Ondeugdelijk besluit

Gisteravond is in de besluitvormende vergadering van de bestuurscommissie Zuidoost ondanks mijn verzoek om het besluit over de locatieprofielen voor evenementen met twee weken uit te stellen, toch de voordracht van mevr. Dalgliesh, die pas een week geleden op de site van het stadsdeel was bekendgemaakt, goedgekeurd. De oordeelsvormende vergadering kunt u hier volgen. Zoals we dat gewend zijn van mevr. Dalgliesh (PvdA) had zij weer een blik festivalorganisatoren uitgenodigd om in te spreken. In onze inspraak was zij niet erg geïnteresseerd, want van een open dialoog over de voordracht van mevr. Dalgliesh was geen sprake. Zij vond ook dat wij als lastige bewoners de ambtenaren veel werk bezorgden. Dat mocht wel, maar liever niet, was haar boodschap. Zij zelf bezorgt de bewoners ontzettend veel werk, werk dat zij en haar ambtenaren hadden moeten verrichten, namelijk het op tijd verlenen van vergunningen. Er zijn vooraf wel zienswijzen ingediend en voorstellen, maar die werden heel waarschijnlijk meteen de prullenbak ingegooid want de discussie moet natuurlijk gaan over het voorstel van mevr. Dalgliesh zelf dat naar de gemeente als advies gestuurd wordt. Dat advies ligt nu al vast, hoewel de fracties daar wel hun eigen advies aan kunnen toevoegen. Ook bewoners kunnen nog inspraak leveren bij de gemeente. 

In elk geval heeft het bestuur er alles aan gedaan om inspraak van de burgers te dwarsbomen. Ook tijdens de vragentijd merkten we diezelfde onwil om te luisteren naar de insprekers bij de voorzitter van de vergadering, dhr. Vyent. Er werden een aantal vragen gesteld, maar de meeste konden niet beantwoord worden, omdat dhr. Vyent alweer verder raasde. Zeer teleurstellend voor een bestuurslid van GroenLinks. Nadat ik net mijn inspraak had voorgelezen met de redenen waarom ik om uitstel vroeg, werd gevraagd waarom ik toch om uitstel vroeg. Mijn voorstel werd natuurlijk afgewezen. Het bestuur is in staat van ontkenning; ze horen alleen wat ze willen horen. Het gaat helemaal niet om argumenten, maar om hun geilheid naar evenementen. Al met al was het een heel vreemde vergadering. Er werden geen amendementen of moties ingediend. Dus wat wordt er straks aan de gemeente doorgestuurd? De oorspronkelijke voordracht plus een paar door diverse fracties opgestelde gewijzigde voorstellen?

Besluitvormende vergadering

Mijn inspraaktekst:
"De voorgestelde locatieprofielen van voorzitter Dalgliesh zijn op veel punten onduidelijk, verwarrend en zelfs misleidend.
Dit voorstel staat nog maar een paar dagen op de site van het stadsdeel en bewoners hebben nauwelijks de tijd gekregen om dit voorstel te lezen en hun zienswijze daarover te geven. Toch wil mevr. Dalgliesh dit voorstel nu al afhameren. De voorstellen, de inbreng van bewoners en stakeholders kan in feite nog niet opgenomen zijn in dit voorstel. De vorige locatieprofielen die in de tijd van pfh Jaensch zijn opgesteld deugden al niet, want er werd geen rekening gehouden met de EHS, waarvan Jaensch beweerde dat het Gaasperpark daar niet toe behoorde, maar deze gaan nog verder met afbraak van natuur en biodiversiteit.
De vraag is ook of het Algemeen bestuur niet als stemvee gezien wordt, aangezien mevr. Dalgliesh als voorzitter een aantal mandaten heeft gekregen ivm vergunningverlening. Zij geeft daar een bijzondere inhoud aan, namelijk het negeren van de structuurvisie 2040, het vigerende bestemmingsplan, de status van EHS, de meeste uitgangspunten van het nieuw gemeentelijk evenementenbeleid en de voorwaarden voor omgevingsvergunningen.
Ook de Zuidoever van de Gaasperplas wordt het terrein voor grote evenementen. Niets is heilig in dit stadsdeel. Als het evenementenbeleid van Zuidoost zo doorgaat dan bestaat er geen EHS meer, dan zal na enige jaren de EHS rijp zijn voor bebouwing, en zal het barbecuegebied vast verpacht zijn aan de meestbiedende organisator. Dan wordt wetteloosheid de regel.
Daarom stel ik voor om de bewoners van Zuidoost nog twee weken te geven om hun zienswijze in te sturen over specifiek dit voorstel en het besluit zolang uit te stellen (daar is Zuidoost en vooral mevr. Dalgliesh tegenwoordig bijzonder goed in - met name in het uitstellen van omgevingsvergunningen).
Er is intussen een zeer goed alternatief voor evenementen, namelijk het evenemententerrein dat in Park21 in Haarlemmermer komt. Voorlopig verdient Zuidoost nauwelijks een cent aan spinoff van grote evenementen, ook na zes jaar niet."

