Nieuw evenementenbeleid

B&W van Amsterdam hebben het nieuwe evenementenbeleid vastgesteld en aan de gemeenteraad aangeboden. Er komt een expertavond over geluid en evenementen op 9 januari 2018. Op 11 januari 2018 komt het beleid in de commissie AZ en daar kan natuurlijk ingesproken worden.

"Het college heeft ingestemd met het nieuwe evenementenbeleid en biedt het nu aan de gemeenteraad aan. Spoedig na bespreking in de gemeenteraad zal de burgemeester het beleid vaststellen, zodat het uiterlijk 1 maart 2018 officieel van kracht is. Vergunningen voor evenementen die plaatsvinden in 2018 worden conform het nieuwe beleid verleend.”

https://www.amsterdam.nl/ondernemen/vergunningen/evenement/evenementenbeleid/
Hier kunnen ook de stukken gedownload worden.

Er verandert weinig of niets ten goede. De db(C) norm geeft geen enkele garantie dat er minder overlast komt, want er zijn een aantal mazen in het voorstel, met name de meetcorrecties die onterecht toelaten om 3 dB op te tellen bij wat kan in bepaalde weersomstandigheden. En probeer dan maar eens aan te tonen dat er overtredingen gebeuren. Handhaving is in Amsterdam nooit erg in trek geweest.

Wat de locatieprofielen betreft, er is nieuw stuk, maar voor Zuidoost rond de Gaasperplas staan er nog steeds 11 evenementen op, in het NNN. De uiteindelijk beslissende rechtszaak bij de Raad van State moet nog plaatsvinden begin volgend jaar. Er loopt nog steeds een rechtszaak tegen Reggae Lake 2016 en Amsterdam Open Air 2017. Beide willen volgend jaar gewoon doorgaan, met nog een nieuw festival Fiesta Macumba, waarvoor zelfs bij het stadsdeelbestuur geen animo is. Fiesta Macumba schijnt ook door Air Events BV georganiseerd te worden. Dat betekent dat de impact van Air Events op het park zal verdubbelen.

In de inspraakreactie van GGA aan B&W van Amsterdam van 21 september  2017 stelt GGA dat wat hen betreft het maximale aantal bezoekers op het drukste moment meer zou mogen bedragen dan 20.000 bezoekers per dag als de hulpdiensten daar mee instemmen. En die hulpdiensten zullen daar enkel mee instemmen als het areaal in gebruik voor festivals groter wordt. Daarom is men nu bezig met deze drastische uitdunning. Op onderstaande foto zijn honderden vierkante meters groen weggehaald. Dat betekent ook dat de biodiversiteit daar zwaar wordt aangetast. De kolonisering en uitbuiting van Zuidoost en omstreken door GGA en Air Events BV komt in een stroomversnelling.

DSC01682

GGA dramt alles gewoon door en is nu bezig met een grote ‘uitdunning’ in het park, aangekondigd als een ‘lichte' uitdunning, maar er is ook gekapt en gerooid op plekken die niet op het werkplan stonden. Dit levert op sommige plekken een complete verandering op van het parklandschap. Intussen is een handhavingsverzoek aangevraagd om de werkzaamheden voorlopig te stoppen en het is de vraag hoe dat weer gaat aflopen. Er had een omgevingsvergunning verleend moeten worden en dat is niet gebeurd. GGA is een ondemocratische organisatie die lak heeft aan wat bewoners willen en eigenlijk een evenementenbureau is geworden in handen van Recreatie Noord-Holland NV. In feite wordt het NNN nog steeds niet erkend. Recreatie wordt tegenwoordig gelijkgesteld aan evenementen.

Volkskrant: "Gemeenteraadsleden kunnen te weinig controle uitoefenen op besluiten die hun wethouders nemen in gemeentelijke samenwerkingsverbanden, vinden ze zelf.
In die verbanden bepalen clubs van wethouders steeds vaker gezamenlijk beleid, om dit daarna als voldongen feit te presenteren aan hun raadsleden. Ruim de helft van de raadsleden ziet dat als een bedreiging van de lokale democratie.
Dit blijkt uit een landelijke enquête over gemeentelijke samenwerking van Raadslid.Nu, de Nederlandse vereniging van raadsleden, die donderdag wordt gepresenteerd. Er deden ruim 1.400 raadsleden aan mee.

Daarbij gaat het niet alleen om zorgverlening, maar ook zoals in dit geval om natuurbeheer. De recreatieschappen zijn meestal gemeenschappelijke regelingen. Samen met GGA zijn nog een aantal andere schappen verenigd in Recreatie Noord-Holland NV, dat geen instantie meer is voor natuurbeheer, maar voor GGA legt zijn onecologische beleid op aan de gemeente en de stadsdelen.

In de komende rechtszaak bij de Raad van State moet duidelijk worden of Nederland nog natuurgebieden heeft of niet. VVD en D66 hebben in elk geval weinig op met natuur. Laat D66 nu eens aantonen hoezeer zij de democratie hoog houden. Voorlopig zien ze enkel de ‘niet gerealiseerde festivalwaarde’, dwz de winst voor festivalorganisatoren, niet de schade aan parken en natuur.

http://www.heliam.net/Stichting/natuurbeschermingzo/blog/edelweiss-edelweiss.html

De provincie stelt in elk geval het volgende:
“De PRV schrijft voor dat gemeenten de NNN gebieden moeten bestemmen als natuur; daarmee zitten recreatieve ontwikkelingen op slot (bevestigd door RvS)
De recreatieschappen kunnen hun recreatieve plannen binnen deze kaders niet uitvoeren.”

Het huidige evenementenbeleid deugt van geen kanten. De provincie gaat nu de PRV aanpassen om evenementen toch mogelijk te maken. Intussen worden al meer dan tien jaar illegaal evenementen gehouden in Amsterdamse natuurgebieden.
Ook de stiltegebieden in Noord-Holland zullen afgewaardeerd worden, want die zijn niet meer te handhaven, zeker niet met zoveel luidruchtige festivals waarvan de basgeluiden kilometers in de omtrek te horen zijn.

T.z.t. laat ik u weten hoe de partijen in de gemeenteraad gestemd hebben en op welke partijen u begin volgend jaar kunt stemmen als u een ander beleid wil.

© Natuurbescherming ZO 2015