Milieu en leefomgeving onder druk

RIVM: "Overzicht wetenschappelijke kennis: kwaliteit milieu en leefomgeving staat sterk onder druk in Nederland

Het milieu en de leefomgeving in Nederland zijn in slechte staat. De kwaliteit van de bodem, het water en de lucht die we inademen zijn zo aangetast dat deze niet meer uit zichzelf kunnen herstellen. De gezondheid van mensen gaat hierdoor achteruit. Om het tij te keren zijn ingrijpende maatregelen nodig. Samen met inwoners en bedrijven moet de overheid zoeken naar brede en integrale oplossingen. Dat stelt het RIVM op basis van een overzicht van de op dit moment beschikbare kennis over de kwaliteit van ons milieu en de leefomgeving.”

European Commission: "The Commission has proposed a new law to restore ecosystems for people, the climate and the planet.

Europe’s nature is in alarming decline, with more than 80% of habitats in poor condition. Restoring wetlands, rivers, forests, grasslands, marine ecosystems, and the species they host will help

  • increase biodiversity
  • secure the things nature does for free, like cleaning our water and air, pollinating crops, and protecting us from floods
  • limit global warming to 1.5°C
  • build up Europe’s resilience and strategic autonomy, preventing natural disasters and reducing risks to food security”

Verkenning en analyse milieuopgaven voor het Nationaal Milieu Programma (NMP)

VTH

Rijksoverheid: "De adviescommissie Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) geeft advies over de mogelijkheden om milieuhandhaving, -toezicht en vergunningverlening in Nederland te versterken en het stelsel effectiever en slagvaardiger te maken. Daarbij gaat de commissie in op de onafhankelijkheid en deskundigheid van toezichthouders en de verdeling van rollen, taken en bevoegdheden in het stelsel.”

Inderdaad, het rammelt in dit land inzake de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving. Burgemeesters hebben al handhavingsprioriteiten ingesteld omdat het niet meer te behapstukken zou zijn. Maar zij doen lekker mee met de afbraak van de weinige natuurgebieden die wij nog hebben.
Door allerlei oorzaken, onder andere ook de klimaatverandering en de toename van het aantal militaire conflicten overal ter wereld, groeit de druk op de woningbouw en zodoende ook op de schaarse ruimte die nog beschikbaar blijft voor natuur. Met een paar plantsoentjes erbij ten behoeve van barbecues en feestjes komen we er niet. 

De overheid raakt de regie kwijt. De schuld daarvan is al veel eerder gelegd toen het neoliberalisme als de heersende norm ingesteld werd. Alles moest geprivatiseerd en gedereguleerd worden. De schadelijke gevolgen daarvan merken we nu met volle kracht. Overheden zijn niet meer in staat om de energietransitie, de zorg, de voorzieningen langs goede banen te leiden. Probeer nu maar eens de energie te nationaliseren als het hele land vol zit met kleine en grote energiebedrijven. Daar komt nog bij dat de levering van goedkoop gas door geopolitieke machtsverhoudingen niet meer mogelijk blijkt. Wat bovendien zeer slecht uitpakt voor ons milieu als we weer terug moeten naar kolen en kernenergie.

De problemen veroorzaken wijzelf, d.w.z. onze overheden. En het aantal milieubewuste burgers mag ook nog een tandje hoger komen, want de auto is nog steeds de heilige koe in dit land. Zelfs uitkeringstrekkers zie je veel geld betalen aan belastingen voor een oude milieuvervuilende auto die ze graag voor de deur willen hebben voor het geval dat ze die ooit nog eens nodig zouden kunnen hebben. De auto is nog steeds een kwestie van status, ook en misschien wel vooral voor diegenen die geen maatschappelijk aanzien hebben.

Persoonlijk zie ik als het eerste en grootste probleem dat opdoemt de mogelijkheid van meer oorlogen in Europa. Politieke partijen hebben jammer genoeg ook hun protest tegen de NAVO opgegeven, maar de NAVO is in toenemende mate een probleem aan het worden voor alle Europese landen, voor onze welvaart en onze veiligheid. Het is al te vaak gebleken dat de NAVO geen defensieve organisatie is, maar een offensieve. Zij richt zich niet op het vreedzaam oplossen van geschillen, maar intervenieert en stuurt wapens over de hele wereld. Hoe meer landen toetreden, en daar komen steeds dubieuzer landen bij, hoe groter het gevaar dat daar ergens een vuurhaard ontstaat. De NAVO wordt een bedreiging voor welvaart, veiligheid, persvrijheid en niet te vergeten ook milieu en natuur.

wbw-logo-comfortaa-white

Wat wij in deze tijd nodig hebben is ‘a world beyond war’, een wereld zonder oorlog. Alleen zo kunnen wij nog iets maken van verbetering van onze leefomgeving en onze aarde. Jammer genoeg overheerst momenteel op zeer gevaarlijke wijze de waan van de dag.

© Natuurbescherming ZO 2015