Mevr. Dalgliesh dacht dat het Reggae Lake festival op de zuidoever van de Gaasperplas plaatsvond. Wat geluidsoverlast betreft, kon dat wel gedacht worden. Onbekend want geheim voor ons is de inbreng die anderen geleverd zouden hebben voor de locatieprofielen. Was daar inbreng van de festivalorganisatoren bij en waren zij daarom verzocht? Mevr. de Boer van OZO had op een blauwe maandag door het park gefietst en dat zag er zeer normaal uit. Всё нормально. Ja, dat krijg je als je er enkel doorheen fietst een paar weken na elk festival, dan ziet het er altijd hetzelfde uit. Is zij her en der van haar fiets gestapt om de speelweiden op te gaan waar de tenten stonden? Nee, dus. Heeft zij de foto’s gezien die wij daar gemaakt hebben? Nee, dus. Ze weet heus wel dat er schade is, maar dat wil ze gewoon niet erkennen, want ze is voor onbeperkt evenementen. De jongeren hebben volgens haar behoefte aan meer grote evenementen (en drugs natuurlijk); de jongeren van vandaag zijn zo slecht bedeeld, maar 170 buitenevenementen in Zuidoost per jaar, elke week feesten in de Ziggo dome, de Arena en de Heineken Music Hall, tientallen festivals in de zomer in de hele buurt. Ja, dat is zo verschrikkelijk weinig. En dan die ouderen, die de natuur voor zichzelf willen, dat zou verboden moeten worden. Mevr. de Boer wil dus de ouderen en in feite alle andere recreanten de hele zomer het park uit jagen, want dat moet afgesloten worden voor festivals.

Dhr. Res, CDA, vind eigenlijk dat er voor ouderen al veel te veel wordt georganiseerd, namelijk één keer in de vier weken een kamerorkest van het Concertgebouworkest in het Bijlmer Parktheater, en verder kunnen ze met het openbaar vervoer en twee keer overstappen ook naar het Concertgebouw. Ouderen zijn per definite veel beter ter been dan jongeren, die moeite hebben om honderd meter te lopen voor hun amusement. Dat kun je de jeugd van vandaag toch niet aandoen! Wat een bak! Van gehoorbescherming weet mevr. de Boer ook geen moer, zij meent dat bescherming pas nodig is vanaf 100 dB. Nee, mevr. de Boer, de wet stelt bescherming verplicht vanaf 85 dB(A), want dan ontstaat gehoorschade. Haar bezorgdheid voor jongeren is dus geveinsd. Zij meent ook dat jongeren, net als zijzelf, lak hebben aan natuur en biodiversiteit. Dat groeit allemaal wel weer terug. Waarom zouden we niet blij kunnen zijn met een dooie mus? En misschien denkt zij wel dat er overal borden in parken staan waarop staat ‘jongeren verboden’. Ik heb nog nooit zo’n belabberde uitspraken gehoord, maar ja, wat wil je, zij is OZO. En daar doet het ‘oudje’ van het CDA lekker aan mee. Maar ik denk dat Hans Res van het CDA toch vooral voor evenementen is omdat hij daarmee een wit voetje wil halen bij het bestuur. Hij liep al over van verontschuldigingen voor zijn eerdere stemgedrag in het Algemeen bestuur toen er gezocht werd naar een vervanger van Jaensch in het DB. Ja, daar moet je als CDAer inderdaad wel wat voor over hebben.

Het bovenstaande schildert zo’n beetje het sfeertje gisteravond. De inspraak van de festivalorganisatoren, met name dhr. Soekra van Reggae Lake droop van de leugens en dubieuze beweringen. Er was geen sprake van schade aan het park; hij had vast oogkleppen op tijdens de op- en afbouw.

Een loffelijke vermelding verdienen nog de bestuursleden Lilian Peters, GroenLinks (die een alternatief locatieprofiel voor het Gaasperpark inleverde), Iwan Leeuwin, FIL, (die probeerde om mijn verzoek tot uitstel erdoor te krijgen, wat jammer genoeg niet lukte), maar vooral Remco van Dijk en Roy Ristie, beide D66, en John Olsen, CU, en Narish Parsan, BBA, die tegen de voordracht stemden.

Feit is dat volgens het voorstel van mevr. Dalgliesh er onbeperkt grote evenementen met meer dan 2.000 bezoekers plaats mogen vinden. In haar voorstel staat: 
“- maximaal drie grote evenementen (> 2.000 bezoekers)
  - overige grote evenementen (max. 15.000 bezoekers)

Hoeveel grote evenementen zijn dat dan bij mekaar? Dat lezen we in de Ontwikkelstrategie Gaasperplas, dat is: onbeperkt grote evenementen.

De PvdA ging ook behoorlijk de mist toen een amendement ter sprake kwam om inspraak te verlenen aan de bewoners van de K-buurt over de wijziging van hun bestemmingsplan. Dat werd voorgesteld als een grote gunst van de grote partij. Dat werd door bestuurslid Parsan meteen gekraakt met de mededeling dat inspraak een recht en zelfs verplicht is. Het is duidelijk dat mevr. Dalgliesh niet houdt van inspraak die haar tegenspreekt. Zij is geen democraat.

In elk geval kunnen bewoners nog bij de gemeente inspreken over de locatieprofielen. Daar hoort u hier binnenkort meer van.

© Natuurbescherming ZO 2015