GaasperPleasure en Guilty Pleasure

shots 2765

Om een onbegrijpelijke reden zijn GaasperPleasure en Guilty Pleasure twee evenementen, de een op zaterdag, de andere op zondag. Maar ze worden georganiseerd door hetzelfde bedrijf, GP Events BV, en er is één gebruiksovereenkomst voor beide festivals. Wil men met de opsplitsing en het woor ‘guilty’ duidelijk maken dat op zondag drugsgebruik de norm is? Geen idee. In elk geval is er net een meerjaren gebruiksovereenkomst bekend gemaakt voor vijf jaar, van 2016 tot en met 2020. Het evenement ligt vast op het tweede weekend van augustus. Beide dagen wordt dance muziek ten gehore gebracht, er zit geen verschil in beide dagen, behalve in de omschrijving die voor zaterdag is ‘dance, house en techno house met eten en drinken’, en zondag ‘voornamelijk dance, 80-90-00’s muziek’, ook met eten en drinken neem ik aan. Het is gelukkig kleinschalig en laagdrempelig, maar het blijft geluidsoverlast veroorzaken en het wordt gehouden op de ecologische verbindingsboog die noordkant en zuidkant van de Gaasperplas verbindt. Onderstaande fotos zijn vanmiddag gemaakt.

DSC03222
DSC03230
DSC03231
DSC03233

De opbouw is intussen al bezig. Maar zoals gebruikelijk is er nog steeds geen omgevingsvergunning verleend. Dat betekent dat de mogelijkheid van omwonenden om een voorlopige voorziening aan te vragen alleen theoretisch bestaat, maar in feite niet mogelijk is. Beroep aantekenen kan alleen maar als de omgevingsvergunning er is en zoals gezegd, die is er nog niet. De ecologische quickscans waar men zegt op te wachten om de omgevingsvergunning te verlenen zijn een lachertje. Men kan net zogoed een grondig ecologisch onderzoek doen ruim vóór het festival. Fauna en flora veranderen elk jaar niet essentieel van habitat en tijd. Zo zetten het stadsdeelbestuur, de gemeente en GGA de juridische procedures zeer handig buitenspel. Wat wel te beschouwen is als onbehoorlijk bestuur. Juridische mogelijkheden worden zo onmogelijk gemaakt. Dat kan nooit de bedoeling zijn. De ecologische quickscan had ruim voor het begin van de opbouw ingeleverd moeten zijn, en wel omdat bij de opbouw beschermde planten en fauna vernietigd, verstoord of verjaagd kunnen worden. Daarom moet eerst duidelijk zijn waar extra bescherming nodig is. Dat zien we vandaag al. Er is een rietkraag beschadigd door pallets die in het water een vlonderpad lijken te vormen, en waarschijnlijk is ook lisdodde vernield, een beschermde plant. In de buurt zit een groene specht. Het is juist de oever van de Gaaspersingel die ecologisch veel waarde heeft.

DSC03237
DSC03241
shots 2766

Het probleem is dat het festival elk jaar toch groter wordt. Festivals boven de 2000 bezoekers zijn volgens de burgemeester grote festivals. Vanzelfsprekend heeft Zuidoost weer eigenzinnige normen, en valt dit in dit stadsdeel zogezegd onder de middelgrote evenementen. In elk geval is in het contract een beding opgenomen dat voor elke bezoeker boven de 5000 een variabel bedrag verschuldigd is voor het gebruik van het terrein. Met andere woorden: er worden meer dan 5000 bezoekers verwacht. De verhuurprijs zal wel weer belachelijk laag zijn, waardoor aan te nemen is dat de opbrengst voor het stadsdeel en GGA niet de totale kosten dekt die gemaakt worden om dit festival ambtelijk mogelijk te maken. De cijfers zijn nog steeds geheim. GGA is inderdaad geen democratische organisatie. Het bestuur verschuilt zich achter Recreatie Noord-Holland NV die de administratie doet en ook de contracten opstelt. Zo worden contracten opgesteld die tot stand komen zonder enige democratische inbreng of besluitvorming; en waartegen juridisch verzet zo goed als onmogelijk gemaakt wordt.

DSC03238
DSC03245
DSC03249

In de vergunning staat dat er minimaal 3 weken voor aanvang van het evenement een informatiebrief wordt verzonden naar de bewoners en bedrijven die rond het evenemententerrein gevestigd zijn. In die brief zouden ook de nummers van de klachtenlijn vermeld moeten zijn. Hier in Gein 3 is nog geen bewonersbrief verspreid. Dit is al de eerste inbreuk op de voorwaarden van de evenementenvergunning. En wat de geluidsmonitoring betreft, dat is meestal ook een fraai sprookje. Met geluidsniveaus van rond  100 dB(A) en 115 dB(C) zullen er altijd omwonenden zijn die overmatige geluidsoverlast ervaren. Het klachtennummer 14020 is vaak niet bereikbaar.

Midden juli is een bekendmaking gepubliceerd over de verkeersafsluitingen en die is ook op dit weblog gepubliceerd (scroll op deze pagina even naar beneden). Het is goed om die ook even te bekijken.

Ja, hoor, die evenementen zijn allemaal heeééél vet leujk, toch, niet dan, maar kan het ook met een beetje minder overlast?

Ik heb nog even gepraat met de jongens van GaasperPleasure die bezig waren met de opbouw, en ze verzekerden me dat alles prima in orde was met bescherming van de fauna en flora. Dat is makkelijk gezegd, maar minder makkelijk gedaan. Zolang er geen controle en handhaving is gaat heel wat mis.

© Natuurbescherming ZO 2015