dit jaar veel overlast van fout geparkeerde auto’s bij de Leerdamhof, Leusdenhof en Leksmondhof. Gek genoeg niet bij de Liendenhof.
De verkeersregelaars controleerden niet of nauwelijks bij de toegangsweggetjes. Misschien deed die bij ons als enige zijn/haar werk wél. Bij het weggetje naar de Leksmondhof stond een regelaar tegen de afzetting te hangen en vroeg niks, vertelde een bewoonster. Ook de auto achter haar met duidelijke festivalgangers werd gewoon doorgelaten.
Ook veel overlast van overal in de wijk (behalve bij de Liendenhof) zich indrinkende groepjes, met alle rotzooi van dien: gascapsules en drankflessen. Er zaten zelfs festivalgangers op met rood-witte linten afgezette stukken. De politie fietste/reed er langs, maar deed niks. Handhavers van AOA zeiden er niet tegen op te kunnen treden. Wat hun werk dan wel inhield, mag Joost weten.
Iemand meldde dat er bij hem in de buurt ouders buiten gingen zitten, om te voorkomen dat hun jonge kinderen lastig gevallen zouden worden of met halfvolle drankflessen zouden gaan spelen.
Na afloop was er veel lawaai van toeterende taxichauffeurs en ouders die hun kinderen kwamen ophalen bij de Leerdamhof en Leksmondhof. De hele Langbroekdreef stond vast.
De bewoners van Nieuw-Kempering hadden niet de AOA-brief gekregen waarmee ze konden aantonen daar te wonen. Er werd door de verkeersregelaars alleen gevraagd naar de postcode. Gevolg: de hele wijk stond vol met auto’s.
Er zou vuurwerk zijn afgestoken. Was daar een vergunning voor?
Met name zaterdag scheurde de politie per auto en motor door het park. Ze hadden geen zwaailicht aan, dus er was geen sprake van een spoedklus. Nu was het onverantwoord: een klein kind dat uit de bosjes of hoge gras het fietspad op zou lopen, zou het haasje zijn geweest. Ik heb Ad Broeders via de facebookpagina en de politie via Twitter gevraagd of ze wilden vragen of hun collega’s niet wat langzamer konden rijden. Ik heb daar geen antwoord op gekregen, maar zondag werd er wel stukken langzamer gereden.

Kort samengevat:
- Nauwelijks geluidsoverlast van de muziek;
- Veel fout geparkeerde auto’s;
- Veel groepjes drinkende festivalgangers in de wijk;
- Veel rotzooi van gascapsules en drankflessen;
- Politie die daar niet tegen optrad;
- Verkeersregelaars die hun werk niet deden;
- Veel geluidsoverlast van vertrekkende festivalgangers;
- Bij het blok het dichtst bij het AOA-terrein geen overlast van festivalgangers, in andere delen van Nellestein wel.
- Politie die onnodig hard door het park reed."

© Natuurbescherming ZO 2015