Gedeputeerde Talsma over geluidsoverlast

Noord-Holland - gedeputeerde Tjeerd Talsma: “Niet horen

Als gedeputeerde zou het ondenkbaar zijn om niet te horen, niet te zien en te zwijgen. Het is juist mijn werk om goed te luisteren en te kijken. Bijvoorbeeld naar inwoners die last hebben van teveel geluid. Geluidshinder is een issue dat hoog op onze agenda staat. Bijvoorbeeld door veel nachtvluchten vanuit Schiphol. Ik maak me daarom hard om vast te houden aan afspraken die we gemaakt hebben om het aantal nachtvluchten van 32.000 naar 29.000 terug te brengen zodat de inwoners van Noord-Holland minder last krijgen.

Tegenover de geluidshinder probeert de provincie ook gebieden te bewaken waar het stil is. De mogelijkheid om stilte te vinden en dus rust vinden wij in Noord-Holland erg belangrijk. Op dit moment vindt er een onderzoek plaats over de beleving van stiltegebieden door de Noord-Hollanders, zodat we ons beleid verder kunnen aanscherpen. Volgens de gezondheidsraad en de GGD Amsterdam helpt stilte tegen stress en is dus beter voor je gezondheid. Nog meer redenen om stiltegebieden te behouden en te bewaken.

Niet zien

Om terug te keren naar het aapje dat niet wil zien moet ik denken aan de activiteiten van Nacht van de Nacht - georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties - waarbij aandacht gevraagd wordt voor lichtvervuiling.”

En zwijgen doen wij ook niet, beste gedeputeerde.

shots 2520
shots 2521
shots 2524

Lichtvervuiling tijdens Amsterdam Open Air

Jammer genoeg geldt dat allemaal niet voor het NatuurNetwerkNederland (voorheen Ecologische Hoofdstructuur) dat gedeputeerde Talsma onder zijn hoede heeft, want als bestuurslid van Groengebied Amstelland staat hij toe dat grote evenementen ons natuurgebied overspoelen met een kakofonie van meer dan 100 dB en een lichtvervuiling waar vleermuizen en uilen behoorlijk van overstuur raken.

Het geluidsbeleid komt op 13 juni in de commissie Natuur, Landbouw en Milieu van de Provinciale Staten ter sprake. Dat zal vast wel niet slaan op geluid geproduceerd door festivals.

© Natuurbescherming ZO 2015