Openlucht evenementen

De burgemeester heeft weer een voortgangsbrief over het nieuwe evenementenbeleid gestuurd aan de gemeenteraad:
"De coronacrisis heeft ook gevolgen voor het nieuwe evenementenbeleid. Het stelt de gemeente en de evenementenbranche voor nieuwe vragen en onzekerheden. Wanneer kunnen evenementen weer plaatsvinden? Welke evenementen verdwijnen, omdat organisatoren de crisis niet doorstaan? Wat is het gevolg op de schaarste van locaties, het aanbod van evenementen en de overlast voor omwonenden? Dit alles roept de vraag op of de vraagstukken van voor de crisis – die de aanleiding waren voor het maken van nieuw beleid – nog dezelfde vraagstukken zijn als na de crisis.

Op 24 juni heeft het kabinet nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd, ook voor evenementen. Die gaan op 1 juli in en geven weer wat meer ruimte, zowel voor binnen- als voor buitenevenementen. Concreet is het weer mogelijk om – onder voorwaarden – evenementen te laten plaatsvinden voor maximaal 250 mensen. Als bezoekers reserveren, een vaste plek hebben en een gezondheidscheck ondergaan, is het aantal bezoekers onbeperkt. Gelet op de restrictie dat er niet hard gezongen of geschreeuwd wordt, is het een ingewikkelde opgave voor organisatoren om zo’n groter evenement veilig en conform de richtlijnen te organiseren. Het is de verwachting dat met name kleinere, buurtgerichte evenementen meer zullen plaatsvinden.

Een concrete uitwerking van het verbeteren van de kwaliteit van de uitvoering is het verder professionaliseren van de handhaving. Tot nu toe was er voor evenementen, anders dan bijvoorbeeld bij overtredingen in de horeca, nog geen handhavingsstrategie vastgesteld. Daardoor ontbrak een eenduidig stedelijk kader voor het sanctioneren van overtredingen van verleende evenementenvergunningen. De afgelopen maanden is daarom een stedelijke handhavingsstrategie ontwikkeld, die ook zal worden vrijgegeven voor inspraak. In de handhavingsstrategie staan regels en instrumenten opgenomen om effectiever en efficiënter op te kunnen treden tegen hinder en overtredingen.”

5DB19E91-F8AD-4C40-9620-7B0532F4B65F

Stop openlucht-evenementen met versterkte muziek

Petitie

"Wij
Gewone inwoners van Nederland van alle leeftijden
constateren
Dat sommige gemeentes elk weekend tussen april en eind september vergunning gaven voor evenementen met zwaar versterkt geluid.
Inclusief zondag, hoewel de wet dit expliciet verbiedt.
Dat dit onaanvaardbare beperkingen meebracht voor velen die hun tijd anders willen besteden dan naar luide bassen luisteren.
Dat dit in strijd was met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Dat de corona-crisis aanleiding voor een omslag is.
en verzoeken
Openlucht-festivals met versterkte muziek blijvend te beëindigen."

NRCMinder evenementen in A’dam wegens ‘enorme impact op leefbaarheid

Trouw: Festivals moeten kleinschaliger, willen ze overleven. Wen er maar aan

d’OudeStadt: “RIVM: Huidige geluidsnormen moeten lager

Vanwege grotere gezondheidsrisico’s en nieuwe inzichten over de schadelijkheid van geluid, moet het wettelijk toegestane geluidsniveau volgens het RIVM omlaag. Het RIVM schrijft dit in reactie op de motie-Schonis en de nieuwe richtlijnen van de WHO voor geluid in de leefomgeving.”

Parool: "Grote financiële problemen voor gemeente Amsterdam door coronacrisis

De coronacrisis bezorgt Amsterdam grote financiële problemen. Alleen al in 2020 loopt de stad ruim 280 miljoen euro aan inkomsten mis. Bovendien nemen de uitgaven voor de bijstand flink toe. Ingrepen lijken na dit jaar onvermijdelijk.”

