Gesprekken met de burgemeester

AT5: "Burgemeester Halsema gaat kijken of er een verschuiving in de stad kan plaatsvinden van grootschalige dance- en muziekfeesten naar meer kleinschalige buurtevenementen. Dat zegt Halsema in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester.

Eind dit jaar komt Halsema met een evaluatie van het huidige evenementenbeleid. Burgemeester Van der Laan voerde nieuwe regels in voor festivals, maar de discussie of al die evenementen voor te veel overlast of juist voor een levendige stad zorgen, houdt sindsdien aan. Bij de start van het festivalseizoen regende het klachten. Organisatoren zeggen er juist alles aan te doen om de overlast binnen de perken te houden. 

Halsema heeft net de eerste cijfers binnengekregen van de evaluatie. 'Wat wij zien is dat er een onevenredige nadruk ligt in Amsterdam op hele grote dance- en muziekfestivals. En het zijn volgens mij ook met name die festivals die voor de meeste overlast zorgen.' Wel voegt ze eraan toe dat het aantal festivals in Amsterdam het afgelopen jaar met éénderde is afgenomen. 'Dat is aanzienlijk.’

Evenementen

En dus zal het evenementenbeleid waarschijnlijk aangepast worden. Halsema: 'Veel Amsterdammers hebben eigenlijk behoefte aan kleinschalige buurtevenementen. Dus wij gaan wel de komende tijd kijken of we daar misschien een verschuiving in kunnen bewerkstelligen.’”

Op 25 november was er ook een gesprek van een aantal bewonersorganisaties met de burgemeester. Daar waren bij: VVAB (Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad), Wijkcentrum d’Oude Stadt, Stichting Natuurbescherming ZO, Houthavens, West, Geen N1 - Halfweg, Wij Amsterdam, Vondelpark, Herstel het Oosterpark, Vrienden van het Oosterpark, Sloterpark, Mokum Reclaimed, en Museumplein.

In dit gesprek op het stadhuis zei burgemeester Halsema hetzelfde tegen ons als in haar gesprek op AT5. Er komt voor de Kerst een evaluatie van de evenementen; ook worden onderzoeken bekendgemaakt over het geluid, de bodem en de ecologie in parken waar festivals werden georganiseerd, dus ook het Gaasperpark. Wij hebben in dit gesprek onze grieven doorgegeven, en wij hopen dat daar rekening mee gehouden zal worden. Dhr. Temme van het Evenementenbureau was ook aanwezig, dus hij heeft aandachtig meegeluisterd.

© Natuurbescherming ZO 2015