Omgevingswet aangenomen

shots 2138

PvdD Eerste Kamer

EersteKamerDerStatenGeneraal: “Omgevingswet

Het voorstel (EK 33.962, A) is op 1 juli 2015 aangenomen door de Tweede Kamer. De PVV, de Groep Bontes/Van Klaveren, het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de VVD, Houwers, Klein, de Groep Kuzu/Öztürk, 50PLUS, Van Vliet, D66, de PvdA en de SP stemden voor.

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel op 22 maart 2016 na stemming bij zitten en opstaan aangenomen. De fracties van GroenLinks en PvdD stemden tegen. Tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel op 15 maart 2016 zijn er vijf moties ingediend. De stemmingen over deze moties vonden eveneens plaats op 22 maart 2016.”

Omgevingswet

Cobouw: "De volgende stap in het proces is de uitwerking van de Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s). Hierin worden de afspraken beschreven over bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen, normen over water en geluid en de ruimte om te mogen experimenteren. De AMvB’s gaan op 1 juli in consultatie en worden tegelijkertijd toegestuurd aan de Eerste en Tweede Kamer.”

Vewin: "De PvdA gaf aan dat over het decentraliseren van het bevoegd gezag naar regionale en lokale overheden nog niet goed is nagedacht in de Omgevingswet. Lagere overheden krijgen in de wet zeggenschap over vergunningen, algemene regels en handhaving die verregaande consequenties voor de drinkwaterwinning kunnen hebben. Dat heeft de pyrazool-casus, waarbij overschrijding van omgevingswaarden (milieu-normen) plaatsvond, afgelopen zomer laten zien. Vewin maakt zich ook zorgen over deze decentralisatie en zou graag zien dat een nationaal belang als drinkwater(winning) ook nationaal geborgd wordt.

Omgaan met overschrijdingen

Ook GroenLinks vroeg de minister hoe zij om wil gaan met vergunningen, algemene regels en de verschillende bevoegdheden. GroenLinks wijst net als PvdA ook op het belang van handhaving. GroenLinks, D'66, CDA, SGP SP en PvdD vinden dat omgevingswaarden in de wet zelf geregeld moeten worden in plaats van in de bestuursmaatregelen (AmvB’s). Voor overschrijding van deze waarden zouden programma’s moeten worden opgesteld. Als echter geen omgevingswaarden zijn opgesteld, hoe worden dan overschrijdingen gesignaleerd en hoe wordt de basiskwaliteit gegarandeerd, vraagt de PvdD zich af.

PvdD wil dat milieubeginselen zoals het voorzorgbeginsel, preventief handelen, vervuiler betaalt en best beschikbare technieken, in wet geregeld moeten worden. Deze partij vindt het dan ook geen goede zaak dat het beschermingsniveau van het milieu niet verder gaat dan de richtlijnen die op Europees niveau gelden. Duidelijkheid over lokale normgeving ontbreekt, de PvdD vroeg of de minister bereid is dit te borgen.”

PvdD: "De leden van de fractie van de Partij voor de Dieren hebben met grote zorg kennis genomen van de Omgevingswet. Zij betreuren het zeer dat onder het mom van vereenvoudiging van de regels de inhoudelijke bescherming van natuur en milieu en de kwaliteit van de leefomgeving wordt uitgekleed tot het Europese minimum."

© Natuurbescherming ZO 2015