Ontwikkelstrategie Gaasperplas

shots 2868

Het stadsdeelbestuur is al een tijd bezig met het onwikkelen van een ontwikkelstrategie Gaasperplas. Laat u niet misleiden door de naam Gaasperplas, het gaat niet zozeer om de plas maar om alles eromheen, het Gaasperpark en de zuidoever, plus oostoever. Het bestuur heeft deze ontwikkelstrategie in een fraai propagandastuk neergelegd dat aan de bestuursleden is toegezonden. Dit stuk is verder nergens te vinden op de site van het stadsdeel, want het bestuur wil zo weinig mogelijk inmenging. Intussen worden ook de locatieprofielen voor evenementen opgesteld. Het bestuur moet een advies sturen aan de gemeente over de locaties geschikt voor evenementen. Heel Nederland is geschikt voor evenementen, en dat is wat we momenteel overal merken. Ook het stadshuis en het stadsdeelkantoor zijn geschikt voor evenementen. Een markt in het stadshuis? Moet kunnen. Nee, dus. Onzin.

Het hele gebied rond de Gaasperplas behoort tot de EHS/NNN, de Ecologische Hoofdstructuur (en ook de Hoofdgroenstructuur), nu NatuurNetwerk Nederland, en daar kunnen ook volgens het bestemmingsplan geen grote evenementen plaatsvinden. Maar, u heeft het al gemerkt, het stadsdeelbestuur stoort zich niet aan bestemmingsplannen en men is ook al bezig met het voorbereiden van een wijziging van het bestemmingsplan. Maar ook hiervoor geldt: het Gaasperpark en de zuidoever behoren tot de EHS/NNN en daar heeft natuur voorrang en moet de biodiversiteit beschermd en verder uitgebouwd worden. Er zijn regels voor de EHS/NNN. Er mag niet gebouwd worden, er mogen geen grote evenementen plaatsvinden, tenzij er een groot nationaal in het geding is en dat is niet het geval. Grote evenementen kunnen ook elders georganiseerd worden. Zuidoost heeft de Arena, de ZiggoDome, het Nelson Mandelapark, het Arenapark, enz. De ontwikkelstrategie wil het beleid van drie grote evenementen tot 20.000 bezoekers per dag voortzetten, en ook onbeperkt grote evenementen tot 5.000 bezoekers per dag mogelijk maken. Dat betekent dat het park het hele jaar door voor evenementen misbruikt zou mogen worden. Dat kunnen wij niet toelaten. Democratie lijkt momenteel niet meer te bestaan in Zuidoost, dus zorg er voor dat uw stem gehoord wordt. Spreek in bij deelraadsvergaderingen. Stuur uw zienswijze in. Onderaan staat een link naar de stukken.

Zuidoost en de gemeente hebben dus een groot probleem, want hun plannen passen niet in het bestemmingsplan en niet in de EHS/NNN. Dus wat doe je als bestuur, je lapt alle wetten en regels aan je laars, je bemoeilijkt de inspraak van bewoners over deze kwesties en je saboteert rechtszaken over grote festivals als Amsterdam Open Air. Het bestuur doet op grote schaal aan vriendjespolitiek. De burgers worden zoveel mogelijk buiten de discussie gehouden. Sommige natuurverenigingen, en ik zal voorlopig nog geen namen noemen, zijn bereid om onze natuur op te geven voor meer evenementen. Men beweert dat die veel geld opleveren. Dat is niet zo. En als ze al geld opleveren dan gaat dat geld naar Recreatie Noord-Holland NV, die dat geld wil gebruiken voor infrastructuur voor ... u raadt het al, facilitering van meer en grotere evenementen. De Open Air Highway die Groengebied Amstelland wil aanleggen doorheen het park, verpakt als ‘opwaardering’ van de paden (plus afwaardering van andere paden), is bedoeld om grote vrachtwagens makkelijker en sneller langs mekaar het park in en uit te kunnen laten rijden. Daarvoor zouden dan weer heel wat bomen gekapt moeten worden. Maar ook dat zal op groot verzet stuiten. Want ook voor het kappen van die bomen zal een omgevingsvergunning noodzakelijk zijn. Nu heeft het stadsdeel de onbehoorlijke gewoonte om noodzakelijke omgevingsvergunningen heel laat of helemaal niet vóór een evenement of activiteit in strijd met het bestemmingsplan te verlenen. Dat levert het stadsdeelbestuur zonder meer de kwalificatie van onbehoorlijk bestuur op. Het is niet anders. Mevr. Dalgliesh maakt revolutionaire furore door het negeren van de wetgevende macht, en allez hop, daar kan ook nog de rechterlijke macht bij. Zuidoost nergens anders!

U kunt de ontwikkelstrategie Gaasperplas hier downloaden, ook de oplegnotitie die erbij hoort. Lees die grondig, want het gaat om het voortbestaan van het Gaasperpark en de zuidoever als natuur- en recreatiegebied of als evenemententerrein dat gedurende de hele zomer in gebruik zal zijn voor grote, lawaaierige festivals.

© Natuurbescherming ZO 2015