Evaluatie evenementen

Vanavond is er om 19:00 uur een vergadering van de bestuurscommissie. Op de lijst van documenten staan drie stukken ter kennisname over de evaluatie van evenementen. Er zou hierover nog ingesproken worden, maar dat is op dit moment nog niet zeker.

Hierbij een link naar de uitgebreide evaluatie van de gemeente Diemen van de evenementen in het Diemerbos.

Er staan veel duidelijke gegevens in over kosten en opbrengsten. 25.000 euro voor Staatsbosbeheer voor 8 dagen herrie en heel wat schade aan grasvelden. Doorlaatbaarheid is gering" betekent: de hele zooi staat langdurig onderwater! en ook aan paden en wegdek. (zie  stukjes 12,  17 pg 12, 13 en ook daar kosten voor handhaving). Terwijl er toch behoorlijk stevige brede paden zijn in het Diemerbos, b.v. vergeleken met het Gaasperplaspark (zolang nog niet voor ca. 1 miljoen (uit o.a. Agenda Groen gelden) de Open Air highways gerealiseerd zijn!

Zie ook pg 8 en 9, stukje 5 en pg 16 stukje 7. Hier wordt heel duidelijk dat het bos aangepast wordt aan de evenementen en niet de evenementen aan het bos.

Geluidsnormen zijn voor deze, qua omvang relatief kleinere evenementen – ca. 5500 bezoekers — zelfs hoger dan voor evenementen met meer dan 10.000 bezoekers. Het onafhankelijk geluidsbureau adviseert hoogten die in België allang verboden zijn en waarbij een duidelijke formulering ontbreekt wat betreft afstand waarop gemeten wordt bij FOH (Front of House) en bij gevelnormen of er wel of niet gecorrigeerd mag worden: dus nog 15 dB meer.

Goed als voorbereiding voor gesprekken over nieuw evenementenbeleid, bovendien kun je nog tot 4 februari een reactie naar de gemeente Diemen sturen.

Zie ter vergelijking de zeer summiere evenementen evaluaties van Zuidoost.

Deze "stukken ter kennisname" staan dus niet op de agenda. Lees vooral het stukje over Open Air en daarin het stukje over handhaving: de handhavers van het stadsdeel werden niet toegelaten op het festivalterrein! Hoe handhaaft Zuidoost de voorwaarden die in de vergunningen gesteld zijn? Niet dus! En zelfs dat rapport is niet ingebracht door de gemeente/stadsdeel voor te houden evaluatie met bewonersvereniging, afspraak in mediation traject.

Opvallend is ook dat de scheidslijn tussen persoonlijke commerciële belangen en bestuursfuncties nauwelijks nog te onderscheiden is in de evenementenwereld. Zo heeft bijvoorbeeld Angelo Bromet (een van de goeroes van de 'urbane cultuur') allerlei betaalde functies, is bestuurslid van de PvdA, terwijl stadsdeel Zuidoost, waar de heer Bromet alle faciliteiten krijgt, samenwerkt met organisatoren van commerciële evenementen als Amsterdam Open Air, GaasperPleasure, enz. Kun je bij Amsterdam Open Air dat een kakofonie en geluidsoverlast produceert nog spreken van cultuur? Persoonlijk meen ik van niet. Het stadsdeel en vooral de PvdA en de VVD zien het als hun taak om deze commerciële ondernemingen te steunen en te promoten. Gratis in feite. Belangenverstrengeling is aan de orde van de dag. In een tijd waarin de minima het zeer moeilijk hebben en overal op gekort worden is het een gotspe dat festivalorganisatoren op allerlei manieren gematst worden, ruime subsidies krijgen, en wetten en regels mogen overtreden. Het stadsdeel overschrijdt de grenzen van de wet, bijvoorbeeld door het faciliteren van grote evenementen in het Gaasperpark dat deel uitmaakt van het NatuurNetwerk Nederland. Dat is niet de eigenlijke taak van de overheid. Een overheid heeft de taak om wetten en regels na te leven. Maar vooral in Zuidoost maar ook elders is dat nog steeds een groot probleem.

© Natuurbescherming ZO 2015