Vergunning Guilty Pleasure verleend

Zonet ontving ik samen met wat andere stukken, o.a. een antwoord op drie zienswijzen, een kopie van de officieel echte vergunning voor Guilty Pleasure. Het festival gaat dus door. Tenzij de rijksoverheid de burgemeester nog terugfluit morgen.
In de vergunning staat niet of het om een evenementenvergunning gaat of om een omgevingsvergunning. Laten we aannemen dat het hier enkel gaat om de evenementenvergunning. Van een omgevingsvergunning is alleen een aanvraag bekend. Een omgevingsvergunning met alle bijhorende stukken ontbreekt nog helemaal. De "fase van het indienen van een zienswijze of een bezwaar" hierover is dus nog niet eens aangebroken. Een zienswijze indienen na het festival? Kafka aan de Amstel! Ook dit is volkomen in strijd met het Bestuursrecht.

De voorzitter van stadsdeel Zuidoost had in een bekendmaking omwonenden verzocht, hoewel kort dag, om zienswijzen, via alle beschikbare kanalen, brief of mail (wat gezien de paar dagen die nog restten, toch attent was).

Het antwoord van de burgemeester op de zienswijzen geeft blijk van verregaand onbehoorlijk bestuur door elke zienswijze van omwonenden af te wijzen als onontvankelijk of in het geval van natuurlijke personen enkel het geluid te betreffen.

De burgemeester gaat gewoon door met het verlenen van vergunningen zonder de wettelijke procedures in acht te nemen, zonder uitspraken van de Raad van State ter harte te nemen, en verleende in dit geval een (evenementen)vergunning toen de opbouw van het festival al vier dagen aan de gang was. De noodzakelijke omgevingsvergunning is nog niet verleend. Het ligt dus in de lijn der verwachtingen dat een bestuursrechtbank en de Raad van State ook deze vergunningen nietig zal verklaren als daar een rechtszaak over gevoerd wordt. De burgemeester geeft hiermee blijk van minachting voor de rechtspraak en volhardt in haar eigen interpretatie van de wet- en regelgeving.

Dit alleen al kan aangeven dat mijn stichting een onmisbare rol speelt in het behoud van onze democratische rechtsstaat. Het is de Raad van State die mijn bezwaar weliswaar niet-ontvankelijk verklaarde voor dit specifieke jaar, maar wel inzag dat het bestuursrecht overtreden is en daarom mijn beroep gegrond verklaarde. Dat is een bijzondere uitspraak. Het is een regelrechte terechtwijzing door de Raad van de State zelf naar het college toe.
Er loopt intussen nog steeds een rechtszaak over Amsterdam Open Air 2018.

clips 5800

De burgemeester is kennelijk blind voor alles wat niet in haar evenementenkraam past, en dat kraam is de exploitatie van het NNN voor grote festivals.

In dit recente geval van Guilty Pleasure is de hele procedure, beantwoording en verlening van een vergunning een schrijnend voorbeeld van onbehoorlijk bestuur. Dat is de ambtenaren van stadsdeel Zuidoost die het beleid en de instructies van de burgemeester moeten opvolgen niet aan te rekenen, wel aan de burgemeester zelf die het evenementenbeleid, ook dat voor het NNN, ziet als een collegebevoegdheid.

Een burgemeester die kennelijk niet goed kan lezen en bewust de feiten verdraait neemt haar functie niet serieus. Kennelijk stelt de burgemeester zichzelf in de plaats van de rechtspraak, erger nog zij stelt zichzelf boven de rechtspraak, en daarbij worden omwonenden gezien als lastpakken. Waarvan akte.

Dat het in deze tijd met de procedures voor vergunningverlening niet ‘normaal’ (onterecht versneld) verloopt mag duidelijk zijn. Ook rechters zien dat in.

De burgemeester maakt ook geen gebruik van haar discretionaire bevoegdheid om evenementen geen vergunning te verlenen als orde en veiligheid in het gevaar kunnen komen. Dat is in deze coronatijd zeker het geval, maar de burgemeester doet gewoon afstand van haar bevoegdheden.
Intussen zien we dat het aantal Covid-besmettingen schrikbarend toeneemt. We weten ook dat er gerommeld wordt met QR-codes als coronatoegangsbewijs. We weten ook dat Guilty Pleasure niet van plan is de afstand van 1,5 meter tussen bezoekers aan te houden; men sprak van ‘bovenop mekaar’. Ervan uitgaan dat alles zal verlopen volgens alle regels in de beste van alle mogelijke werelden is momenteel een onhoudbaar en gevaarlijk beleidsstandpunt. 

Zuidoost Nergens Anders!

© Natuurbescherming ZO 2015