Besluit omgevingsvergunning te laat

overlast

Gisteren was de laatste dag binnen de reglementaire termijn dat het stadsdeelbestuur een besluit moest bekendmaken aan de meer dan honderd omwonenden die bezwaar hadden ingediend tegen de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air voor 2014 en 2015. Een ingebrekestelling is meer dan twee weken geleden aan het bestuur gezonden, zodat het bestuur nu een eis voor een dwangsom kan verwachten. Alle bewoners die een bezwaar hebben ingestuurd kunnen alsnog een ingebrekestelling insturen en een dwangsom eisen. 

De evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air is in een hoorzitting behandeld door de gemeente Amsterdam. Maar dat was voor 2015 overbodig aangezien de rechters al hadden besloten dat AOA in strijd was met het bestemmingsplan. De burgemeester wilde zijn vingers niet branden aan de omgevingsvergunning, dus liet hij de bezwaren hiertegen behandelen door stadsdeel Zuidoost. Maar hij blijft wel de uiteindelijke verantwoordelijke. Voor het festival in 2014 werd mijn bezwaar tegen de omgevingsvergunning met een heel jaar vertraagd, waarvoor ik de volledige dwangsom heb ontvangen. Daarom werden 2014 en 2015 samen behandeld in een hoorzitting. Alleen is er nog geen besluit van het bestuur na deze hoorzitting van oktober 2015. Het zou natuurlijk getuigen van verregaand onbehoorlijk bestuur als men deze zaak voor 2015 (en die voor 2014!) nu nog een aantal maanden zou vertragen tot Amsterdam Open Air weer met de opbouw van zijn festival voor 2016 aan de gang is. Daarmee zou de gemeente blijk geven van verregaande verstrengeling van het gemeentebeleid met de belangen van AOA, met de bedoeling de bezwaren van de omwonenden te negeren. Een dergelijk dienstbaarheid ten gunste van een commercieel bedrijf als Amsterdam Open Air begint al te zeer op te vallen en zou grondig onderzocht moeten worden. Als de gemeente regels met voeten treedt dan is het echt tijd voor een grondig onderzoek naar belangenverstrengeling.

logo groengebiedamstelland

Intussen is er tussen recreatieschap Groengebied Amstelland en Amsterdam Open Air een nieuw contract (voor hoelang?) opgesteld waar geen enkele omwonende bij betrokken is. Er is nog steeds geen fatsoenlijke evalutatie gehouden, ook niet in de mediatiegroep die was ingesteld door de rechters na hun uitspraak over de evenementenvergunning. Het festival is in strijd met het bestemmingsplan en enkel een omgevingsvergunning kan daar een uitzondering op maken. Maar als men doelbewust de ingediende bezwaren tegen de omgevingsvergunning negeert en niet met een besluit komt dan is de burgemeester wel degelijk bezig met het frustreren en saboteren van een democratische procesgang. Dan verdedigt de burgemeester enkel de belangen van de festivalorganisatoren en negeert hij de rechten en bezwaren van de omwonenden. Dat is op zijn minst niet netjes. Het is in feite onbehoorlijk bestuur.

Ik ben benieuwd hoelang het bestuur deze zaak gaat traineren. Zal er weer een schandaal ontstaan in Zuidoost? Het zoveelste? De kwestie van de ondemocratische besluitvorming bij Groengebied Amstelland, dat onderdeel is van Recreatie Noord-Holland NV, is aangekaart bij de burgemeester van Amsterdam en bij de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (de verantwoordelijken zijn Tj. Talsma en J. Bond). Daar moet nog een antwoord op komen. Duidelijkheid is er nog niet over de mogelijkheid van burgers om invloed uit te oefenen of bezwaren in te dienen tegen besluiten van Groengebied Amstelland. De burgemeester van Amsterdam en omliggende gemeenten hebben zitting in het bestuur van GGA. Wethouder Choho vertegenwoordigt de burgemeester. Voor Zuidoost zat Emile Jaensch in het bestuur. Hij heeft als bestuurslid van GGA en stadsdeel Zuidooost jarenlang beweert dat het Gaasperpark niet tot de EHS (nu NNN, Natuurnetwerk Nederland) behoorde. In feite regeert het bestuur van GGA als een regentenclubje. De besluitvorming onttrekt zich helemaal aan democratische normen, waarden en procedures. De bestuurders in deze samenwerkingsverbanden werken met een gemeenschappelijke regeling.  Bestuurders zitten zonder last en ruggespraak in deze besturen. Voor bewoners is er drie keer drie minuten inspraak tijd in de drie (soms maar 2) algemene bestuursvergaderingen per jaar!

Op de site van GGA staat nog geen informatie over het contract dat is ondertekend met Amsterdam Open Air, want daar hebben omwonenden geen snars mee te maken is hun uitgangspunt. Er is nog steeds niets naar buiten gekomen over het mediatietraject tussen een kleine groep bewoners van Nellestein en de kongsi Amsterdam Open Air/gemeente/stadsdeel. Het komt erop neer dat de mediatie een handig instrument was van de kongsi AOA/A’dam/ZO om deze groep bewoners van Nellestein buitenspel te zetten en hen te verbieden om bezwaren in te dienen tegen het festival. Zal Amsterdam Open Air het festival nu aanpassen aan de wensen van omwonenden? Geen sprake van. Men rommelt wat met geluidsnormen, maar het festival wordt elk jaar groter, met de zegen van de burgemeester. Maar een nieuwe groep bewoners van Nellestein en Gein heeft zich al aangediend en zal verder gaan met het gevecht tegen de festivalterreur.

De evaluatie die ter kennisname is gegeven aan de bestuurscommissie van Zuidoost is een lachtertje. Een klein voorbeeldje uit de evaluatie:

"Over het algemeen verliep het evenement goed: De toezichthouders van de gemeente hebben op beide festivaldagen geen meldingen ontvangen met betrekking tot geluidsoverlast. De windrichting heeft hier ook een rol in gespeeld. Uiteindelijk zijn er bij het stadsdeel tijdens en achteraf in totaal toch nog 34 meldingen of klachten binnengekomen bij het Stadsdeel.”

Rekenen kan men ook al niet. 34 meldingen = geen meldingen.
Zuidoost Nergens Anders.

© Natuurbescherming ZO 2015