Inspraak over bestuurlijk stelsel

Vanaf 1:40:00 op de video van de vergadering van het Algemeen bestuur van 6 september 2016 van stadsdeel Zuidoost kunt u mijn inspraak bekijken over de kwestie bestuurlijk stelsel (en onbehoorlijk bestuur) en de handhavingsproblematiek. Vanaf minuut 30:00 spreekt mevr. te Riet in over het handhavingsprobleem.

Video op de website van GroenLinks

Hieronder de tekst van mijn inspraak:

"Door het jarenlang uitblijven van een besluit van het bestuur van stadsdeel Zuidoost na hoorzitting over bezwaren ingediend tegen de omgevingsvergunningen verleend aan Amsterdam Open Air voor de jaren 2014 en 2015, is de juridische toetsing van deze omgevingsvergunningen diepgaand bemoeilijkt en onmogelijk gemaakt. Dat is bewust beleid en getuigt van ambtelijk falen. Daarmee worden de algemene beginselen van behoorlijk bestuur op diverse punten fundamenteel aangetast. Voor het festival GaasperPleasure en Reggae Lake is het besluit tot verlening van de omgevingsvergunning uitgesteld met zes weken, na het evenement. Dit onbehoorlijke beleid lijkt steeds verder te ontaarden.

Ik noem daarbij het falen in het zorgvuldigheidsbeginsel bij het afwegen van belangen, het motiveringsbeginsel in het stelselmatig negeren van bestemmingsplan en de status van EHS/NNN, het rechtszekerheidsbeginsel in de onzekerheid bij burgers over de geldende rechtsregels, het negeren daarvan en het tijdens de procedures wijzigen van regels, het verbod op détournement de procédure in het ontzeggen van een juridische toetsing aan bezwaarmakers, het specialiteitsbeginsel in het behartigen van uitsluitend de belangen van festivalorganisatoren, het evenredigheidsbeginsel in het consequent negeren van de nadelige gevolgen van besluiten voor omwonenden en fauna en flora, het gelijkheidsbeginsel in het voorrang geven van de belangen van festivalorganisatoren en het negeren van andere belangen, het fair-play beginsel in de getoonde partijdigheid bij het verlenen van vergunningen, het verbod van détournement du pouvoir in het systematisch negeren van de status van EHS/NNN en strijdigheid met het algemeen belang. Het is niet de taak van dit bestuur om enkel en alleen de belangen te dienen van festivalorganisatoren. De vrijheid van een bestuursorgaan om besluiten te nemen (of niet) is geen vrijbrief voor willekeur en eenzijdigheid in het afwegen van belangen, en het mag zeker niet ontaarden in het buitenspel zetten van de wetgevende en de rechterlijke macht.

Handhaving betekent ook dat het bestuur de vigerende regels dient te handhaven. Praktisch gesproken: bestemmingsplannen zijn bindend, en uitzonderingen daarop moeten uitzonderingen blijven, geen afwijkingen die vervat zijn in contracten van vijf tot tien, en in de praktijk vijftien jaar. Ook voor het wijzigen van bestemmingsplannen gelden regels. Bovendien behoort het hele gebied rond de Gaasperplas tot de EHS/NNN die gerespecteerd dient te worden. Daarmee kan in het hele gebied rond de plas niet gebouwd worden en kunnen daar geen grote evenementen met meer dan 2000 bezoekers gehouden worden. Ook de EHS kan niet zomaar genegeerd of gewijzigd worden.”

© Natuurbescherming ZO 2015