Herinrichting Gaasperpark begonnen?

clips 5585

Gaasperpark, het mooiste park in Nederland!

Zonder enige mededeling is ‘men’ begonnen met het verwijderen van een van de weinig nog overblijvende onderdeel van de oude Floriade. Is dit een besluit van het bestuur van stadsdeel Zuidoost of GGA?
Ik zie net dat er op de site van GGA een paar dagen geleden een bericht hierover is geplaatst. Aan omwonenden is niet gemeld wat er ging gebeuren. Tegen de afspraak in is ook aan mij door GGA geen bericht gestuurd. Bewoners hebben dus geen enkele kans gekregen om hier nog iets tegen te doen. Bovendien is het de bedoeling dat ook het horecaverkooppunt afgebroken wordt.
GGA en het bestuur van Zuidoost maken het wel erg bont.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat vanwege gebrek aan handhaving mooie plekken in het park verwijderd worden. Dan kan het hele park wel op de schop. Herinrichting moet tot doel hebben het verbeteren van natuur en biodiversiteit. Er moeten grenzen gesteld worden aan barbecues en daarvoor is adequate handhaving nodig. Hoe meer reuring in een park hoe meer handhaving er nodig is. Is er geen geld voor handhaving, promoot dan niet verdere verstedelijking en reuring.

Ik verzoek het bestuur om deze werkzaamheden onmiddellijk stop te zetten. Indien nodig zal de Stichting Natuurbescherming ZO een voorlopige voorziening aanvragen voor het stopzetten van alle werkzaamheden.

Update 14:38 :

Hier het antwoord van GGA:
"In 2017 is er door Groengebied Amstelland een omgevingsvergunning aangevraagd om de bouwwerken aan de hoofdentree en op de waterspeelplaats in recreatiegebied Gaasperplas te slopen.
De reden hiervan was dat beide constructies slecht begonnen te worden en onderhoud nodig hadden of verwijderd dienen te worden. Ook vanwege bezuiniging maatregelen is voor het laatste gekozen.
De omgevingsvergunning is goedgekeurd maar het uitvoeringsmoment kwam beroerd uit vanwege het Participatieproject Gaasperplas..
Groengebied Amstelland wilde niet vooruit de plannen  werken en de werkzaamheden werden opgeschort.
De schuilhut en kiosk  werden er echter niet beter op; palen en dak van de schuilhut vertoonden rottingsverschijnselen en lekkages,  zo ook de kiosk op de waterspeelplaats.

Inmiddels is de communicatie procedure in gang gezet: afgelopen maandag is er een bericht op de website en facebook pagina van Groengebied Amstelland gestaan en ook de communicatie afdeling van Amsterdam is conform afspraken op de hoogte gesteld.
https://www.groengebied-amstelland.nl/nieuws/horeca-verkooppunt-en-kiosk-hoofdentree-gaasperplas-worden-verwijderd/501
Ook is de vergunning verstrekker op de hoogte gebracht.

Vandaag zijn de werkzaamheden gestart en bijna afgerond aan de schuilhut. Het asfalt plateau zal voorlopig nog worden gehandhaafd.
De aannemer heeft het wellicht over het project Gaasperplas gehad maar daar is niet het PARTICIPATIE Project Gaasperplas bedoeld maar meer de sloopwerkzaamheden aan de constructies die al een tijdje in de planning stonden. Een ongelukkige miscommunicatie.
De Kiosk heeft wat meer voeten in de aarde omdat hier nog een elektrameter van Liander afgesloten moet worden om veilig te kunnen werken.
Helaas is dat ondanks de aanvraag in april nog niet gerealiseerd.
Zodra de elektrameter afgekoppeld is kan ook de kiosk verwijderd worden.
Voor de kiosk (horecapunt) hoefde geen omgevingsvergunnig te worden aangevraagd en zou een melding volstaan.
We zullen weer het communicatie zoals hierboven geschreven volgen om de recreanten in te lichten.
Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd.

De ‘kiosk' in de tekst op de site van GGA blijkt dus de ‘schuilhut' te zijn, en het ‘horecaverkooppunt' is dan de ‘kiosk'. Nogal verwarrend. Als ik het goed heb doorgekregen dan is de schuilhut nu afgebroken, wegens verval, misbruik voor barbecues en ander vandalisme, en de kiosk blijft nog even staan omdat de electriciteit nog afgesloten moet worden. Dat betekent dat ook de toiletten daar verdwijnen. Welke kiosk dat is ziet u onder update 2 op de foto.

Een omgevingsvergunning die dateert uit 2017 lijkt mij niet meer geldig. Maar goed, de geloofwaardigheid van GGA is al jaren twijfelachtig en de schuilhut is intussen al weggehaald. Kafka aan de Gaasp.

