Schipperen met anderhalve meter

Parool: "Amsterdam zet in op een nieuw stadsbos, gevels vol klimplanten en volkstuinparken of begraaf­plaatsen die veel vaker worden bezocht om van het groen te genieten.”

Begraafplaatsen worden momenteel inderdaad vaker bezocht. Maar niet voor het groen. En geld voor groen ligt niet voor het oprapen. Een nieuw stadsbos, toe maar. Wat wethouder Ivens voor ogen heeft is zeer kleinschalig groen, kaboutergroen, symboolgroen. Waar moet dat nieuwe bos dan komen? Zeker als hij ook nog overal grond zoekt om te bebouwen en te exploiteren. De Lutkemeerpolder gaat eraan. De hele omgeving van de Gaasperplas gaat op de schop. Het is alleen maar afbraak van groen en natuur. Het Gaasperpark wordt door b&w als natuurgebied, NNN, onderdeel van het NatuurNetwerk Nederland, afgebroken om plaats te maken voor een evenemententerrein.

De Groenvisie Amsterdam 2050 is louter propaganda. Het Gaasperpark zou volgens de Groenvisie ‘voltooid’ worden (dat is het enige wat over het Gaasperpark gezegd wordt – het NNN wordt niet eens genoemd); wat men bedoelt is afbraak, afschaffing van de status van het Gaasperpark als natuurgebied ten behoeve van festivals en barbecues. In coronavirustijd goed voor honderden doden. 
Wethouder Ivens moet zich als wethouder van de SP diep en diep schamen om zo te vallen voor de belangen van een multinational als LiveStyle (met o.a. Amsterdam Open Air). Van (natuur)creatie tot re-creatie, want de achterliggende gedachte is dat natuur enkel deugt als evenemententerrein. Meer reuring, en lekker veel volk bij mekaar, schipperend in anderhalve meter tussen Scylla en Charybdis.
Tot donderdag 25 juni 2020 kunt u uw reactie geven op het voorstel voor de Groenvisie Amsterdam 2050.

hou afstand

Die anderhalve meter is net als het groen in Amsterdam pure symboolpolitiek. Als steeds minder mensen zich houden aan die 1,5 meter dan is het natuurlijk hun schuld als het weer mis gaat, niet de schuld van de politici die ervoor gezorgd hebben dat de hele wereld geglobaliseerd is en geëxploiteerd, dat onze vleesindustrie verziekt is, dan onze bio-industrie een vat vol bacteriën en virussen is, en dat onze natuur en biodiversiteit steeds verder achteruit gaan. Nee hoor, het draait om die 1,5 meter en als jullie je daar niet aan houden, dan ga we als overheid eindelijk voor het eerst sinds decennia hard handhaven. Brood en spelen gaan voor.

100657966 247417089679993 4961516877122633728 o

Van een serieuze aanpak van de huidige klimaatcrisis en de uitwassen van de neoliberale verdienmodellen die uitliepen in o.a. de Q-koorts, varkenspest enz. enz. is nog geen sprake, ook niet bij onze ‘groene en democratische’ coalitie in Amsterdam. 
Anderhalve meter zal een probleem blijven voor alle evenementen. Ik verwacht geen grote evenementen de komende twee à drie jaren, als kleine bijeenkomsten met iets meer dan honderd man al tot een nieuwe besmettingshaard kunnen leiden.
Onze overheden leven in een droomwereld.

© Natuurbescherming ZO 2015