Bestuurscommissies worden opgeheven

In de raadsvergadering van de gemeente Amsterdam van woensdag 15 februari is besloten om de bestuurscommissies op te heffen. Zie punt 18 en 19 op bovenstaande link. De Stichting Natuurbescherming ZO was samen met heel wat andere Amsterdammers uitgenodigd door de Commissie Brenninkmeijer voor een evaluatie van het bestuurlijk stelsel.

Parool: "De zeven Amsterdamse bestuurscommissies worden opgeheven. Met frisse tegenzin stemde een meerderheid van de gemeenteraad woensdagavond in met een wijziging van het bestuurlijk stelsel.

Door het felbevochten compromis van coalitiepartijen D66, VVD en SP kan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet meer gestemd worden op bestuurscommissies, die volgend jaar worden opgeheven.
In plaats daarvan kunnen Amsterdammers hun stem uitbrengen voor 22 zogeheten gebiedscommissies. Die bestaan uit vier personen die op buurtniveau bewoners moeten vertegenwoordigen.
De commissies worden samengesteld uit politici van bestaande partijen of uit actieve burgers of buurtcomités.
De zeven stadsdelen krijgen geen gekozen bestuurders meer, maar drie bestuurders die door het college van burgemeester en wethouders worden benoemd.

Interessant in deze vergadering is ook het raadsadres van Wij-Amsterdam over de Bewonerseffectrapportage bij vergunningaanvragen en projecten; zie punt 32. Er bestaat al een MER, een Milieu-Effect Rapportage, voor het beoordelen van milieu-effecten van grote gemeentelijke projecten. Wij-Amsterdam wil ook een BER, een Bewoners-Effect Rapportage, die kort gezegd zal onderzoeken wat de effecten van plannen zijn op de bewoners. Dat moet ook gelden voor aanvragen van vergunningen die een grote impact hebben om de leefomgeving van bewoners. Dat is een bijzonder goed initiatief. Daar staat ook de Stichting Natuurbescherming ZO helemaal achter.

© Natuurbescherming ZO 2015