Festival uploads

festivals night

Bericht van het in oprichting zijnde virtuele VR-team van Bureau Toekomstplan Gaasperplas: Het ziet ernaar uit dat het coronavirus de reëel bestaande wereld voor enige jaren gehackt heeft. Festivals zullen niet door kunnen gaan omdat zij een bedreiging zijn voor de reële wereld van de mens en de fauna en flora. Maar de Virtuele Realiteit staat niet stil. De futuriteit is in aantocht. We gaan het zien.

Tijdens het participatietraject Gaasperplas kwamen scholieren van de SGR met een toekomstplan, heel primitief weliswaar, maar het begin was er. Zie een paar snapshots hieronder van hun presentatie.

Pasted Graphic a
Pasted Graphic 1
Pasted Graphic 2

Sindsdien is er hard verder gewerkt aan het Toekomstplan. Recreatie Noord-Holland NV organiseerde verleden jaar een symposium, en u ziet het al meteen, er is grote vooruitgang geboekt. De VR deed zijn intrede. 

Pasted Graphic 3
Nav tools

De wereld binnenste buiten. Recreatie, d.w.z. festivals zijn voor de jonge mens het brood van de Toekomst. Eerder al werkte GroenLinks met succes aan het integreren van kunstgras in de Hoofdgroenstructuur. Je bent groen of je bent het niet, nietwaar.

clips 5553

De deur naar de Nieuwe Evenementen Toekomst, het NET, staat open; Amsterdam Open Air kan gaan samenwerken met Amazon prime en in de zin van de serie Upload (waarschuwing: spoilers!) een virtuele werkelijkheid creëren en uploaden naar festivalbezoekers. Zij hebben daarvoor enkel een VR-bril en een Basslet nodig, een subwoofer ingebouwd in een armband.
Dit is momenteel de BBT, Best Beschikbare Techniek, zoals opgelegd door de vorige burgemeester, Eberhard van der Laan, in uitvoering van de Wet milieubeheer en de Wabo.

Amazon prime laat zien hoe zo’n upload eruit kan zien. Het Gaasperpark als een soort Lakeview, in twee versies.
Voor Amsterdam Open Air wordt het AIR α en Ω,
voor Reggae Lake gewoon Reggae Lake Buena Vista.
Mozes kriebel! Het Gaasperpark als upload!

Natuurliefhebbers weten dat de natuur geen idylle is, zeker niet als daarin regelmatig oorverdovende festivals georganiseerd worden. Van natuur blijft er dan weinig over. Maar niet getreurd, de natuur kan naar de VR-bril geüpload worden. De festivalbezoekers kunnen hun festival in de natuur (met het fraaie geüpsexte virtuele decor van het Gaasperpark) dan beleven waar ze ook willen. Op de wc, in de slaapkamer of op zolder. Er is geen enkele behoefte aan echte natuur, want die is toch maar saai, gevaarlijk en onbevredigend. Alle vorige jaren sleepte Amsterdam Open Air plastic planten aan omdat de bestaande vegetatie niet voldeed aan hun idyllische wensen. De rietorchissen en de soorten vogelmelk werden trouwens vakkundig gemaaid door GGA. Andere festivals sleepten wilde dieren aan, van plastic natuurlijk of opblaasdieren. Festivalbezoekers zijn net kinderen, toch.

Festivals fêteren consumptie (Jean Baudrillard - La société de consommation - Simulacres et simulations) en spektakel (Guy Debord - La société du Spectacle; Umberto Eco - Travels in hyperreality). De werkelijkheid is al vervangen door iets dat nog werkelijker overkomt, de hyperrealiteit.
Natuurliefhebbers kun je niet gek maken met een virtuele realiteit, maar festivalbezoekers willen niets anders. Het maakt overigens weinig uit voor de natuurbeleving van de festivalbezoekers.
De jongste generaties zoeken het ware nepleven. Wat daarbij sneuvelt deert hen kennelijk (nog) niet. Raven is leven staat op stickers in het Gaasperpark.

De natuur verdwijnt, mensen. Laten we daar niet moeilijk over doen. Volgens Bas Haring is dat geen ramp. Je kunt gewoon genoegen nemen met een plastic panda.
Bas Haring (hoogleraar kunstmatige intelligentie): “Bestaan soorten echt of zijn het menselijke verzinsels? Verdwijnt er echt iets in de natuur als een soort uitsterft, of verdwijnt er slechts een door mensen verzonnen categorie? Harings antwoord is duidelijk: soorten zijn menselijke bedenksels, abstracte constructies waaraan geen realiteit beantwoordt. Maar ook al zouden soorten wel ‘echt’ bestaan, dan nog is het uitsterven van een soort niet erg, want soorten kunnen niet lijden, kennen geen pijn of verdriet.”
Maar deze volksfilosoof die het gelijk van de vismarkt heeft, kent het NET nog niet. Zijn epistemische modaliteit is verkrampt en bekrompen.

Marieke Vroom (omgevingspsycholoog): "Heeft nepnatuur hetzelfde effect op mensen als echte natuur?

De effecten van nep natuur zijn vergelijkbaar met de effecten die echte natuur op ons heeft. Plastic bloemen en planten hebben net als echte bloemen en planten een stressverlagende werking, mits ze er levensecht uitzien. Ook het kijken naar een poster van een natuurlijke omgeving heeft aantoonbare rustgevende en gezondheidsbevorderende effecten. Vergeleken met afbeeldingen van niet-natuurlijke omgevingen, zorgen afbeeldingen van natuur voor een betere stemming, een betere concentratie, een lagere bloeddruk en voor meer ontspanning in de spieren (Van den Berg & Winsum-Westra, 2006).

Wel heeft een afbeelding van natuur een minder sterk effect dan uitzicht op echte natuur. Dit komt waarschijnlijk doordat de echte natuur wordt beïnvloed door het weer en de seizoenen, wat nep natuur niet heeft, en daardoor beweeglijk is en er steeds anders uitziet. Een echt natuurlijk uitzicht is daardoor meer inspirerend en interessanter om naar te kijken dan een statische afbeelding (Stad & Groen, 2014).

Via via hoorde ik dat de gemeente Amsterdam een Nieuwe Evenementen Politiek, de NEP, aan het ontwikkelen is.

Voilà!
Festivalbezoekers hebben dus genoeg aan een decor- en muziekupload naar hun VR-bril. Anywhere, anytime.
Leve het NET! De Nieuwe Evenementen Toekomst komt eraan.

De natuur mag blijven, voor natuurliefhebbers, wandelaars, zeilers en vogelaars, enz.
Elke dag anders, elke dag nieuw.


© Natuurbescherming ZO 2015