To participate or not to participate

… that’s the question. Participatie of geen participatie? Dat is de vraag.

Op 9 oktober was er een bijeenkomst over de evaluatie van de evenementen in Zuidoost. Tijdens deze bijeenkomst heb ik verzocht om een degelijke evaluatie met input van omwonenden, dus geen herhaling van de sabotage van kritische bewoners tijdens de ‘inspraak’ over de locatieprofielen van september 2016. Ik heb het ook gehad over het geluid tijdens Reggae Lake en het King Shiloh sound system dat niet voldoet aan de eis van de BBT, de best beschikbare techniek. Dit geluidssysteem bestaat uit een kring van luidsprekers die geluid verspreiden in een hoek van minstens 180°.

clips 5409

Volgens de overheid en de gemeentelijke voorschriften mogen luidsprekers enkel naar voren toe geluid produceren; dat heet een ‘cardioïde opstelling'. Tijdens de bijeenkomst van 9 oktober werd door Vincent Soekra van Reggae Lake beweerd dat bij de opstelling in het Gaasperpark een aantal luidsprekers niet zouden zijn aangesloten. Men doet maar, men zegt maar wat. 

Zie ook hier. Ik heb gevraagd om dit probleem op te nemen in de evaluatie. Voor alle zekerheid heb ik op 10 oktober mijn vragen en standpunten aan dhr. Muusze, de evenementencoördinator van Zuidoost nog eens toegestuurd. Volgens hem zou mijn input meegenomen worden in de besprekingen met het Stedelijk evenementenbureau en eind oktober zou het concept geëvalueerde profielen met de stakeholders gedeeld worden.

Van dhr. Muusze heb ik nog geen concept noch bericht gehad. Mogelijk ziet men mijn stichting niet als stakeholder. Dat is gebruikelijk in Zuidoost. Onwelkome standpunten worden gewoon genegeerd door de ambtenaren van Zuidoost.

Op 14 november kwam in de overlegvergadering van de stadsdeelcommissie de bijeenkomst van 9 oktober met de input voor de evaluatie en de locatieprofielen ter sprake. Luister even naar het commentaar van mevr. Sandra Grep (GroenLinks) hierover (u kunt deze vergadering ook volgen en downloaden via de link hierboven):

Sandra Grep: “Ik was zelf aanwezig, informeel, op deze bijeenkomst door een tip van mijn collega Laila en wel vanaf het begin tot het eind. En de inhoud van het verslag wijkt grotendeels heel erg af van de informatie die gedurende de bijeenkomst aan bod kwam. Dus het is geen objectieve weergave, mijns inziens. Dan wil ik het hebben over de bejegening. Ik constateerde dat de bejegening voornamelijk naar de kritische bewoners toe, zeer te wensen overliet. Kortom,  bewoners werden geschoffeerd, ze werden monddood gemaakt waardoor hun meningen niet of onvoldoende geventileerd konden worden. De verantwoordelijke woordvoerder was mijns inziens niet neutraal in zijn optreden en dat voornamelijk naar de kritische bewoners toe.
Het viel mij op dat de verhouding bewoners in de minderheid waren, en ambtenaren en stakeholders in de meerderheid. Het aantal aanwezigen zoals vermeld in het verslag, wijkt heel erg af van de werkelijkheid.
Conclusie: Ik ben van mening dat er geen waarde gehecht kan worden aan de inhoud van dit verslag maar ook niet aan de manier van evaluatie in deze bijeenkomst. Ik ga officieel het dagelijks bestuur het verzoek doen om onderzoek te doen naar het bovenstaande." 

Het bewuste verslag staat hier. Wat ik hierboven schreef over het King Shiloh systeem is waarschijnlijk vervat in deze zin in het verslag: “Een bewoner stelt voor om technische aanpassingen mee te nemen in het locatieprofiel.” Er werd verder met geen woord gerept over mijn verzoek om alle input van bewoners te bespreken en op te nemen in de evaluatie.

Zelfs de commissieleden waren niet eens op de hoogte gesteld van de bijeenkomst op 9 oktober. Mevr. Grep geeft de situatie precies weer (beluister de korte geluidsclip).
Ook interessant is de inspraak op de vergadering van 28 november j.l.
over de locatieprofielen, die van dhr. Brandenburg en Hart voor de KBuurt over de gebiedsplannen, waaruit blijkt dat participatie in Zuidoost vaak ver te zoeken is. De Bewonersvereniging Nellestein stelt: Wij herkennen ons zeer in de opmerking vanuit de K-Buurt dat we als bewoners meer bezig zijn met legitimeren dan participeren. In het huidige document is de teneur overheersend dat het College van B&W nogal krampachtig naar de mond wordt gepraat."

© Natuurbescherming ZO 2015