Massale bomenkap

Van de gemeente ontving ik de volgende mededeling:

"Datum Vrijdag 13 maart 2020
Onderwerp Vervangen bomen vanuit veiligheid

Geachte belanghebbende,

Middels deze mail informeren wij u graag over de Bomenvervangingsopgave 2020-2021 vanuit veiligheid. De gemeente Amsterdam heeft ongeveer 300.000 laan- en straatbomen in haar beheer. Het beheer van de bomen in Amsterdam is erop gericht om ze zo lang mogelijk veilig en gezond te houden. Ieder jaar controleert de gemeente een gedeelte van alle bomen in de stad. Wanneer een boom onveilig is door bijvoorbeeld ziekte of aantasting, is de gemeente verplicht maatregelen te treffen. De gemeente heeft kort geleden weer een gedeelte van alle bomen in eigen beheer geïnspecteerd en waar nodig ook nader onderzocht. Een aantal van deze bomen brengen onaanvaardbare veiligheidsrisico’s met zich mee en vervangen van deze bomen is helaas onvermijdelijk. Begin maart 2020 zijn de omgevingsvergunningen hiervoor aangevraagd.

Op https://maps.amsterdam.nl/vervangen_bomen/ kunt u zien welke bomen verwijderd moeten worden. Daarnaast kunnen er bomen ecologisch behouden blijven. Dat betekent dat de takken en een deel van de stam worden afgezaagd en de rest blijft staan. Op deze manier kan de boom veilig behouden worden en kunnen dieren er gebruik van maken. Binnenkort zullen de ecologische houtopstanden toegevoegd worden aan https://maps.amsterdam.nl/vervangen_bomen/.

Amsterdam plant bomen terug

Amsterdam heeft de ambitie om de verwijderde bomen 1 op 1 te herplanten. Bij voorkeur op dezelfde locatie. Het herplanten van de bomen kost tijd. Zo doet de gemeente eerst onderzoek om na te gaan of de bodem gezond is. Daarna moet de stobbe van de vorige boom verwijderd worden. Als laatste richten we een geschikte groeiplaats in voor de nieuwe boom. Op die manier hebben de bomen de beste kans om zich goed te ontwikkelen. De herplant van bomen kan vertraging oplopen door zaken als de nieuwe problematiek rondom bodemkwaliteit (PFAS) en het hanteren van het nieuwe protocol ‘Japanse duizendknoop’ (woekerplant). Voor dit protocol is monitoring van de situatie noodzakelijk wat kan leiden tot een vertraging van enkele maanden. Het doel is om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Voor alle verwijderde bomen komen bomen terug.

Parkenmiddag

We willen u graag inzicht geven in de wijze waarop de gemeente bepaalt of een boom risicovol is en ook over de overwegingen die daarbij komen kijken. Daarom zal u binnenkort van ons een uitnodiging ontvangen voor een parkenmiddag. Daarvoor nodigen wij alle besturen uit van belangengroepen van parken in Amsterdam. Op deze middag laten wij zien hoe wij de gezondheid van bomen bepalen en op welke wijze inspecties aan bomen door de gemeente Amsterdam plaatsvinden. Er zal voldoende gelegenheid zijn tot het stellen van vragen.

Mocht u naast de parkenmiddag behoefte hebben aan een gesprek over de vervangingsopgave, dan horen wij dat graag. U kunt contact met ons opnemen via bomen@amsterdam.nl.

Omgevingsvergunning

Met deze mail willen wij u graag op de hoogte brengen dat begin maart 2020 de omgevingsvergunningen voor de onveilige bomen zijn aangevraagd. Na publicatie van de vergunningaanvragen, kunt u als belanghebbende binnen zes weken bezwaar maken. Op https://amsterdam.nl/bomen kunt u zien hoe dit in zijn werk gaat. Op een later moment worden de omgevingsvergunningen voor de ecologische houtopstanden aangevraagd. Hiervoor geldt dezelfde bezwaarperiode en kunt u op dezelfde manier bezwaar maken.

Vragen over de vervanging van een boom bij u in de buurt?

Mocht u vragen hebben over de bomen die vervangen gaan worden, kunt u contact opnemen via bomen@amsterdam.nl. Voor meer informatie over de bomenvervangingsopgave zie: https://www.amsterdam.nl/bomen

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Johan van Alphen
Omgevingsmanager vervangingsopgave risicovolle bomen en herplant Verkeer & Openbare Ruimte - Gemeente Amsterdam

Alle gekapte bomen moeten/zullen vervangen worden. Het is aan de omwonenden om dat in de gaten te houden. Op de kaart kan iedereen precies welke bomen in uw buurt gekapt zullen worden. Mochten er in uw buurt bomen staan die wel op de lijst staan van te kappen bomen, maar die gezond en veilig zijn, dan kunt u een bezwaar indienen.

Het is opvallend dat er in Gein3 een aantal bomen gekapt zal worden die nog maar net zijn aangeplant. Hoe zit dat eigenlijk? Een ervan is de beruchte Quercus robur 'Fastigiate Koster' die we nog met veel moeite terug hebben gekregen na de rigoureuze kap voor de herinrichting van de C. Aarnoutsstraat. Burger pas uw bomen!

clips 5505
clips 5506
clips 5507
© Natuurbescherming ZO 2015