Omgevingsvergunning niet verleend

Amsterdam: "Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning Driemondweg, t.h.v. huisnummer 21

Driemondweg, t.h.v. huisnummer 21, 1108 AJ: de beslissing op de aanvraag omgevingsvergunning voor het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening/handelingen met gevolgen voor beschermde natuurgebieden/waterstaatswerk of beschermingszone gebruiken/melding waterstaatswerk of beschermingszone gebruiken t.b.v. het 2 daagse evenement Gaasper Pleasure, wordt verlengd tot uiterlijk 21-09-2016, datum verzending besluit 03-08-2016;

Dossiernummer 2336905

Door dit besluit is de beslistermijn met zes weken verlengd.”

Een reden hiervoor is niet aangegeven. De verantwoordelijke adviseur vergunningen is tot 19 augustus niet bereikbaar, hij is er waarschijnlijk wel, maar niet ‘bereikbaar’, dat is bijzonder handig als er lastige vragen gesteld worden. Dit is de omgekeerde wereld. Er zijn wetten en regels en Zuidoost bestaat het om die volledig buiten werking te stellen. Zonder een omgevingsvergunning is het niet mogelijk om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de voorzieningenrechter. Er is ook geen mogelijkheid om inzage in de stukken te krijgen want die zijn er zogezegd nog niet. Door het ontbreken van een omgevingsvergunning en waarschijnlijk ook een ecologische quickscan die de omgevingsvergunning kan rechtvaardigen zijn er ook geen mitigerende maatregelen bekend bij de organisatoren die genomen moeten worden ter bescherming van fauna en flora. Daarmee wordt weer duidelijk dat de hele bezwarenprocedure op de schop moet. Dit is een farce! De omgevingsvergunning had er al moeten zijn toen drie dagen geleden de opbouw begon. Een evenementenvergunning is niet geldig zonder een geldige omgevingsvergunning. Mevr. Dalgliesh is persoonlijk verantwoordelijk voor deze gang van zaken, want overleg met de bestuurscommissie heeft hierover niet plaatsgevonden.

De omgevingsvergunning zal waarschijnlijk wel verleend worden, maar hiermee zet stadsdeel Zuidoost zich weer eens duidelijk op de kaart als meest anarchistische en wetteloze stadsdeel. Of de ambtenaren kunnen het niet meer bolwerken. Alleen dat al zou een goede reden zijn om te stoppen met alle evenementen in het natuurgebied rond de Gaasperplas. Dat kost veel te veel geld en werk voor ambtenaren. Het kleine bedrag aan leges dat het stadsdeel krijgt volstaat zeker niet om alle kosten aan werk en moeite te dekken. Evenementen kosten veel geld en leveren voor de maatschappij weinig of niets op. De winst gaat naar de festivalorganisatoren en in sommige gevallen zelfs grotendeels naar het buitenland.

Het enige wat u nog kunt doen als u het niet eens bent met dit festival is het insturen van een bezwaar tegen de evenementenvergunning. Een omgevingsvergunning is er nog niet, dus daar kan nog geen bezwaar tegen gemaakt worden. Mogelijk is het uitblijven van een omgevingsvergunning zelfs bewust bedoeld om dit onmogelijk te maken. Dit is Zuidoost, nergens anders, weet u nog? En in eerste instantie was zelfs de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de evenementenvergunning niet aangegeven door het bestuur. Dat werd pas toegevoegd na een klacht hierover. We leven hier in Pretpark Absurdistan met als topattractie het stadsdeelkantoor als Het Slot van Kafka.

U kunt er in uw bezwaar op wijzen dat door het ontbreken van een omgevingsvergunning de evenementenvergunning niet rechtsgeldig is en het evenement dus uitgesteld zou moeten worden. U heeft vanaf 21 juli nog zes weken de tijd voor het indienen van een bezwaar tegen de verleende evenementenvergunning. En later kunt u eventueel ook een bezwaar insturen tegen de omgevingsvergunning als die over zes weken verleend is.

De notitie Uitgangspunten voor een nieuw evenementenbeleid van de gemeente Amsterdam, die al vastgesteld is door de gemeenteraad, stelt dat vergunningen tijdig verleend dienen te worden.
Ook wordt gesteld dat de op- en afbouwtijd niet meer dan 2 dagen voor en 2 dagen na evenementen mag bedragen en dat er max. 3 geluidsbelastende grote evenementen mogen plaatsvinden. Dat is voor GaasperPleasure vijf dagen voor het evenement tot vijf dagen na het evenement, dat is zes dagen meer dan toegelaten. Geen van de evenementen in het Gaasperpark voldoen aan deze uitgangspunten. Het benoemen van GaasperPleasure en Guilty Pleasure als één evenement en het benoemen van Open Air (2-daagsevenement) en Open Air camping (3-daagsevenement) als één evenement, zodat er daarnaast nog een derde evenement, Reggae Lake festival, zou kunnen plaatsvinden is discutabel, loopt vooruit op het opnieuw vaststellen van de locatieprofielen en doet geen recht aan de ambitie van het nieuwe evenementenbeleid: een betere afweging tussen de belangen van de verschillende betrokken partijen, balans tussen overlast voor bewoners en evenementen, het stellen van kaders waarbinnen evenementen plaats mogen vinden, beter overleg met bewoners en het tegengaan van schade aan flora, fauna en bodem.

Indien vergunningsaanvragen niet volledig zijn of te laat ingediend worden, zodat niet meer gegarandeerd kan worden dat alle vereiste vergunningen min. 6 weken voor het evenement verleend zijn, zodat de rechten van bewoners om bezwaar te maken tegen deze vergunningen gerespecteerd worden, zou het getuigen van behoorlijk bestuur om deze vergunningen niet meer in behandeling te nemen.

Vreemd is dat de bekendmaking van de evenementenvergunning (die is verleend op 21 juli) die altijd door de gemeente behandeld wordt, maar is verleend door het stadsdeel, met de mogelijkheid (die later is toegevoegd) om een bezwaar hiertegen in te dienen, vermeldt dat bezwaren ingestuurd moeten worden aan de afd. POJZ van het stadsdeel. De vergunning zelf vermeldt dat het bezwaar gestuurd dient te worden aan (en dit is inderdaad het adres waar een bezwaar tegen de evenementenvergunning naartoe moet):
De burgemeester van Amsterdam,
Directie Juridische Zaken
Postbus 202
1000 AE Amsterdam

Dezelfde fout was ook aanwezig in de bekendmaking van de evenementenvergunning voor Amsterdam Open Air 2016. Makkelijker zullen ze het in Zuidoost niet maken, verwarrender wel. Ze zullen het niet nalaten om verwarring te stichten en daardoor de kans te vergroten dat bezwaren te laat ontvangen worden.

Met andere woorden, weer een nieuw gevalletje van onbehoorlijk bestuur in stadsdeel Zuidoost.

© Natuurbescherming ZO 2015