Veenbrand of slow burn

We hebben de voorbije weken al een paar voorbeelden gezien van jongeren die op de vuist gaan met handhavers als deze hen manen om afstand te houden. Je kunt de jongeren hun toekomst afpakken, hun pensioen, hun werkgelegenheid en hun gezondheidszorg, maar potverdriedubbeltjes kom niet aan hun amusement! Want dan worden ze woest. We lijken wel te maken te hebben met een nieuwe generatie die tot op het bot verwend is. Voetbal was altijd een uitlaatklep voor geweld, maar als die er niet meer is, dan kunnen we nog wat verwachten de komende tijd.

Ze kunnen hun borst alvast nat maken. Want de komende jaren zijn grote festivals niet meer mogelijk. Zolang er geen vaccin is dat massaal verspreid kan worden zullen festivals en andere grote evenementen verboden blijven. Het risico is veel te groot en staat gelijk met het bewust de dood in jagen van honderden, zoniet duizenden mensen. Daar kan dus geen sprake van zijn!

Er zijn drie scenario’s. Onderstaande grafiek komt uit de New York Times en werd overgenomen door dhr. Van Dissel (RIVM).

clips 5554

Deze drie scenario’s lopen allemaal tot verder dan 2022. Geen ervan kan een snelle verdwijning van het coronavirus garanderen. Om een al te hoge piek van sterfgevallen te vermijden is een scenario als ‘pieken en dalen’ beter, en is uiteindelijk voor ‘slow burn’ of veenbrand gekozen. Het laatste zou moeten zorgen voor een lage piek en lage volgende brandhaarden.

clips 5555

In een geglobaliseerde wereld met veel en intensieve contacten tussen mensen en bedrijven wereldwijd blijven wij altijd afhankelijk wat wat er in andere landen gebeurt. In sommige landen zal het virus zeker permanent zijn. Q-koorts is in Nederland niet meer weg te krijgen. Dat was weliswaar een ziekte veroorzaakt door bacteriën, maar griep is wel veroorzaakt door een virus en ondanks telkens nieuw vaccins hebben we elk jaar nog te maken met een griepuitbraak.
De verwachting dat festivals al eind dit jaar of volgend jaar weer hun geluidsgeweld over onze parken en natuurgebieden zullen mogen verspreiden is niet reëel. Het past onze overheden niet om festivalbezoekers nu al lekker te maken met het zicht op een festival volgend jaar. Amusement mag nooit voor de volksgezondheid gaan.
Het is nu het moment om ervoor te zorgen dat onze natuur en biodiversiteit in stand gehouden worden, ook ten behoeve van de volksgezondheid. 

© Natuurbescherming ZO 2015