De metropool als probleem

181105-natuur-iets-zeggen-300x424

GroeneHart: “Het Raadsel van de verdwijnende boterkoek

Sjoerd Veerman heeft een keer een aardige beschouwing geschreven over het raadsel van de verdwijnende boterkoek. Het Groene Hart is daarin de boterkoek en het raadsel gaat over het steeds weer stilzwijgend, bijna stiekem afhappen van stukjes van ons mooie gebied voor woningbouw, industrieterrein en dergelijke."

Kwaliteitsatlas: “Knabbelen aan de open ruimte

In de komende tien jaar zullen in het Groene Hart meer dan 60 polders verdwijnen of ingrijpend veranderen door onder andere woningbouw, bedrijventerreinen en nieuwe wegen.”

Vermisst - Wo sind die Vögel?

Das große Insektensterben

Coronavirus: "'Nature is sending us a message’, says UN environment chief

Leading scientists also said the Covid-19 outbreak was a “clear warning shot”, given that far more deadly diseases existed in wildlife, and that today’s civilisation was “playing with fire”. They said it was almost always human behaviour that caused diseases to spill over into humans.

To prevent further outbreaks, the experts said, both global heating and the destruction of the natural world for farming, mining and housing have to end, as both drive wildlife into contact with people.

Trouw: "Manifest van 170 wetenschappers: het is een blunder als we niet groener uit de coronacrisis komen

Covid-19 ontwricht levens, maar biedt tegelijk een historische kans, betoogt een groep van 170 Nederlandse wetenschappers.
In hun manifest leggen ze de relatie tussen de uitdijende wereldeconomie en de schade van de pandemie. Die schade is groot door de “steeds maar groeiende circulatie van goederen en mensen, ongeacht de talloze ecologische problemen en de toenemende ongelijkheid die dit veroorzaakt”, betogen ze.”

191029-natuur-op-300x424

Manifest: "We  kunnen  Nederland radicaal  duurzamer  en  eerlijker maken:  vijf  voorstellen voor Nederland na Corona

Het feit dat COVID-19 inmiddels grote economische consequenties heeft gekregen is mede het gevolg van het dominante economische model van de afgelopen dertig jaar. Dit neoliberale model  vereist  een steeds  maar  groeiende circulatie  van  goederen  en  mensen,  ongeacht de talloze ecologische problemen en de toenemende ongelijkheid die dit veroorzaakt.

Een andere zwakte van het huidige systeem is de verbinding tussen het huidige economische ontwikkelingsmodel, het verlies van belangrijke functies van ecosystemen en biodiversiteit en de mogelijkheden voor ziektes zoals COVID-19 om zich snel te verspreiden. De dramatische gevolgen hiervan zouden drastisch kunnen verergeren als we niet overstappen op een ander vorm van ontwikkeling, voorbij ‘business-as-usual’.
Experts waarschuwen ervoor dat in geval van verdere aantasting van ecosystemen er een verhoogde kans is op nieuwe en krachtigere virusuitbraken.”

NatuurEnMilieuFederaties: "Juist in tijden van economische wederopbouw investeren in natuur

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben: grondstoffen, schoon water, een vruchtbare bodem, verkoeling, droge voeten en ontspanning. Maar de biodiversiteit gaat hard achteruit en dat brengt ook risico’s mee voor de samenleving.

Er is meer inspanning nodig om de natuur goed te beschermen. Dat is de gezamenlijke conclusie van natuurorganisaties en provincies op basis van het vandaag verschenen rapport “Decentraal natuurbeleid onder de Wet natuurbescherming” van de gezamenlijke natuurorganisaties.

De Natuur en Milieufederaties hebben samen met Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging, SoortenNL en Dierenbescherming gevraagd aan Legal Advice for Nature en Bureau Ulucus om in kaart te brengen hoe de provincies hun taken en bevoegdheden uitvoeren voor het natuur- en landschapsbeleid sinds de inwerkingtreding van de Wet natuurbescherming op 1 januari 2017. Het onderzoek geeft een beeld van de natuurambities in provinciale visies en beschrijft de inzet van de provincies op zeven natuurbeleidsthema’s. Het onderzoek is gebaseerd op geldende wetgeving en openbare beleidsstukken tot vóór het afsluiten van de nieuwe coalitie-akkoorden uit 2019.

Nederland Natuurpositief

De provincies reageren op het rapport en wijzen op de forse extra inzet die diverse provincies samen met het rijk op natuur doen na de provinciale verkiezingen van 2019. Die inzet heeft inmiddels het breed gedragen Nederland Natuurpositief opgeleverd en voorbereidingen voor een breed Programma Natuur zijn ingezet. Ook constateren provincies dat het rapport waardevolle aanbevelingen bevat. De provincies zien bovendien een grote druk op het gebruik van de publieke ruimte. “Als we willen vasthouden aan de landelijke natuurdoelen, en dat willen we, dan vraagt dat om inzet van alle betrokken actoren. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan een natuurinclusievere samenleving. Nederland staat voor grote opgaven. Natuurbescherming, zoveel mogelijk economisch perspectief voor alle sectoren, opbouw na de coronacrisis en forse reductie in stikstofdepositie. Deze opgaven moeten zoveel mogelijk integraal worden opgepakt.

Daar wees ik verleden jaar al op: Het NNN versterken en verbeteren

181212-de-natuur-is-300x424

Dat de festivals dit jaar een grote kans lopen om niet door te gaan is wel zeker. Maar zij moeten voorgoed verdreven worden uit de kleine openbare ruimte die nog beschikbaar is voor natuur en biodiversiteit.
Er ligt een mooie taak voor de ‘groene en democratische’ coalitie van Amsterdam. Het is nu of nooit!

GEEN TERUGKEER NAAR HET NIEUWE ABNORMAAL!

© Natuurbescherming ZO 2015