Parken van boven

In het Parool van verleden vrijdag staan een paar foto’s van Jeroen Hofman die nu een tentoonstelling heeft in het Stadsarchief. Hij fotografeerde parken vanaf een hoogwerker.

Fototentoonstelling 28 januari - 17 april 2016. Toegang is gratis.

Bijlmerpark

Het zielloze Bijlmerpark - Foto Jeroen Hofman

Parool: “”Omdat de meeste Amsterdammers te klein behuisd zijn om een flink terras te hebben, gaan we allemaal naar het park om daar een stukje te claimen." ...
Ieder doet dat op zijn manier. …
In het Westerpark zag Hofman vooral veel yuppen en gezinnen met kinderen, die sporten of luieren en vaak in de pizzatent om de hoek wat eten, terwijl in het Flevopark veel Turkse en Marokkaanse Amsterdammers picknicken of barbecueën. In het Bijlmerpark zijn de Antilliaanse en Surinaamse gemeenschap de grootste groepen. “Iedereen kiest toch voor een bepaald park en vaak verschilt per park de bevolkingsgroep. De manier waarop we recreëren is veelal gebaseerd op hokjesdenken.”
Wat mensen verder gemeen hebben is dat ze hun troep overal laten slingeren. Chipszakken, lege flessen, hamburgerverpakkingen; Hofman wist niet wat hij meemaakte. Hij verbaasde zich ook over het aantal festivals in de parken. Zo was het Flevopark lange tijd een rustig park, maar de afgelopen jaren werden ook daar festivals als Appelsap georganiseerd. Of het Gaasperpark, waar elk jaar een driedaags festival is. “Dat park heeft weken nodig om te herstellen, maar daar is bijna geen tijd voor. Dan wordt het volgende feestje alweer opgebouwd.”
Hij ziet de festivals steeds groter worden."

© Natuurbescherming ZO 2015