Stop de verwoesting van parken

shot 0971

Verschroeid gras na festival

Volkskrant - Sana Valiulina: “Als het aan onze bestuurders ligt, wordt het Gaasperplaspark klaargemaakt voor nog meer grootschalige evenementen met verwoestende gevolgen voor park en omwonenden.

In april verklaarde de nachtburgemeester van Amsterdam dat festivals een basisbehoefte zijn van de Amsterdammers (de Stichting N8BM A'DAM). Waarop hij een campagne heeft gestart met de bedoeling om een petitie met vele duizenden handtekeningen van de festivalbehoeftigen bij de gemeente aan te bieden als tegenwicht voor al die klagers die het basis-festivalrecht van hun medeburgers met voeten treden.

Maar hoe gegrond is zijn ophef? Om in die basisbehoeften te voorzien, draait de vermaakindustrie in ons land immers op volle toeren. De grootschalige festivals overspoelen in de zomermaanden Amsterdam en omstreken, waarbij de tsunami van vluchtelingen in het niet valt, althans wat betreft zijn impact op het landschap, natuurgebieden en de infrastructuur.

Zo wordt in een van de mooiste parken van Amsterdam, het Gaasperplas-park, binnenkort voor de zesde keer de grootschalige dance event Open Air gehouden. Het gemiddelde aantal bezoekers ligt rond twintigduizend. Na twee dolle dagen ligt het park erbij als de gruwel der verwoesting en het stinkt er nog dagen naar pis en verschaald bier. Alles gebeurt midden in het broedseizoen en in de mooiste tijd van het jaar. ...

Vanwege de op- en afbouwwerkzaamheden van dit event, waarbij zwaar vrachtverkeer wordt ingezet, is het grootste en mooiste deel van het park voor ruim twee weken afgesloten voor de omwonenden. Tijdens het event zelf kun je beter wegwezen, vanwege de oorverdovende decibellen die wonder boven wonder altijd binnen de wettelijk toegestane norm vallen. ...

De basisbehoefte aan festivals lijkt onverzadigbaar. Het verwoestende evenementenbeleid wordt verder met veel creativiteit uitgewerkt en uitgediept. Als het aan onze bestuurders ligt, wordt het Gaasperplaspark straks evenementenklaar gemaakt voor nog meer grootschalige evenementen met alle gevolgen van dien voor park, buurt en de omwonenden.

Stop de verwoesting van de Amsterdamse parken."

© Natuurbescherming ZO 2015