Natuur in reservaten is niet genoeg

Trouw: “Natuur in reservaten is niet genoeg

WAKE-UPCALL - Als we onze biodiversiteit echt willen herstellen, dan zal ons hele landschap daaraan bij moeten dragen, stellen Marc van den Tweel en Hank Bartelink.

In Nederland is nu meer dan 500.000 hectare natuur beschermd. Meer dan tienmaal zoveel als destijds voldoende werd geacht voor een blijvend rijk, mooi en leefbaar Nederland. Maar nu het omringende landschap steeds minder ruimte biedt voor planten en dieren, is de 13 procent die Nederland heeft aan beschermd natuurgebied volstrekt ontoereikend. De natuur kraakt en zucht onder ons intensieve landgebruik; in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. In Noordwest-Europa is meer dan de helft van alle insecten verdwenen. Vrijwel alle soorten wilde bijen - ruim 300 - zijn in hun voortbestaan bedreigd. Vogels. Vlinders. Ze kelderen met een neergaande trend rechtstreeks de vergetelheid in. Er lijkt in ons land geen ruimte voor wolf, korhoen, steenmarter, vos en grutto.

We zijn onze planeet gaan beschouwen als onze achtertuin; elke centimeter efficiënt ingericht, met de natuur gevangen in bloemperkjes. Maar elk aspect van onze leefomgeving is direct of indirect verbonden met natuur. Het beschermen van natuur in speciale reservaten was en is een nobel streven. En harde noodzaak. En Natuurmonumenten en de provinciale Landschappen zullen die parels blíjven beschermen. Maar als we onze natuur écht willen herstellen, dan zal ons hele landschap daaraan bij moeten dragen.

Er is niet één oplossing om onze natuur te redden. Het is niet genoeg om het Europese Natuurnetwerk af te maken - maar het is wel nodig. Het is niet genoeg om tuinen te ontstenen en steden te vergroenen. Het is niet genoeg om onze landbouw drastisch te verduurzamen. Het is niet genoeg om slimmer en zuiniger om te gaan met ons water. Maar het is wel nodig. Allemaal.”

nakamura

De bescherming van de natuur in Nederland bestaat enkel op papier. Natuurmonumenten komt er nu pas achter dat het goed mis is gegaan.
Hier een stukje uit het Parool dat bol staat van mooie leuzen maar geen plannen voor verbetering. 

AT5: "Zorgen om behoud groene gebieden van Amsterdam: 'Er wordt aan de scheggen geknabbeld’

Maandag 8 juni presenteert wethouder Laurens Ivens zijn voorstel voor de Groenvisie Amsterdam 2050 in Pakhuis de Zwijger. Tot 25 juni kunnen Amsterdammers hun reactie geven op de Groenvisie 2050."

Als er verdorie geknabbeld wordt, dan is het de taak van de gemeente om daar iets aan te doen, dus NIET bouwen in het groen. Ook geen windmolens in Zuidoost en het Gein.

En dan: wat zijn de scheggen nog in dit land?
Een paar lintjes gras, ter grootte van wat weiland
Al helemaal geen Amsterdam meer,
Een vlakte met veel hoogbouw ertegen.
De Groenvisie is zo schoon voor wie niet veel verwacht.

VoorDeWereldVanMorgen"Hoe gaat het met de biodiversiteit in Nederland?

Nergens in Europa gaat het zo slecht met de biodiversiteit als in Nederland. Momenteel is er nog maar 15 procent over van de inheemse planten- en diersoorten die we in 1900 in ons land hadden. Ter vergelijking: het Europese gemiddelde ligt op 40 procent. Weinig leefruimte en intensieve landbouw zijn de grootste oorzaken van het verlies.

Verlies aan biodiversiteit in Nederland het grootst
Opvallend is dat het verlies aan biodiversiteit juist in Nederland zo groot is. In 120 jaar tijd is 85 procent van alle inheemse planten- en diersoorten verloren gegaan. Dit is ver boven het Europese gemiddelde van 60 procent."

© Natuurbescherming ZO 2015