GGA doet niet aan handhaving, durft het niet aan om barbecuedelinquenten tot de orde te roepen; je krijgt tegenwoordig heel snel een fout label opgeplakt. Dus dan maar alles afbreken, is de oplossing. Dat is toch geen manier om met een park om te gaan. Dat betekent in feite dat de hele herinrichting afgeblazen kan worden om de eenvoudige reden dat de vernieling van parkmeubilair gewoon door zal gaan na de zeer dure herinrichting van het Gaasperpark (om te beginnen 4 miljoen, en later tot een totaal van meer dan 13 miljoen euro) wegens gebrek aan handhaving. De verloedering van een heringericht park begint al vanaf de eerste dag na herinrichting. Geen enkele ondernemer zal verantwoordelijkheid willen nemen voor horeca in het park zolang er geen degelijke handhaving is. 

Dan lijkt het mij beter om barbecues in het park te verbieden want die leveren niet alleen vernielingen maar ook onhygiënische toestanden op, gevaar voor virussen en besmettingen, en heel veel overlast. Maar dat wordt een lastige zaak. Welke bestuurder durft het aan om een barbecueverbod in te stellen? Allemaal zijn ze bang om  ja, waarom eigenlijk, nee daar durven we in Zuidoost niet over te praten. Intussen worden overlast en vernieling getolereerd en blijft Zuidoost verder modderen als een oud wingewest door een bedrijf als GGA dat enkel geïnteresseerd in geld verdienen uit horeca en commercie en niet in staat is (of niet bereid is) om een natuurpark ecologisch te beheren.
Ik laat de voorlopige voorziening voorlopig maar zitten. Dat kan ik de rechtspraak niet aandoen in deze crisistijd en het imago van Zuidoost zit al een dieptepunt.

Update 16:46 : bovenstaande uitleg vergt nog wat meer uitleg

105959697 10156994225952117 6795088828102814637 n

Bericht van GGA ter verduidelijking:
"
Even om misverstanden te voorkomen, we hebben het hier over de schuilhut Groene overkapping [zie foto hierboven] bij de hoofdentree en de voormalige kiosk op de waterspeelplaats.

Voormalige kiosk waterspeelplaats (die verwijderd gaat worden):

kiosk waterspeelplaats

Deze laatste is al jaren niet meer in gebruik vanwege doorgezakte bodem en verrotte constructie.
Ik denk dat jij het stenen beheergebouw bedoeld met de toiletten en douches waar van uit vorig jaar nog ijsjes en een patatje verkocht werden. Dit gebouw blijft zeker bestaan juist vanwege de toiletten en douches. Aan dit gebouw mankeert niets en zal in stand gehouden worden, middels een instandhoudingsplan.

Inderdaad zie ik er wel eens mensen van gebruik maken van de schuilhut, maar meestal negatief; BBQ feesten en slemppartijen inclusief geluidoverlast voor het nabij gelegen verzorging tehuis Nellestein. Maar dat is niet de reden van het verwijderen.

Met name de delen die aan de buitenkant zitten, palen en dak beginnen erg slecht te worden, het hekwerk aan de binnenzijde lag redelijk beschut en was er beter aan toe. We stonden voor de keuze om onderhoud te gaan doen of te verwijderen. Het bestuur GGA heeft destijds voor het laatste gekozen.
De omgevingsvergunning is aangevraagd en positief beoordeeld, maar toen was daar het hele Participatie Project Gaasperplas. Om hier buiten om de schuilhut te verwijderen zou veel commotie over  kunnen ontstaan, vandaar gewacht tot op een beter moment.
De voormalige kiosk wordt ook binnenkort weggehaald als de elektrameter door Liander is afgesloten.  Voor dit bouwsel is geen omgevingsvergunning nodig vanwege de grootte. Dit gebouwtje is er nog slechter aan toe."

Foto groene schuilhut

schuilhut

GGA had de groene schuilhut/overkapping niet mogen laten vervallen. Alles heeft onderhoud nodig, en handhaving.
Probleem blijft: de overlast door illegale barbecues. Borden helpen niet. En handhaving zit er voorlopig nog niet in. Dus afzeggen die hele herinrichting van het Gaasperpark!

Update 26 juni: Er wordt nog door een inspecteur bouwtoezicht gekeken naar het tweede gebouwtje, de gele voormalige kiosk, of dat helemaal volgens de regels afgebroken mag worden. De verwachting is van wel.
Ik heb hem ook een aantal gedigitaliseerde boekjes toegestuurd over de Floriade, zodat hij kan nagaan of er nog architecturale waarde aanwezig is.

© Natuurbescherming ZO 2015