Parool: "‘De stad ombouwen tot terras? De openbare ruimte is niet van de horeca’

Erik Bouwer van Mokum Reclaimed vindt het bizar dat horecaondernemers in het centrum de hele stad om willen toveren tot terras.”

d’OudeStadt: "Zo hadden wij sinds de terrassen weer open mochten een paar keer een klacht ingediend dat er geen ruimte is om op de stoep naar de winkel te lopen. Niet omdat de stoep zo smal is, maar omdat die weer volgezet is met terrassen, met een veel te smalle doorgang.
Dat gunnen we de ondernemers en hun klanten best, maar de voetganger moet nu de weer steeds drukkere straat op. Er waren toch plannen om dan iets aan de verkeerssituatie te doen?

AT5: "Jongeren organiseren mini-festivals op openbare plekken: 'Ze hangen aan lachgastanks’

Steeds meer openbare plekken in de stad worden door groepen jongeren gebruikt als festivalterrein. Via sociale media worden jongeren met digitale flyers uitgenodigd om naar geheime feesten te komen, waar ook lachgas wordt gepromoot. De locatie blijft tot een dag van tevoren geheimgehouden.

'Het is een drama', stelt Belinda Vermeulen, die als bewoner op IJburg eergisteren honderden jongeren voor haar deur aan ballonnen zag zuigen. De politie moest met paarden ingrijpen om honderden overlastgevende jongeren weg te sturen. Zo stonden veel te veel mensen te dicht op elkaar, ook ontstonden er vechtpartijen.

Trouw: "Tientallen dwarslaesies bij jongeren door lachgas

Tientallen jongeren hebben in de afgelopen twee jaar een gehele of gedeeltelijke dwarslaesie opgelopen door het gebruik van lachgas.
Wie lang en veel lachgas gebruikt, kan een tekort aan vitamine B12 oplopen. Dat kan op den duur de zenuwen in onder meer het ruggenmerg beschadigen."

AT5: 'Stop met barbecueën bij Gaasperplas en Ouderkerkerplas'

Door de droogte neemt het barbecueën grote risico’s met zich mee, zelfs het smeulend zwerfafval kan een oorzaak zijn van een natuurbrand. 'Ga je toch barbecueën, wees dan alert en houd je aan de spelregels', zegt Henk Meuleman, beheerder van Groengebied Amstelland. 'Zorg er voor dat de barbecue minimaal dertig centimeter van de grond staat en houd water bij de hand. Gooi gloeiende resten in de speciale afvalbakken.’"

Vanmiddag was er ook een vergadering van Groengebied Amstelland, waar de nieuwe stiching Zuidoost Groenbewust zich voorgesteld heeft en ingesproken heeft over het gebrek aan handhaving met name bij de talrijke barbecues rondom de Gaasperplas. Vooral ’s avonds als de toezichthouders van GGA/Recreatie Noord-Holland en de BOA’s van de gemeente Amsterdam niet meer actief zijn, kunnen klachten enkel nog bij de politie gemeld worden. Die komt dan kijken, praat even met de boosdoeners en rijdt dan onverrichterzake weer weg. Dat moet anders. Dhr. Wedemeijer, bestuurder van Zuidoost, heeft beloofd dat t.z.t. aan te kaarten in Zuidoost en bij de politie. Het handhavingsbeleid zal ook door GGA nog bekeken worden.

Recreatie is tenslotte geen groot openbaar belang (recreatie als ‘groot openbaar belang’ wordt geschrapt in de officiciële stukken van GGA) want er zijn veel belangrijker kwesties en problemen die dringend aangepakt moeten worden. Orde en veiligheid - zeker in de huidige coronatijd - zijn wel een groot openbaar belang. Na 1 september kan het bestuur nader bekijken wat de toestand is en welke maatregelen nog nodig zijn.

© Natuurbescherming ZO 2015