Biodiversiteit in de stad

WUR: "The Netherlands needs to establish sustainable conditions for all natural species that occurred on its territory in 1982. Part of this species diversity is concentrated and needs to be protected in urban areas.”

clips 4391

Beschermde en bedreigde dieren en planten in de stad:
"Nederland stelt zich ten doel dat in 2020 voor alle in 1982 in Nederland van nature voorkomende soorten (en populaties) de condities voor instandhouding duurzaam aanwezig dienen te zijn. Het Rijk en de provincies zijn verantwoordelijk voor behoud en bescherming van deze Nederlandse biodiversiteit. Belangrijke instrumenten hiervoor zijn Natura 2000 en het Natuurnetwerk Nederland. Gemeenten spelen een beperkte rol op dit gebied (onder meer bij de natuurtoets voor het verlenen van omgevingsvergunningen).

De Raad van de Europese Unie heeft zich in 2010 ten doel gesteld het biodiversiteitsverlies en de achteruitgang van ecosysteemdiensten in de EU – en daarmee binnen EU-lidstaten – uiterlijk in 2020 tot staan te brengen en, voor zover dit haalbaar is, ongedaan te maken. Nederland zelf stelt zich ten doel dat in 2020 voor alle in 1982 in Nederland van nature voorkomende soorten (en populaties) de condities voor instandhouding duurzaam aanwezig dienen te zijn (Compendium voor de Leefomgeving, 2015).”

Mooie woorden, maar komt er ook iets van terecht? De verstedelijking van onze natuur gaat gewoon door, zeker in Amsterdam.

© Natuurbescherming ZO 2015