Vogels kijken? Mondkapje mee!

screenshot 1135 copy

Trouw: "Natuurbeheerders volgen de strengere coronaregels. Excursies gaan niet door en in bezoekerscentra en uitkijktorens is een mondkapje verplicht.

Wie dezer dagen de natuur in gaat, moet niet vergeten een mondkapje mee te nemen. Dat is het dringende advies van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Beide organisaties houden rekening met extra drukte in de natuurgebieden die zij beheren, nu de herfstvakantie samenvalt met het advies om vanwege corona zo min mogelijk uitstapjes te ondernemen. Omdat wandelen in de natuur altijd mogelijk en toegestaan is, ontstaat daar drukte, bleek dit voorjaar. Dat is onwenselijk, volgens de natuurbeheerders, omdat het bij drukte moeilijk wordt om op smalle paden voldoende afstand tot anderen te bewaren.

Vanwege de beperkte reis- en recreatiemogelijkheden door corona, is het dit jaar drukker dan ooit in Nederlandse natuurgebieden, merken toezichthoudende boswachters. In een enquête van tv-programma ‘De monitor’ zeiden boswachters vorige maand dat zij toegenomen overlast zien: meer achtergelaten afval, geluidshinder, (kamp)vuurtjes en recreatie buiten de toegestane paden. Bos, plant en dier zijn daar de dupe van.

“Mensen zijn nog steeds van harte welkom in onze natuurgebieden”, verzekert een woordvoerster van Natuurmonumenten. “Wel blijft het belangrijk om elkaar de ruimte te geven en drukke plekken en tijdstippen te vermijden. Wij adviseren om wat minder bekende gebieden op te zoeken of om ’s ochtends vroeg te gaan, of juist aan het eind van de dag.””

© Natuurbescherming ZO 2015