Zwijgen over natuur

Pakhuis de Zwijger heeft op 4 december een programma over de Natuurstad Amsterdam. Met een aantal welbedoelende mensen, en een aantal party poopers als een vastgoeddirecteur, een schandlaparchitect en een - jawel het bestaat - een natuuroptimist. Vanzelfsprekend ook stadsgecoloog Geert Timmermans, dé propagandist van Amsterdam als natuurstad.

Misschien kan deze ecoloog zelf nog een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in Amsterdam, want zelf doet hij daar weinig of niets aan, integendeel; hij geeft als stadsecoloog zijn goedkeuring aan de omgevingsvergunningen die worden verleend voor grote festivals als Amsterdam Open Air, en nog wel in een natuurgebied en in de broedtijd. Er wordt hier en daar wat gerommeld met de knelpunten, ook in het Gaasperpark. Maar een geplande kikkerpoel wordt niet aangelegd omdat die festivals in de weg zou zitten. Als er twee faunapassages aangelegd worden dan gebeurt dat vlakbij de plek waar festivals georganiseerd worden.

Deze man van DRO is verantwoordelijk voor het jarenlang en nog steeds ontkennen van het NNN, NatuurNetwerk Nederland, en het geven van zijn goedkeuring aan omgevingsvergunningen voor grote festivals in het NNN. Onder zijn bewind verdween de kaart van de EHS/NNN jarenlang van de site van de gemeente, en in de plaats kwam een kaart van Amsterdams eigen fictieve constructie, de ES, de Ecologische structuur. Deze ES moet dienen voor het creëren van verwarring en misleiding. Op deze kaart is het Gaasperpark namelijk uit de ES gehaald zodat daar volop festivals house kunnen houden, in een natuurgebied en in de broedtijd. Chapeau voor deze gezagsgetrouwe ambtenaar. 

Pakhuis: "Stadsecoloog Geert Timmermans weet als geen ander hoe het met de Amsterdamse biodiversiteit gesteld is. Hij is tevens verantwoordelijk voor de ecologische groenstructuur van de stad. Hoe ziet deze structuur eruit? Waar liggen de knelpunten? Veel mensen willen hun bijdrage leveren aan de verbetering van de biodiversiteit van de stad, maar missen de kennis. Geert vertelt tijdens deze avond wat mensen zelf kunnen doen om de biodiversiteit te verhogen."

De ecologische hoofdstructuur (lichtgeel) zou volgens onderstaande kaart enkel bestaan uit de verbindingen. Rechtsonder ligt het Gaasperpark en dat is op deze kaart enkel aangeduid als Hoofdgroenstructuur, HGS. Niet als Ecologische Hoofdstructuur (niet te verwarren met Ecologische structuur!), EHS, nu NatuurNetwerk Nederland, NNN.

clips 5414

Klik op de link van de ‘Ecologische structuur’ en je komt op de site van de gemeente over de … niet de Ecologische HoofdStructuur = NNN, maar over de HoofdGroenStructuur, de HGS. De HGS is wel bekend neem ik aan, GroenLinks heeft er in 2011 voor gezorgd dat ook kunstgrasvelden in de HGS opgenomen werden. Groen is groen toch of niet dan?

Voor een kaart van de ES en het NNN moet je even goed zoeken en hier zijn, bij de ecopassages.

Vink alleen de Ecologische structuur aan en je ziet een groot gat op de plek van het Gaasperpark zodat de ecologische verbindingen daar op grote schaal verbroken worden. Zie hier onder de rode pijl het grote gat in de ecologische verbindingen in wat door dhr. Timmermans vastgelegd is als ‘ecologische structuur':

clips 5415

Het Gaasperpark behoort volgens DRO niet tot de Ecologische structuur maar wel tot de Hoofdgroenstructuur. Zie hieronder:

clips 5416

Vink hier alleen NatuurNetwerk Nederland aan en je ziet dat het park tot het NNN behoort. Dat is de hoogste juridische status die dit gebied heeft. En bovendien worden de natuurgebieden in het NNN keurig netjes met elkaar verbonden. Het Gaasperpark en de Gaasperzoom zijn daarom een essentieel onderdeel van de ecologische structuur en verbindingen.

clips 5417

Er staat op de site van de gemeente nog een link  naar de Ecologische visie waarmee Amsterdam probeert om de verwarring en misleiding nog groter te maken. In plaats van een uitholling van het NNN noemt men in deze ‘visie’ het ontbreken van het Gaasperpark op de kaart van de Ecologische structuur een 'versterking van en aanvulling op de provinciale ecologische hoofdstructuur’. Het is niets anders dan een uitholling en afwaardering van het NNN. Arithmétique hollandaise op zijn best. Dat is het werk van Geert Timmermans.

Maar het NNN staat eindelijk op de kaarten van Amsterdam, zij het heel goed verstopt. Wat ecologen als Timmermans willen vermijden is dat het Gaasperpark als natuurgebied beschouwd en beheerd wordt. Amsterdam negeert tot op heden het hele gebied rond de Gaasperplas als natuurgebied, onderdeel van het NNN, om daar festivals te laten plaatsvinden. Amsterdam heeft trouwens geen zeggenschap over het NNN, dat heeft enkel de provincie Noord-Holland en in de Provinciale ruimtelijke verordening is het gebied vastgelegd als onderdeel van het NNN.

Amsterdam maakt het nog bonter. Want kortgeleden is de TAC-verordening gewijzigd. De TAC, Technische Advies Commissie, onderzoekt bij nieuwe plannen of die passen in de HGS, de HoofdGroenStructuur. De wijziging hield in dat de TAC niets meer te zeggen heeft over de inpassing van evenementen in dit gebied. De TAC mag geen adviezen meer aan het College geven over de inpasbaarheid van festivals in de HGS. Ik heb in een zienswijze nog geprobeerd om de status van het NNN te borgen in de nieuwe verordening, maar dat is niet gelukt. Zo wordt ook hier weer het NNN genegeerd om festivals in dit natuurgebied mogelijk te maken.

Ondertussen is al jaren een heuse propagandastunt aan de gang om Amsterdam te presenteren als het summum van natuurvriendelijkheid. Daarbij speelt stadsecoloog Timmermans een grote rol als ecogoochelaar die waar en wanneer het maar kan het NNN laat verdwijnen in zijn hoge hoed. Het is ook makkelijk om de stad voor te stellen als toevluchtsoord voor de fauna als de hele omgeving, landbouwgebied, verpest is door de bemesting en vervuiling door boeren. De nadruk van de gemeente ligt op postzegelnatuur, daktuintjes, kaboutertuintjes, geveltuintjes, moestuintjes en andere goedbedoelde kneuternatuur. In de grotere parken en natuurgebieden kunnen dan lekker veel festivals gepland worden.

© Natuurbescherming ZO 2015