Festivalgekte

Zeven jaar geleden zijn 21 mensen om het leven gekomen tijdens de Love Parade in Duisburg. In de toestroom van mensen en de paniek die ontstond werden 21 mensen vertrappeld. De minister van justitie van Noordrijn-Westfalen verklaarde dat het proces over de schuldvraag alle bestaande proporties zal overschrijden. De zitting wordt gehouden in een zaal met 450 plaatsen.

De festivalgekte heeft net een nieuw hoogtepunt bereikt met het Fyre Festival in de Bahamas. Een ware vanity fair.
RTLNieuws: "Ze hadden gerekend op feestjes met modellen, concerten van Disclosure, John Legend en Major Lazer op de Bahama's onder het genot van een fijne cocktail. Ze kregen een verlept broodje kaas, een overnachting in een lichtgewicht tentje en bagage die uit containers werd gesmeten.
Dat is in een notendop het verhaal van het duurste festival ter wereld, onder meer georganiseerd door rapper Ja Rule. Het Fyre Festival was binnen een mum van tijd uitverkocht, ondanks prijzen variërend tussen de 3200 en 4400 dollar.

De verwachting is dat het proces tegen de vergunningverlener van de omgevingsvergunningen voor Amsterdam Open Air ook heel wat deining zal veroorzaken. Of het een monsterproces wordt is nog niet duidelijk. Wel zijn er meerdere advocaten bij betrokken, gaat het over de jaren 2015 en 2016 en een gesaboteerd direct beroep dat uitliep op een nietige uitspraak. Er lopen al nieuwe procedures tegen Amsterdam Open Air in 2017 en Reggae Lake in 2016 en binnenkort ook 2017. Intussen dendert de waan van de dag, de festivalgekte, ongehinderd door. We are amusing ourselves to death. Er is een nieuwe ziekte opgedoken: post festival depressie. Waar komt die depressie toch vandaan? Een informed guess: het verschil tussen waanwereld (met de vijf ds: dance, decibels, drank, drugs en een doppie) en de werkelijkheid is té groot. De omwonenden worden na festivals depressief van de achtergelaten ravage in een in andere tijden prachtig park of natuurgebied.

post festival depressie
© Natuurbescherming ZO 2015